Ποιοτικά τα φετινά οινοστάφυλα, παραμένει η αγωνία για αποθέματα και τιμές

Αβεβαιότητα, ανησυχία και προβληματισμός επικρατεί στον οινοποιητικό και αμπελουργικό κλάδο της χώρας, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού και των περιορισμών που επιβλήθηκαν, με αποτέλεσμα να μένουν αδιάθετοι χιλιάδες τόνοι κρασιού που βρίσκονται αποθηκευμένοι στις δεξαμενές. Το τι μέλλει γενέσθαι με τη νέα παραγωγή οινοστάφυλων παραμένει αναπάντητο, ενώ εκφράζονται ακόμα και φόβοι να μείνουν άτρυγα πολλά αμπέλια, λόγω έλλειψης χώρου αποθήκευσης. Όλα αυτά, τη στιγμή που η φετινή παραγωγή εκτιμάται ότι θα είναι πολύ καλή, κυρίως από πλευράς ποιότητας, αλλά και ποσότητας.

Ξεχειλίζει το κρασί

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της διαμορφωθείσας κατάστασης αποτελεί η Αχαΐα, ο μεγαλύτερος αμπελουργικός νομός της χώρας, με ετήσια παραγωγή που ξεπερνά ετησίως τους 45.000 τόνους. Όπως εξηγεί στην «ΥΧ» ο οινοποιός από την Αχαΐα, Αλέξης Παπασταματόπουλος, ο κλάδος πλέει σε άγνωστα νερά, αφού κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πώς θα γίνει η διακίνηση, αν οι παραγόμενες ποσότητες δεν απορροφηθούν από τα οινοποιεία.

«Από τον Οκτώβρη μέχρι και την περίοδο του Πάσχα διακινείται το μεγαλύτερο ποσοστό του προϊόντος, κάτι που λόγω της καραντίνας και του κλεισίματος της εστίασης φέτος δεν έγινε. Αποτέλεσμα είναι οι δεξαμενές των οινοποιείων να είναι γεμάτες και να μην μπορούν να δεχτούν νέο όγκο παραγωγής», τονίζει ο κ. Παπασταματόπουλος και προσθέτει: «Από την άνθιση των αμπελιών μέχρι και το κλάδεμα ο καιρός ήταν καλός, δεν υπήρχαν διακυμάνσεις στη θερμοκρασία τις πρωινές και τις βραδινές ώρες, ενώ η άνοιξη ήταν ήρεμη, χωρίς πολλές βροχές. Οι καιρικές συνθήκες λοιπόν ευνόησαν την καλλιέργεια και εκτιμάται ότι η παραγωγή θα είναι μεγαλύτερη κατά 30% σε σχέση με πέρυσι».

Σύμφωνα με τον έμπειρο παραγωγό και οινοποιό, και οι καλλιεργούμενες εκτάσεις θα είναι φέτος αυξημένες κατά 10% περίπου, για δύο κυρίως λόγους. Πρώτον, εξαιτίας των προγραμμάτων αναμπέλωσης και της αλλαγής των διαστάσεων φύτευσης (εκεί που φυτεύονταν 200 με 250 φυτά ανά στρέμμα, τώρα φυτεύονται 300 με 350 φυτά ανά στρέμμα) και δεύτερον λόγω του εθνικού αποθέματος, με το οποίο δόθηκαν παραπάνω άδειες για αμπελουργικά τεμάχια.

Φόβος για πλήγμα στις τιμές

Από την πλευρά του, ο οινοποιός Μανώλης Ορφανός τονίζει στην «ΥΧ» πως οι αμπελουργοί όχι μόνο κινδυνεύουν να μην μπορούν να διαθέσουν τα σταφύλια τους στον επερχόμενο τρύγο, αλλά και όσοι τα διαθέσουν τελικά, θα το πράξουν με πολύ χαμηλές τιμές.

«Η πτωτική τάση στις τιμές είναι δεδομένη, είναι οι κανόνες της προσφοράς και της ζήτησης. Όταν τα οινοποιεία είναι γεμάτα με κρασί, τότε η ζήτηση μειώνεται κατακόρυφα. Για τον λόγο αυτόν, με πλήρη επίγνωση της επίπτωσης στα εισοδήματα των παραγωγών, γιατί αυτοί είναι που θα πληγούν περισσότερο, θα πρέπει η πολιτεία να προχωρήσει σε προγράμματα στήριξης, όπως είναι η απόσταξη κρίσης», καταλήγει ο κ. Ορφανός.