Επιβεβαίωση της «ΥΧ»: ολοκληρώθηκαν οι πληρωμές των «πολεμοενισχύσεων» – Προϊόντα και ύψος ενίσχυσης

Επιβεβαιώθηκε το ρεπορτάζ της «ΥΧ» καθώς, όπως ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, εκδόθηκαν οι εντολές πληρωμής των 38.000 περίπου δικαιούχων ύψους 30 εκ ευρώ.

Σύμφωνα με τον οργανισμό, τα αρχεία πληρωμής διαβιβάζονται σήμερα Παρασκευή 19/5 το πρωί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην αρμόδια τράπεζα πληρωμής, για να πιστωθούν τις επόμενες ώρες τα ποσά ενίσχυσης που υπολογίσθηκαν στους λογαριασμούς των δικαιούχων – δείτε εδώ την ανακοίνωση.

Νωρίτερα (09:01) η «ΥΧ» έγραφε:

Κλείνει σήμερα το προεκλογικό μπαράζ πληρωμών για μία σειρά ενισχύσεων και αποζημιώσεων. Σύμφωνα με ανώτατη πηγή του ΟΠΕΚΕΠΕ που μίλησε στο ypaithros.gr σήμερα Παρασκευή 19/5/2023 αναμένεται να καταβληθούν «πολεμοενισχύσεις» σε παραγωγούς αχλαδιών, καπνού, κρόκου, σπαραγγιών, κορινθιακής σταφίδας και μελιού σε όλη την επικράτεια. Το ανώτατο συνολικό ύψος της χρηματοδότησης προσδιορίζεται στο ποσό των 30.854.570 ευρώ.

Δικαιούχοι και ύψος ενίσχυσης/προϊόν

Πιο αναλυτικά, και βάσει της ΚΥΑ που πήρε ΦΕΚ, δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι:

  • Οι γεωργοί που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή αχλαδιών, έχουν υποβάλλει ΕΑΕ για το έτος 2022, διαθέτουν τουλάχιστον ένα παραγωγικό δέντρο ανά ποικιλία αχλαδιού και διατηρούν τουλάχιστον ένα στρέμμα καλλιέργειας ανά ποικιλία. Το ύψος του ποσού ενίσχυσης καθορίζεται σε 150 ευρώ/στρέμμα καλλιέργειας.
  • Οι γεωργοί που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή καπνού, έχουν υποβάλλει ΕΑΕ 2022 και διατηρούν τουλάχιστον ένα στρέμμα καλλιέργειας ανά ποικιλία καπνού. Το ύψος του ποσού ενίσχυσης καθορίζεται σε 80 ευρώ/στρέμμα καλλιέργειας.
  • Οι γεωργοί που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή κρόκου, συμπεριλαμβανομένου του βιολογικού, σε αγροτεμάχια με καλλιέργεια κρόκου σε όλη την επικράτεια, οι οποίοι έχουν υποβάλλει ΕΑΕ 2022 και διατηρούν τουλάχιστον ένα στρέμμα καλλιέργειας. Το ύψος του ποσού ενίσχυσης καθορίζεται σε 150 ευρώ/στρέμμα καλλιέργειας.
  • Οι γεωργοί που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή σπαραγγιού σε αγροτεμάχια με καλλιέργεια σπαραγγιού σε όλη την Επικράτεια, έχουν υποβάλλει ΕΑΕ 2022 και διατηρούν τουλάχιστον ένα στρέμμα καλλιέργειας. Το ύψος του ποσού ενίσχυσης καθορίζεται σε 200 ευρώ/στρέμμα καλλιέργειας. Οι δικαιούχοι δεν λαμβάνουν ενίσχυση για αγροτεμάχια με μη παραγωγικά σπαράγγια.
  • Οι γεωργοί που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή κορινθιακής σταφίδας, σε αγροτεμάχια με αμπελώνες για παραγωγή κορινθιακής σταφίδας σε όλη την επικράτεια, οι οποίοι έχουν υποβάλλει ΕΑΕ 2022, διαθέτουν αμπελώνες μεγαλύτερους των τριών ετών και διατηρούν τουλάχιστον ένα στρέμμα καλλιέργειας. Το ύψος του ποσού ενίσχυσης καθορίζεται σε 50 ευρώ/στρέμμα καλλιέργειας.
  • Οι γεωργοί που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή μελιού, είναι ενεργοί μελισσοκόμοι και διατηρούν τουλάχιστον 110 κατεχόμενες κυψέλες, σύμφωνα με τα οριστικοποιημένα στοιχεία του Εθνικού Ηλεκτρονικού Μελισσοκομικού Μητρώου για το έτος 2022. Το ύψος του ποσού ενίσχυσης καθορίζεται σε 8 ευρώ/κατεχόμενη κυψέλη.

Σημειώνεται ότι όσοι από τους δικαιούχους είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (Μ.Α.Ε.Ε.) του ΥΠΑΑΤ με την ιδιότητα του «επαγγελματία αγρότη» για το έτος 2022, από 01-01-2022 έως και την 17.01.2023, λαμβάνουν το 100% του ύψους της ενίσχυσης. Οι υπόλοιποι λαμβάνουν το 50% του ύψους της ενίσχυσης.

Μικρά Νησιά Αιγαίου

Χθες Πέμπτη 18 Μαΐου καταβλήθηκαν περίπου 7,7 εκατ. ευρώ για τις ενισχύσεις των παραγωγών των Μικρών Νησιών του Αιγαίου, αφού καθορίστηκαν λίγες ημέρες νωρίτερα  οι μοναδιαίες τιμές ενίσχυσης για το έτος αιτήσεων 2022. Επιπλέον ολοκληρώθηκε η πληρωμή de minimis σε προϊόντα όπως οινοποιήσιμα / επιτραπέζια σταφύλια διαφόρων περιοχών και οπωροκηπευτικών.