Πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς: Χωρίς τρόφιμα στη Γάζα και καλλιέργειες στη Δυτική Όχθη μένουν οι Παλαιστίνιοι

Τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένα στη συνεχώς βομβαρδιζόμενη Λωρίδα της Γάζας, όπου το Ισραήλ συνεχίζει τη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού, ενώ η επικείμενη χερσαία επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων στη συνοριακή πόλη Ράφα αναμένεται να κλιμακώσει τον όλεθρο για εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους.
Ωστόσο, η κατάσταση πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο και στη Δυτική Όχθη. Το τελευταίο καμπανάκι έρχεται από το Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων (NRC), πρόσφατη έκθεση του οποίου ρίχνει φως στις καταστροφικές περιβαλλοντικές και οικονομικές συνέπειες στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, εξαιτίας της αντικανονικής απόρριψης ακατέργαστων λυμάτων από παράνομους οικισμούς Ισραηλινών εποίκων.
Ανεπανόρθωτη η ζημιά στην αγροτική παραγωγή
Και στις δύο τοποθεσίες που ερευνήθηκαν για την έκθεση, οι ροές υγρών αποβλήτων από ισραηλινούς οικισμούς, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπινων λυμάτων και των ζωικών αποβλήτων, καλύπτουν μεγάλες αποστάσεις, προκαλώντας καταστροφές στις καλλιέργειες και θέτοντας σε αχρηστία τεράστιες γεωργικές παλαιστινιακές εκτάσεις.
«Για άλλη μια φορά, οι Παλαιστίνιοι στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη πληρώνουν ένα βαρύ τίμημα από τις αδυσώπητες επεκτατικές πολιτικές των εποικισμών του Ισραήλ», δήλωσε η Samah Hadid, επικεφαλής του τμήματος υπεράσπισης του NRC στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. «Αυτήν τη φορά, η γη, τα μέσα διαβίωσης και η ευημερία τους απειλούνται από την επιβλαβή απόρριψη επικίνδυνων λυμάτων», προσθέτει ο αξιωματούχος της ανθρωπιστικής οργάνωσης που εδρεύει στο Όσλο της Νορβηγίας.
Όπως ανακοίνωσε το NRC, το πόρισμα εργαστηριακών αναλύσεων που διεξήχθησαν μετά από δική του πρωτοβουλία στις περιοχές της Χεβρώνας και της Καλκίγια επιβεβαιώνει τις μακροχρόνιες καταγγελίες Παλαιστίνιων αγροτών και ιδιοκτητών γης ότι ακατέργαστα λύματα απελευθερώνονται από ισραηλινούς οικισμούς σε παλαιστινιακά εδάφη. Στα δείγματα εντοπίστηκε σε υψηλές συγκεντρώσεις η παρουσία βακτηρίων E. coli, γεγονός που αποτελεί ένδειξη πρόσφατης μόλυνσης από λύματα ή ζωικά απόβλητα.
«Οι ισραηλινοί οικισμοί μολύνουν συστηματικά με λύματα κρίσιμα συστήματα ύδρευσης και γεωργικές εκτάσεις, επιδεινώνοντας τους περιβαλλοντικούς κινδύνους, αποσταθεροποιώντας περαιτέρω την ήδη εύθραυστη παλαιστινιακή οικονομία και αυξάνοντας τη συχνότητα διάφορων συμπτωμάτων, όπως η διάρροια, ή καταστάσεων, όπως η νεφρική ανεπάρκεια», προσθέτει η Hadid.
Σύμφωνα με τις αγροτικές κοινότητες που συμμετείχαν στην έρευνα, η απόρριψη μη επεξεργασμένων λυμάτων έχει οδηγήσει σε απότομη μείωση του εισοδήματός τους ως αποτέλεσμα της μειωμένης απόδοσης των καλλιεργειών και των δυσκολιών που παρουσιάζονται στην εμπορία των προϊόντων που σχετίζονται με μολύνσεις από λύματα.
Μέχρι και 70% η απώλεια στην ελαιοσυγκομιδή και το αγροτικό εισόδημα
Σε μία από τις περιοχές που διεξήχθησαν οι έρευνες, οι Παλαιστίνιοι αγρότες δήλωσαν ότι η απώλεια της ελαιοσυγκομιδής φθάνει έως και το 70%, σε σύγκριση με το τι ίσχυε πριν ξεκινήσουν αυτές οι πρακτικές. Συνολικά, οι πληγείσες αγροτικές κοινότητες ανέφεραν σημαντική πτώση του ετήσιου αγροτικού τους εισοδήματος, στα επίπεδα του 50%-70%. «Τα λύματα έχουν πλημμυρίσει τη γη μου. Ένα στρώμα αλατιού καλύπτει, πλέον, το έδαφος, επηρεάζοντας σημαντικά την ποιότητα του παραγόμενου λαδιού από τους ελαιώνες μου. Το καθένα από τα ελαιόδεντρα απέδιδε τουλάχιστον 25 κιλά ελιές, αλλά σήμερα η παραγωγή έχει μειωθεί στο μισό», αναφέρει στο NRC ο Ahmed, ένας Παλαιστίνιος αγρότης που ζει κοντά στη βιομηχανική ζώνη Immanuel της Καλκίγια.
Τακτική εκτοπισμού
Σύμφωνα με το NRC, εκτός από το να εγκυμονεί σοβαρούς περιβαλλοντικούς και οικονομικούς κινδύνους, η αντικανονική απόρριψη λυμάτων εξυπηρετεί στην εκδίωξη των Παλαιστινίων από τα εδάφη τους και αυξάνει την πιθανότητα απαλλοτρίωσής τους, συντελώντας έτσι στον βίαιο εκτοπισμό τους και στη συνεχιζόμενη προσάρτηση της Δυτικής Όχθης από το Ισραήλ· μια τακτική που αντιβαίνει στο διεθνές και ανθρωπιστικό δίκαιο.
Αγωνιώδες μήνυμα ΟΗΕ για «γενικευμένο λιμό» στη Γάζα
Υπενθυμίζεται ότι, πριν από λίγες μέρες, ο ισραηλινός στρατός σφράγισε τη μεθοριακή διάβαση της Ράφα, μεταξύ της Αιγύπτου και της κατεστραμμένης από τον πόλεμο Λωρίδας της Γάζας. Μέχρι πρότινος, επρόκειτο για το μοναδικό πέρασμα που δεν ελεγχόταν από το Ισραήλ και, άρα, τη βασικότερη δίοδο διέλευσης ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα. Σύμφωνα με την ανώτατη αξιωματούχο στην υπηρεσία επισιτιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, η εξέλιξη αυτή αναμένεται να επιδεινώσει και να γενικεύσει την οξεία επισιτιστική κρίση που πλήττει τη Λωρίδα της Γάζας, εξαιτίας των αυστηρών ισραηλινών περιορισμών στις παραδόσεις τροφίμων εκεί.
Όπως δήλωσε στο NBC News η επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP), Σίντι Μακέιν, η Βόρεια Γάζα βιώνει «γενικευμένο λιμό», ο οποίος «εξαπλώνεται προς τα νότια». Η ίδια έκανε λόγο για «φρίκη» και ζήτησε άμεση «κατάπαυση του πυρός», ώστε να δοθεί η δυνατότητα «απεριόριστης πρόσβασης» στην ανθρωπιστική βοήθεια. Ωστόσο, τα πράγματα προχωρούν μάλλον προς την αντίθετη κατεύθυνση.