Πολιτική παρέμβαση για τα ιδιόκτητα καστανοτεμάχια του Πάικου απαιτούν οι παραγωγοί της περιοχής

Άμεση λύση του ζητήματος που έχει προκύψει με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των καστανοτεμαχίων στην περιοχή του Πάικου του Νομού Κιλκίς αναμένουν οι εκατοντάδες καστανοπαραγωγοί στους οικισμούς της Γρίβας, της Κάρπης και της Καστανερής.

Όπως σημειώνει ο καστανοπαραγωγός και π. πρόεδρος της κοινότητας της Γρίβας, Γιώργος Μπακάλης, το Κτηματολόγιο έχει αποδεχθεί ότι τα τεμάχια είναι ιδιωτικά, παρά το γεγονός ότι αναφέρονται ως δασικά με χαρακτηρισμό «ΔΔ», ωστόσο η Διεύθυνση Δασών αρνείται, με το σκεπτικό ότι αφού είναι ΔΔ ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν επίσημα έγγραφα ιδιοκτησίας και δικαστική απόφαση από το 1931, αλλά και από το οθωμανικό δασαρχείο Γιαννιτσών, ότι τα καστανοτεμάχια είναι ιδιόκτητα και ανήκουν στους κατοίκους της Γρίβας, ενώ το δάσος από οξιά και βελανιδιά ανήκει στην κοινότητα. «Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών έβγαλε το δικό του πόρισμα, εμείς κάναμε ενστάσεις κι από εκεί και πέρα το θέμα είναι ανοιχτό. Απαιτείται πολιτική παρέμβαση, πρέπει το υπουργείο να το ξεκαθαρίσει και να ληφθεί μια απόφαση, ειδάλλως χάνουμε την περιουσία μας», τονίζει.

Όπως λέει χαρακτηριστικά, από τη στιγμή που δεν γίνονται αυτοψίες και κοιτούν δορυφορικές εικόνες, είναι αυτονόητο ότι θα δημιουργούνται ζητήματα. «Σήμερα υπάρχουν κτήματα που τα έχουν παρατήσει και δεν καλλιεργούνται. Από εκεί που ήταν χωράφι, έγιναν δάση και τα χαρακτηρίζουν δασική έκταση. Το δασαρχείο μάς έδινε όλα αυτά τα χρόνια άδεια για να πηγαίνουμε να μπολιάζουμε τα δέντρα ή να κάνουμε κάποιες εργασίες», σημειώνει.

Το ζήτημα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος αφορά χιλιάδες στρέμματα καστανοτεμαχίων, που ξεπερνούν ακόμη και τα 6.500, ενώ εκατοντάδες είναι και οι οικογένειες που πλήττονται και θα χάσουν το μοναδικό εισόδημά τους.