Το πλεόνασμα της Πολωνίας σε ουκρανικά σιτηρά θα εξαχθεί στο εξωτερικό από τώρα μέχρι την επόμενη περίοδο συγκομιδής, μετά από τη ζημιά που προκλήθηκε σε βάρος των ντόπιων αγροτών από τις τεράστιες ποσότητες σιτηρών που κατέκλυσαν την τοπική αγορά το 2022, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Γεωργίας της χώρας.

Αφού το Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε ένα μέτρο στήριξης ύψους 56,3 εκατ. ευρώ για τους Βούλγαρους, τους Πολωνούς και τους Ρουμάνους αγρότες που ζημιώθηκαν από το πλεόνασμα των ουκρανικών σιτηρών στις αγορές τους, το υπουργείο Γεωργίας της Πολωνίας ανακοίνωσε ότι θα εκταμιεύσει επιπλέον χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό, ούτως ώστε το συνολικό ποσό που προορίζεται να αποζημιώσει τους παραγωγούς για τις απώλειές τους να φτάσει στα 280 εκατ. ζλότι (59,6 εκατ. ευρώ).

Επιπλέον, το υπουργείο θα καταβάλει προσπάθειες για να απαλλαγεί από την υπερπροσφορά των ουκρανικών σιτηρών στην πολωνική αγορά πριν από την επόμενη περίοδο συγκομιδής, δίνοντας ώθηση στις εξαγωγές. «Μέχρι τώρα, η εισαγωγή άνθρακα αποτελούσε προτεραιότητα για τα πολωνικά λιμάνια και τους εμπορευματικούς σιδηροδρόμους. Καθώς ο χειμώνας έχει περάσει, μπορούμε πλέον να δώσουμε προτεραιότητα στα σιτηρά», δήλωσε ο Πολωνός υπουργός Γεωργίας, Χένρικ Κοβάλτσικ, στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα TVP.

Πέρυσι, η ΕΕ δημιούργησε τις λεγόμενες λωρίδες αλληλεγγύης για να διευκολύνει τις εξαγωγές σιτηρών από την εμπόλεμη Ουκρανία, τα λιμάνια της οποίας είχαν αποκλειστεί. Έτσι, τεράστιες ροές φθηνών ουκρανικών σιτηρών κατέληξαν σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, επηρεάζοντας τις τιμές των προϊόντων για τους τοπικούς αγρότες, ιδίως στην Πολωνία, στη Ρουμανία και στην Ουγγαρία.

Η Πολωνία είναι πρόθυμη να βοηθήσει τα ουκρανικά σιτηρά να φθάσουν στην Αφρική, όπου τα χρειάζονται περισσότερο, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι, επιμένοντας ότι η Πολωνία δεν συμφώνησε ποτέ να εισέλθουν στην πολωνική αγορά και να αποσταθεροποιήσουν τις τοπικές πωλήσεις.

Ο Μοραβιέτσκι ανακοίνωσε ότι θα στείλει επιστολή προς την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, απαιτώντας από την ΕΕ να αναλάβει άμεση δράση για την επίλυση του προβλήματος.