Πολύτεκνοι και τρίτεκνοι προς ΟΠΕΚΑ – Ζητούν να συμμετέχουν στα προγράμματα όσοι είναι ασφαλιστικά ενήμεροι

Μακριά και σκληροτράχηλη η διαδρομή μιας τρίτεκνης ή πολύτεκνης αγρότισσας για να επωφεληθεί από το πρόγραμμα παροχής χρηματικών βοηθημάτων του ΟΠΕΚΑ, ύψους 700 ευρώ για τρίτεκνες, 1.000 για πολύτεκνες, σε περίπτωση που δεν ήταν ασφαλιστικά ενήμερη έως τις 31 Δεκέμβρη του 2019, προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης συμμετοχής. Η οικονομική δυσπραγία πολλών αγροτών εμποδίζει την έγκαιρη τακτοποίηση των οικονομικών εκκρεμοτήτων, με συνέπεια να χάνουν δικαιώματα οικονομικών και άλλων παροχών από τον Λογαριασμό Αγροτικής Εστίας, σε περίπτωση καθυστέρησης πληρωμής, τα οποία όμως ήταν διασφαλισμένα την εποχή του ΟΓΑ για όσους πλήρωναν έστω και αργοπορημένα.

Ο γενικός γραμματέας του νεοσύστατου Αγροτικού Συλλόγου Ξάνθης, Ανάργυρος Προμοίρας, ανήκει στους πολύτεκνους που δεν πλήρωσαν εμπρόθεσμα, που είναι το μεγάλο ποσοστό των αγροτών σε επίπεδο ΠΑΜ-Θ, αλλά και πανελλαδικά, με συνέπεια να μη δικαιούνται το πρόγραμμα του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων. Η σύζυγός του, μητέρα τεσσάρων παιδιών, Κατερίνα Μπούκα, λάμβανε το επίδομα τα προηγούμενα χρόνια μέχρι και πέρυσι. Φέτος, ο ίδιος πήγε στο ΚΕΠ Γενισσέας να υποβάλει την ηλεκτρονική αίτηση και εκεί διαπίστωσε ότι παρόλο που η σύζυγός του είναι φορολογικά ενήμερη δεν μπορεί να συμμετέχει στο πρόγραμμα. Ο λόγος που δεν πλήρωσαν έγκαιρα ήταν η έλλειψη ρευστότητας. «Στις αρχές του Ιούνη, που ξεκίνησαν οι αιτήσεις, αντιληφθήκαμε το πρόβλημα», λέει και προσθέτει πως στο σύστημα φαίνεται ότι είναι ενήμεροι, αλλά πλήρωσαν τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο τις ασφαλιστικές εισφορές του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου και η πλατφόρμα τους βγάζει εκτός.

Εκτός οι μισοί

Ανατρέχοντας στο προηγούμενο έτος που επίσης ίσχυε η προϋπόθεση της έγκαιρης ασφαλιστικής ενημερότητας μεταφέρει ότι πάνω από το 50% των πολυτέκνων και τριτέκνων δεν έλαβαν το επίδομα. Φέτος, από την επικοινωνία του με μέλη άλλων αγροτικών συλλόγων της περιφέρειας διαπιστώνει ότι ενδεχομένως να φτάνει στο 90% το ποσοστό που εξαιρείται των βοηθημάτων, γιατί «μόνο ένας στους δέκα υποβάλλει αίτηση και την εγκρίνουν». Αυτό που ζητούν είναι η άρση της υποχρέωσης της ασφαλιστικής ενημερότητας μέχρι τις 31 Δεκέμβρη. «Είναι δύσκολο ο αγρότης να εξοφλήσει στην ώρα του τις ασφαλιστικές εισφορές», τονίζει. Εξηγεί ότι δεν γνωρίζουν τον αριθμό τριτέκνων και πολυτέκνων στην περιοχή, γιατί πολλοί από αυτούς που δεν πλήρωσαν έγκαιρα δεν προσήλθαν στα ΚΕΠ.

Ο ίδιος επισκέφθηκε τα γραφεία του ΟΓΑ στην Κομοτηνή (περιφερειακή διοίκηση) τη Δευτέρα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα, γιατί τον παρέπεμψαν στον ΟΠΕΚΑ και στη συνέχεια αναζήτησε τηλεφωνικά απαντήσεις στα κεντρικά. Στον ΟΓΑ, διαπίστωσε ότι εξαιρούνται και από τον κοινωνικό τουρισμό, από τα δωρεάν βιβλία για τα παιδιά τους, ενδεχομένως και από άλλα προγράμματα του ΛΑΕ, ερώτημα που έθεσε η «ΥΧ» στον ΟΠΕΚΑ και αναμένει απάντηση.

Επίσης, ο κ. Προμοίρας πληροφορήθηκε πως πέρυσι δεν είχε συμπληρωθεί ο αριθμός των 1.000 πολύτεκνων μητέρων πανελλαδικά. Στα γραφεία που επισκέφθηκε άφησαν να εννοηθεί ότι τον Σεπτέμβρη ενδέχεται να βγει στον αέρα εκ νέου το πρόγραμμα, εάν δεν συμπληρωθεί ο αριθμός των 1.000 πολύτεκνων αγροτισσών και να υποβληθούν εκ νέου αιτήσεις που θα επιτρέψουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα όσοι θα είναι ενήμεροι.