Η πορεία των πληρωμών καθοριστικός παράγοντας για το μέλλον των κινητοποιήσεων

Την ημέρα που οι Θεσσαλοί αγρότες θα βγάζουν τα τρακτέρ τους στους δρόμους, στις 24 Ιανουαρίου δηλαδή, έχει προγραμματιστεί να γίνει η πρώτη συνάντηση των υπουργών Γεωργίας και Αλιείας των εννέα χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, το λεγόμενο EUMED-9, όπου θα συζητηθεί και το ζήτημα δημιουργίας μόνιμου μηχανισμού για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, καθώς και η πρόταση για δυνατότητα αξιοποίησης του 2% της ΚΑΠ κάθε χώρας για την αντιμετώπιση καταστροφών από την κλιματική κρίση στον πρωτογενή τομέα.

Πολλά θα εξαρτηθούν από τη συνάντηση αυτή, καθώς μια μεγάλη μερίδα των πλημμυρόπληκτων παραγωγών του κάμπου έχει τη διάθεση να περιμένει να υλοποιηθούν όσα υποσχέθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λ. Αυγενάκης, στην τετραήμερη περιοδεία του στη Θεσσαλία.

Επίσης, η έξοδος των τρακτέρ στους δρόμους σχετίζεται και με τις πληρωμές των αποζημιώσεων για καλλιέργειες που είχαν υποστεί ζημιές το 2023, οι οποίες καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ, πριν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου, καθώς ολοκληρώνονται τα πορίσματα (π.χ. αμύγδαλα), ενώ και οι αμπελοκαλλιεργητές περιμένουν την ευρωπαϊκή σύσκεψη για την αποζημίωσή τους λόγω περονόσπορου.

Καταγγελία από την Επιτροπή Πλημμυροπαθών Φαρκαδόνας

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Πλημμυροπαθών Φαρκαδόνας καταδίκασε την παρουσία πλήθους αστυνομικών δυνάμεων που «έζωσε» το δημαρχείο και δεν επέτρεψε στους εκπροσώπους της Επιτροπής να συμμετάσχουν στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο υπουργός, κ. Αυγενάκης. Σύμφωνα με την Επιτροπή, «ο υπουργός και η κυβέρνησή του γνωρίζουν την αγανάκτηση των πληγέντων της υπαίθρου και γι’ αυτό παίρνουν τα μέτρα τους για να κατευνάσουν τα πνεύματα και να καταστείλουν τις αντιδράσεις.

Έτσι, ήρθαν για να παρουσιάσουν μία μεγάλη φιέστα, να καλλιεργήσουν την αναμονή στους πλημμυροπαθείς αγροτοκτηνοτρόφους, υποσχόμενοι αποζημιώσεις με προοπτική εξαμήνου και βαφτίζοντας το κρέας ψάρι στην παρουσίαση των κυβερνητικών μέτρων για τους κτηνοτρόφους. Απαγόρευσαν, όμως, κάθε συζήτηση για τα ψίχουλα των αποζημιώσεων, για τα πάμπολλα προβλήματα που μαστίζουν την καθημερινότητα των πληγέντων, για τη ζωή που καλούνται μόνοι να ξαναστήσουν, χωρίς καμία ουσιαστική κρατική βοήθεια».

Σύμφωνα με την Επιτροπή, «αποδεικτικά στοιχεία ότι το κυβερνητικό κλιμάκιο δεν ήθελε κανέναν ουσιαστικό αντίλογο στο προπαγανδιστικό του αφήγημα, είναι η προσπάθεια απαγόρευσης της εισόδου στην Επιτροπή Πλημμυροπαθών και, αφού δεν τα κατάφερε, η προσπάθεια φίμωσης και απαξίωσής μας με χυδαίο τρόπο μέσα στη σύσκεψη. Δεν μας έδωσε ποτέ τον λόγο για την κατάθεση προβλημάτων και αιτημάτων, ενώ όταν μιλήσαμε αυτόβουλα –δικαίωμα που ούτως ή άλλως έχουμε– άρχισε την προπαγάνδα περί κομματικών υποκινούμενων.

Δηλαδή, χαρακτήρισε υποκινούμενη την Επιτροπή, που συστήνεται από κατεστραμμένους συνδημότες όλων των ηλικιών και επαγγελματικών ομάδων, που στάθηκε μπροστά σε πολύ δύσκολες στιγμές, καταγράφοντας ανάγκες και διεκδικώντας τες μαζί με άλλες επιτροπές πλημμυροπαθών και εργατικά σωματεία, που μοιράζει το υλικό της αλληλεγγύης που λαμβάνουμε από εργατικά σωματεία και μαζικούς λαϊκούς φορείς και μεμονωμένους ανθρώπους από κάθε γωνιά της χώρας μας, που μέλη της διοργανώνουν καθημερινά την παρασκευή και διανομή συσσιτίου στους πληγέντες συντοπίτες μας.

Αίσχος κύριοι, η ίδια μας η ζωή μάς υποκινεί να αγωνιστούμε για τη ζωή μας, αφού από εσάς δεν βλέπουμε βοήθεια. Συνεχίζουμε θαρρετά και με αισιοδοξία τη διεκδίκηση της ζωής μας και καλούμε τους συντοπίτες μας να βγάλουν τα συμπεράσματά τους».