Το Πόρτο Λάγος αναλαμβάνει εθελοντική δράση

Μια ομάδα εθελοντών από το Πόρτο Λάγος Ξάνθης προσκάλεσαν συμπολίτες τους από γειτονικά χωριά, συλλόγους και φορείς θέτοντας ως στόχο κοινό την «προκοπή και ανάπτυξη» του τόπου. Κρίσιμη μάζα αποτελούν οι παραγωγοί καθώς πρόκειται για περιοχές όπου οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα, ορισμένοι εκ των οποίων είναι και μεταποιητές, πρωταγωνιστούν και πρωτοστατούν. 

Σχεδίασαν μια δράση καθαρισμού του αλσυλλίου που είναι σημείο αναφοράς για την περιοχή και δίνουν ραντεβού στις 10:30 το πρωί της Κυριακής, στα παλιό Τουριστικό. Παράλληλα με τον καθαρισμό του πευκοδάσους, οι Ξανθιώτες εθελοντές στοχεύουν στη δημιουργία ενός εθελοντικού κινήματος με αντικείμενο την κοινωνία, το περιβάλλον και τον πολιτισμό. Το σύνθημά τους είναι  «χωρίς υστεροβουλίες και πρωταγωνιστές. Μόνο με έργο και προσφορά». Ο καθαρισμός του αλσυλλίου, όπως λένε, είναι μόνο μια αρχή η οποία επιδιώκουν να είναι καλή.

Στην  εθελοντική δράση συμμετέχει το Επιμελητήριο Ξάνθης που αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση:

«Η περιοχή εντάσσεται στο Δίκτυο Natura 2000 και προστατεύεται από τη Συνθήκη Ramsar. Αποτελεί σημαντικό οικοτόπο δεκάδων μοναδικών ειδών αποδημητικών πτηνών και κατά το παρελθόν ήταν τόπος παραθερισμού και αναψυχής όλων των Ξανθιωτών. Εδώ και πολλά χρόνια ωστόσο είναι εγκαταλελειμμένο και ακαθάριστο.

Το Επιμελητήριο Ξάνθης τα τελευταία χρόνια συνδράμει σε δράσεις που σχετίζονται με το περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Από το Σεπτέμβριο 2020 συμμετέχει ως εταίρος στο έργο «CEnTOUR – Κυκλική Οικονομία στον Τουρισμό» το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα COSME και στοχεύει στην ανάπτυξη ικανοτήτων και υποστηρικτικού σχήματος Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ) του τουριστικού τομέα σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες (Ιταλία, Ισπανία, Βόρεια Μακεδονία, Μολδαβία, Ελλάδα), προκειμένου να κάνουν κάποια βήματα για να απομακρυνθούν από έναν γραμμικό τρόπο σκέψης ώστε να γίνουν πιο «κυκλικές». Πιο συγκεκριμένα, αυτό το έργο επιδιώκει να επιταχύνει και να υποστηρίξει τις  επιλεγμένες τουριστικές επιχειρήσεις ούτως ώστε να υιοθετήσουν βιώσιμες λύσεις, εστιάζοντας στη διαχείριση αποβλήτων στον τομέα των τροφίμων, την προσφορά προϊόντων χωρίς πλαστικό και την επανεξέταση της συσκευασίας, καθώς και τη συνεργατική κατανάλωση».