Πορτοκάλι: Στα 20 λεπτά καθαρά ξεκίνησαν οι κοπές των Βαλέντσια

Ξεκινούν δειλά-δειλά οι κοπές των πρώτων πορτοκαλιών της όψιμης ποικιλίας των Βαλέντσια, με την παραγωγή να διαφοροποιείται από περιοχή σε περιοχή, ανάλογα με το πώς επηρεάστηκαν από τα καιρικά φαινόμενα κατά την καλλιεργητική περίοδο. Σε γενικές γραμμές, οι παραγωγοί διακρίνουν καλή ποιότητα και εκφράζουν αισιοδοξία ότι η αγορά έχει τις προϋποθέσεις να τα υποδεχτεί με καλές προοπτικές και να διανύσουν μια καλή εμπορική διαδρομή.

«Έχουν πραγματοποιηθεί ελάχιστες επιλεκτικές κοπές που πληρώθηκαν με 20 λεπτά καθαρά στον παραγωγό. Είναι ακόμη η περίοδος των Μέρλιν στα πορτοκάλια και των Ορτανίκ στα μανταρίνια, ενώ δειλά-δειλά ξεκινούν και τα Lane Late, κυρίως για την εσωτερική αγορά, με 35-40 λεπτά το κιλό.

Διακρίνουμε ενδιαφέρον από την αγορά για τα Βαλέντσια, αλλά όχι ακόμα κάτι αξιολογήσιμο. Ούτως ή άλλως, τα πορτοκάλια δεν έχουν πάρει ακόμη τα απαραίτητα σάκχαρα, έχουμε λόγους, όμως να είμαστε αισιόδοξοι, καθώς η αγορά δείχνει να έχει αποκτήσει καλύτερους ρυθμούς τον τελευταίο μήνα», αναφέρει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ευρώτα, Χρήστος Αναγνωστάκος.

Σε επίπεδο παραγωγής, η όψιμη ποικιλία φέτος στη Λακωνία είναι μειωμένη περισσότερο από 15%, ενώ σε εγρήγορση είναι οι καλλιεργητές, μετά τους πρόσφατους παγετούς της τελευταίας κακοκαιρίας, περιμένοντας να δουν το αποτύπωμά της στα Βαλέντσια μετά από 15 ημέρες. Σε κάθε περίπτωση, κάνει λόγο για καλά μεγέθη και ποιότητα φέτος.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος του ΑΣΕ Σκάλας Λακωνίας, Στέλιος Σαρρής, έκανε λόγο για μειωμένη παραγωγή κατά 15%-20%, την οποία απέδωσε στον καύσωνα του προηγούμενου Μαΐου, ο οποίος επηρέασε τις περισσότερες ποικιλίες εσπεριδοειδών. «Η ποιότητα φέτος στα Βαλέντσια είναι πολύ καλή, έχουμε πορτοκάλια με πολύ καλά μεγέθη και καθαρούς καρπούς». Όσο για τις κοπές, διευκρίνισε ότι μέσα στον Μάρτιο θα περιορίζονται σε κάποια λίγα φορτία, ενώ μετά τα μέσα Απριλίου «θα έχουμε πιο “χειροπιαστή” εικόνα για τις τιμές και τη διακίνηση». Πάντως, δεδομένου ότι τα Lane Late θεωρούνται «προάγγελος» των Βαλέντσια, δίνουν μια πρώτη θετική εικόνα, καθώς τα μηνύματα για το ξεκίνημά τους δείχνουν καλές προοπτικές.

Για καλή παραγωγή της τάξης των 150-200 κιλών το δέντρο μιλάει ο εσπεριδοκαλλιεργητής και αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσολογγίου, Σωκράτης Γεωργούσης. Οι πρώτες κοπές πραγματοποιήθηκαν στα μέσα Φεβρουαρίου, «αρκετά νωρίς για την εποχή», σύμφωνα με τον ίδιο, με τις πρώτες τιμές στα 16 λεπτά το κιλό, ενώ τις τελευταίες μέρες, έχοντας συγκομιστεί το 10% περίπου της παραγωγής, διαμορφώνονται στα 20 λεπτά καθαρά στον παραγωγό.

Όπως σημείωσε ο κ. Γεωργούσης, τα Βαλέντσια παίρνουν τον Μάρτιο τα σάκχαρά τους και είναι σημαντικό να βγουν στην αγορά σε καλό σημείο ωρίμανσης. Πάντως, για την ευρύτερη περιοχή της Παραχελωίτιδος, οι κοπές ολοκληρώνονται μέχρι τα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου.

Όπως εξήγησε, όσον αφορά την πεπατημένη της συγκομιδής και της εμπορίας στην περιοχή, «εμείς έχουμε την τάση να τα δίνουμε τα πορτοκάλια, δεν κρατάμε. Οι παραγωγοί θέλουν να πουλήσουν γιατί δεν πήγε καλά και η ελιά, χρειάζονται ρευστό και γενικά εδώ ο κόσμος δεν έχει μάθει να κρατάει, όπως στη Λακωνία, που φτάνουν όλο το καλοκαίρι να εμπορεύονται Βαλέντσια. Επίσης, εδώ κατεβαίνουν πιο γρήγορα και τα σάκχαρα», καταλήγει.