Πορτοκάλι: Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της σεζόν

Πλησιάζοντας προς τις πρώτες κοπές πορτοκαλιού για φέτος, ξεκινώντας από τις Ναβαλίνες, επιβεβαιώνεται η αρχική εικόνα που έδινε η καλλιέργεια ότι αναμένεται μια σεζόν με καλή ποιότητα παραγωγής και ποσότητες που διαφοροποιούνται από τη μια περιοχή στην άλλη, ενώ ήδη τα πρώτα μηνύματα από την αγορά είναι ενθαρρυντικά, δίνοντας τις πρώτες ενδείξεις για μια καλή εμπορική σεζόν, στον βαθμό που λειτουργήσουν απρόσκοπτα τα συσκευαστήρια και οι μεταφορές.

Στην Ηλεία, οι εσπεριδοκαλλιεργητές υποδέχθηκαν με ανακούφιση τις βροχές της προηγούμενες εβδομάδας, σε μια περίοδο που επιδρούν ευεργετικά στην ανάπτυξη του καρπού και μετά από μήνες ανομβρίας που προκάλεσαν προβληματισμό. Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κάμπου Ηλείας βλέπει μια καλή χρονιά σε γενικές γραμμές, με επιμέρους απώλειες, λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών του Μαΐου. «Ξεκινάμε με τις Ναβαλίνες στα τέλη Οκτωβρίου, με τις πρώτες ποσότητες να πηγαίνουν για αποπρασινισμό. Φαίνεται ότι ίσως φέτος είμαστε μία εβδομάδα νωρίτερα, γιατί έρχονται λίγο πιο νωρίς τα πορτοκάλια».

Στην Ηλεία επικρατεί η Ναβαλίνα και τα Lane Late, στα οποία οι παραγωγοί δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον με νέες φυτεύσεις, ενώ μικρότερο ποσοστό καταλαμβάνουν τα Μέρλιν. Στην Αργολίδα, στις περιοχές οι οποίες επλήγησαν πιο έντονα από τον καύσωνα, τα Μέρλιν φαίνεται να έχουν δεχθεί μεγαλύτερες απώλειες, της τάξης του 30% και η παραγωγή θα κινηθεί περίπου στα περσινά επίπεδα, μας είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ήρας, Χάρης Μακρής. Αντίθετα, οι Ναβαλίνες είναι αυξημένες από πέρσι κατά 30%-40%.

Ποιοτικά η καλλιέργεια εξελίσσεται πολύ καλά και οι παραγωγοί προσδοκούν σε βροχοπτώσεις από εδώ και πέρα, οι οποίες θα βοηθήσουν την ανάπτυξη των καρπών.