Πορτοκάλι: Αυξάνεται το ενδιαφέρον για τα Βαλέντσια

Στο 25% οι κοπές στον Ευρώτα, στο 60% στο Μεσολόγγι

Με τη χρονιά να μη θυμίζει και πολύ το περσινό αυξημένο ενδιαφέρον της αγοράς που έφερε το ξέσπασμα της πανδημίας στο πορτοκάλι, αλλά και το χαρακτηριστικό του παγετού που άφησε το αποτύπωμά του στην περιοχή της Λακωνίας, συνεχίζονται οι κοπές στα Βαλέντσια.

«Για την εποχή, είμαστε σε καλά επίπεδα», σχολίασε ο Χρήστος Αναγνωστάκος, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ευρώτα, εξηγώντας ότι υπάρχει ροή κοπής, αλλά και ενδιαφέρον από τους εμπόρους, μία εικόνα που σχηματίστηκε το τελευταίο δεκαπενθήμερο, αφού προηγουμένως ήταν πιο υποτονικά τα πράγματα. Κατά τον ίδιο, έχει μαζευτεί ένα 20%-25%.

«Δεν είναι βέβαια η περσινή χρονιά, αλλά βλέπουμε ότι έχει αρχίσει ένα ικανοποιητικό ενδιαφέρον σε σύγκριση με τις προηγούμενες μέρες», υποστήριξε, προσθέτοντας ότι υπάρχει ενδιαφέρον και από τους παραγωγούς να δώσουν και από τους εμπόρους να πάρουν πορτοκάλια, με τις τιμές όμως να παραμένουν στα 20 λεπτά από τα οποία ξεκίνησαν.

«Πέρυσι, ήταν μία χρονιά ιδιαίτερης ζήτησης τόσο στην εσωτερική αγορά όσο και στις εξαγωγές», εξήγησε ο κ. Αναγνωστάκος, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το άνοιγμα της αγοράς και ιδιαίτερα το κομμάτι της εστίασης, που ζητά αρκετό προϊόν, θα συμβάλει να εξελιχθεί πιο ομαλά η χρονιά. Αυτά που κόβονται αφορούν τις εξαγωγές, δεν έχουν μπει ακόμη στην εσωτερική αγορά, διευκρίνισε.

Σε έναν κανονικό Ιούνη βλέπει η Λακωνία

«Πέρυσι, είχαν 40 λεπτά/κιλό τέτοια εποχή», υπενθύμισε ο Στέλιος Σαρρής, πρόεδρος του ΑΣΕ Σκάλας Λακωνίας, σχολιάζοντας ότι φέτος οι τιμές είναι χαμηλές σε όλα τα πορτοκάλια, ενώ η ζήτηση δεν έχει καμία σχέση με την περσινή χρονιά. «Πρόπερσι, τέτοια περίοδο, οι τιμές ήταν στα 20-25 λεπτά, ενώ τώρα είναι πιο κάτω, στα 18-22 λεπτά για τον παραγωγό», πρόσθεσε.

Στην περιοχή, ο παγετός του Φεβρουαρίου προκάλεσε αρκετές ζημιές, με τις τοποθεσίες που επηρεάστηκαν να έχουν προβλήματα στην αγορά, όμως αρκετοί πρόλαβαν και τα έδωσαν νωρίς, εξήγησε. «Δεν είχαν δείξει ακόμη καλά, τώρα σιγά σιγά δείχνουν», ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι θα περιμένουν και τον Μάη για να καθαρίσουν λίγο, ελπίζοντας να μην κάνει ζέστη και χαλάσουν όσα επλήγησαν από τον πάγο, να τελειώσει και η Αίγυπτος και να μπουν κανονικά, βλέποντας πώς θα ξεκινήσει και ο Ιούνης.

Η παραγωγή στην περιοχή εκτιμάται μειωμένη της τάξεως του 25%-30%, λόγω του καύσωνα πέρυσι τον Μάιο, ενώ ο πρόσφατος παγετός έκαψε τα λουλούδια για του χρόνου, αλλά δεν έκανε ζημιά στον καρπό, σημείωσε.

Υψηλότερες οι τιμές, αλλά μικρότερο το ενδιαφέρον στο Μεσολόγγι

Ανομοιομορφία παρατηρείται και στο Μεσολόγγι σχετικά με το στάδιο της καρποφορίας στο οποίο βρίσκονται τα δέντρα, λόγω των όψιμων κρύων που παρατηρήθηκαν. «Άλλα δέντρα έχουν πολλά μπουμπούκια και άλλα από λίγα έως καθόλου», σχολίασε ο γεωπόνος Θανάσης Ντάκουλας από την περιοχή του Νεοχωρίου, υποστηρίζοντας, ωστόσο, ότι δεν έχει κριθεί ακόμη η επόμενη παραγωγή, αφού έχουμε και όψιμη καρποφορία.

Κατά τον ίδιο, σε ό,τι αφορά την παραγωγή των Βαλέντσια που συγκομίζεται αυτή την περίοδο, παρατηρείται μια σχετική μικροκαρπία. Περίπου ένα 60% εκτιμάται ότι έχει συγκομιστεί στην περιοχή. «Ξεκίνησε τον Φλεβάρη με καλή ζήτηση, αλλά μετά τον πάγο στη Λακωνία και επειδή οι έμποροι μπορούν να πάρουν από εκεί φθηνά πορτοκάλια, έχει λίγο παγώσει εδώ», ανέφερε, εξηγώντας όμως ότι η αγορά κινείται και μάλιστα με μία τιμή αρκετά καλή για την εποχή, κατά τον ίδιο, της τάξεως των 24-28 λεπτών.