Πορτοκάλι: Μπαίνει δυναμικά στην παραγωγή το Lane Late

Διαφορετικές εικόνες από περιοχή σε περιοχή παρουσιάζουν οι πορτοκαλιές ανάλογα με την ένταση του παγετού, έτσι όπως εξελίχθηκε το προηγούμενο διάστημα. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στις καλλιέργειες της Πελοποννήσου και οι παραγωγοί εσπεριδοειδών αναμένουν τις εξαγγελίες του ΥΠΑΑΤ για την αποζημίωση των καταστροφών που υπέστησαν.

Η Δυτική Ελλάδα, και κυρίως η Αιτωλοακαρνανία, παρουσιάζει καλύτερη εικόνα στην παραγωγή του πορτοκαλιού, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα από τις καιρικές συνθήκες, ξεκινώντας τη συλλογή της ποικιλίας Lane Late.

Όπως μας ενημερώνει ο Νίκος Πέτσιος, παραγωγός από το Μεσολόγγι, η συλλογή των όψιμων ποικιλιών πορτοκαλιού ξεκίνησε αυτές τις ημέρες. Το ενδιαφέρον των εμπόρων είναι ιδιαίτερα αυξημένο το τελευταίο διάστημα λόγω της καταστροφής στην παραγωγή σε άλλες περιοχές.

«Το μεγαλύτερο ποσοστό των κτημάτων πορτοκαλιού στην περιοχή μας δείχνει να έχει καλή παραγωγή και τα καλά κτήματα μπορεί να ξεπεράσουν και τους 4 τόνους το στρέμμα. Οι τιμές στην αγορά προσεγγίζουν τα 30 λεπτά μαζί με τα κοπτικά, αλλά πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα θα έχουμε ακόμη μεγαλύτερη ζήτηση και ελπίζουμε σε καλύτερες τιμές». Για την ίδια περσινή περίοδο, ο κ. Πέτσιος είπε ότι οι τιμές διαμορφώθηκαν πάνω από 30 λεπτά ανάλογα και με την ποιότητα.

Ηλεία: Μεγαλύτερες οι ζημιές στα νεότερα δέντρα

Από τις 15 Φεβρουαρίου ξεκίνησε η συλλογή των Lane Late στην Ηλεία. Όπως μας ενημερώνουν παραγωγοί και γεωπόνοι της περιοχής, μεγαλύτερο πρόβλημα από τον παγετό εντοπίζεται σε δέντρα ηλικίας 5 – 8 ετών. Τα μεγαλύτερα σε ηλικία έδειξαν καλύτερη συμπεριφορά στις χαμηλές θερμοκρασίες. Επίσης, μας δήλωσε ότι οι τιμές κυμαίνονται στα 26 με 28 λεπτά το κιλό και η συλλογή θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος Μαρτίου, που η σκυτάλη της συλλογής περνά στα Valencia και θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα.

Αργολίδα: Αναμένουν τις αποζημιώσεις

Για μία δύσκολη περίοδο για τον κάμπο της Αργολίδας, και όχι μόνο, κάνει λόγο ο Τάσος Λέρμας, παραγωγός από την Ήρα. «Τις συζητήσεις των παραγωγών εσπεριδοειδών και κυρίως πορτοκαλιών της περιοχής μονοπωλεί το θέμα των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ. Αναμένουμε και τυπικά τις οριστικές αποφάσεις του οργανισμού, ώστε να δούμε πώς θα προχωρήσουμε το επόμενο διάστημα. Οι τιμές για τα καλά πορτοκάλια κυμαίνονται στα 22 λεπτά το κιλό, ενώ για χυμό από 8 έως 9 λεπτά», υποστηρίζει ο ίδιος.

Λακωνία: Τους αποτελείωσε το χαλάζι

Στη διαδικασία της συλλογής βρίσκονται και οι παραγωγοί των όψιμων ποικιλιών πορτοκαλιού σε όλη τη Λακωνία. Ο παγετός δημιούργησε σοβαρά προβλήματα, αλλά το τελευταίο διάστημα προστέθηκε και η χαλαζόπτωση, η οποία έκανε σημαντική ζημιά στις περιοχές Αστέρι και Γλυκόβρυση.

Όπως μας ενημερώνει ο έμπορος εσπεριδοειδών Αδριανός Ματαβέλης από τη Σπάρτη, «η ζημιά που υπέστησαν τα εσπεριδοειδή είναι σημαντική και το αποτέλεσμα του παγετού θα φανεί μετά από 20 ημέρες. Αυτή την περίοδο εμπορευόμαστε πορτοκάλια των ποικιλιών Μerlin με 17 – 18 λεπτά και Lane Late με 23-25 λεπτά τιμή παραγωγού στο χωράφι. Η συλλογή της ποικιλίας Valencia θα ξεκινήσει σε 20 μέρες περίπου», καταλήγει ο κ. Ματαβέλης.