Πορτοκάλι: Με τις περσινές τιμές βγαίνουν στην αγορά οι Ναβαλίνες

Με το κιτρίνισμα στον φούρνο ξεκίνησαν οι πρώτες συλλογές πορτοκαλιών της ποικιλίας Ναβαλίνα από τις πρωιμότερες περιοχές της χώρας. Η μέχρι τώρα εικόνα που παρουσιάζουν τα δέντρα δείχνει να είναι καλύτερη σε σύγκριση με την περσινή, τόσο σε ποιότητα, όσο και σε ποσότητα. Το γκρίζο σημείο της συλλογής είναι το θέμα των τιμών παραγωγού, οι οποίες δείχνουν να κινούνται στα περσινά επίπεδα, με σημαντικά όμως ανεβασμένο το κόστος παραγωγής.

Το αρνητικό κλίμα φορτίζουν περαιτέρω οι εισαγωγές πορτοκαλιών από τρίτες χώρες, που επηρεάζουν τις τιμές. Μελανό επίσης καταγράφεται και το θέμα της εμπορίας του προϊόντος, καθώς οι έμποροι πιέζουν όσο μπορούν. Σύμφωνα με μαρτυρίες των ίδιων των παραγωγών, αν και τα εργατικά βαρύνουν τον μεσίτη ή τον έμπορο, τιμολογιακά τα επωμίζεται ο παραγωγός και καταγράφονται φορολογικά στον ίδιο, χωρίς να έχει κάποια σχέση.

Μέσα από ένα μικρό οδοιπορικό της «ΥΧ», η Αργολίδα δείχνει ήδη ότι έχει ξεκινήσει τη συλλογή με καλή παραγωγή, αλλά μικρά μεγέθη καρπών. Σύμφωνα με τον Τάσο Λέρμα, παραγωγό από το Άργος, το 60% με 70% των πορτοκαλιών καταγράφονται στο νούμερο 6 και 7. Μειωμένα είναι τα νούμερα 4 και τα 5, που πηγαίνουν στο εξωτερικό, και ελάχιστα το νούμερο 3.

Αναφερόμενος στο θέμα της ποιότητας, κάνει λόγο για ένα καλό ξεκίνημα, «καθώς τα σάκχαρα κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα, με αποτέλεσμα σταδιακά να μειώνεται και ο χρόνος παραμονής στον φούρνο». Οι τιμές παραμένουν σταθερές στα 30 λεπτά το κιλό και έως 35 λεπτά για καλές ποιότητες. «Σε σύγκριση με την περσινή περίοδο κινούμαστε περίπου στα ίδια επίπεδα, με αυξημένο όμως το κόστος παραγωγής», δηλώνει ο κ. Λέρμας.

Φεύγουν οι Nαβαλίνες, έρχονται τα Lane Late στη Λακωνία

Για ανακατατάξεις στον τομέα του πορτοκαλιού και ειδικότερα στην ποικιλία Ναβαλίνα κάνει λόγο ο Ηλίας Μουγάκος, γεωπόνος από τη Λακωνία. Όπως ο ίδιος υποστηρίζει, ένα μεγάλο ποσοστό στη Λακωνία έχει αντικατασταθεί από Lane Late, ποικιλία η οποία όμως ξεκινά την παραγωγή στις αρχές Μαρτίου. «Μπορεί η Ναβαλίνα να είναι μία πρώιμη ποικιλία, αλλά δυστυχώς στον τόπο μας δεν έχει τα αποτελέσματα που θα θέλαμε, οπότε έχουμε ξεκινήσει την αντικατάστασή της», υποστηρίζει ο κ. Μουγάκος.

Παράλληλα, κάνει λόγο για μεγάλη έλλειψη νερού, που επηρεάζει σημαντικά την καλλιέργεια. «Το σημαντικότερο πρόβλημά μας αυτή την περίοδο είναι η ελλιπής άρδευση. Η ανεβασμένη αλατότητα δημιουργεί σημαντικά προβλήματα τόσο στην ποιότητα, όσο και στην απόδοση των δέντρων, με αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός κτημάτων να τίθεται εκτός παραγωγής», λέει ο ίδιος.

Μεγάλες οι ελλείψεις στις υποδομές της Αιτωλοακαρνανίας

Για καλές αποδόσεις και ποιοτικό προϊόν για την τρέχουσα περίοδο κάνει λόγο ο Παναγιώτης Γκόλιας, από την Κατοχή Αιτωλοακαρνανίας. Ασχολείται με την ποικιλία Ναβαλίνα πολλά χρόνια και, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, δέντρα εικοσαετίας μπορούν να φτάσουν παραγωγή από 150 έως 200 κιλά έκαστο στην περιοχή του. «Τα χωράφια μας είναι γόνιμα και τα δέντρα αποδίδουν ικανοποιητικά, τόσο σε ποσότητα, όσο και σε ποιότητα».

Εστιάζοντας όμως στα αρνητικά ζητήματα που απασχολούν τον ίδιο, όπως και πολλούς συναδέλφους του, κάνει λόγο για «απουσία υποδομών που να μπορούν να στηρίξουν το προϊόν που παράγουμε και όχι να φεύγει απευθείας στους μεσίτες». Επίσης, υποστηρίζει ότι το κόστος για τον ίδιο, που καλλιεργεί εκατοντάδες στρέμματα εσπεριδοειδών, είναι σημαντικά ανεβασμένο για την τρέχουσα περίοδο και οι τιμές ξεκινούν από τα 20 έως 23 λεπτά το κιλό καθαρά στον παραγωγό.

Όψιμη η παραγωγή, μηδενικό το εμπορικό ενδιαφέρον στην Ηλεία

Μπορεί για τον Τάσο Κατσανιώτη, παραγωγό από το Κουρτέσι Ηλείας, τα δέντρα να είναι φορτωμένα, όμως η οψίμιση της παραγωγής αποτελεί για τον ίδιο ένα αρνητικό σενάριο στην εμπορία του προϊόντος. «Με 22 λεπτά τα έξοδα και τιμές που κυμαίνονται στα 23 με 25 λεπτά το κιλό, όταν την αντίστοιχη περσινή περίοδο ήταν στα 23, δεν θα μπορέσουμε για το επόμενο διάστημα να συντηρήσουμε τα δέντρα μας», λέει με προβληματισμό ο κ. Κατσανιώτης. Τέλος, ο ίδιος υποστηρίζει ότι υπάρχει σημαντικό πρόβλημα με την έλλειψη εργατικών χεριών, με αποτέλεσμα το συλλεκτικό κόστος να ανεβαίνει στα ύψη.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022