Πορτοκάλια και ελαιόλαδο «ταξιδεύουν» από το Φυσικό Αγρόκτημα Λακωνίας στο εξωτερικό

Η γνώση βασική προϋπόθεση για την καλλιέργεια της γης

Άφησε πίσω του τον τομέα της πληροφορικής και αποφάσισε να τραβήξει τον δικό του ξεχωριστό δρόμο, αξιοποιώντας τα κτήματα των γονιών του. Ο Πέτρος Χριστοφοράκος επέστρεψε στη Λακωνία για να ασχοληθεί με τη γη και δημιούργησε το Φυσικό Αγρόκτημα, βασισμένο στην τεχνική της φυσικής καλλιέργειας, όπως τονίζει ο ίδιος.

«Μετά την αποφοίτησή μου το 2010, εντάχθηκα το 2012 στο πρόγραμμα των Νέων Αγροτών», θυμάται. Απόφασή του, όπως μας λέει, ήταν «να φύγουμε από τη λογική της μονοκαλλιέργειας και έτσι προχωρήσαμε σε φυτεύσεις που περιλάμβαναν δύο νέες ποικιλίες πορτοκαλιάς, μανταρινιάς, ελιές, ροδιές και φτάσαμε και σε κηπευτικά».

Ξεκίνησε με 35 στρέμματα, τα οποία σήμερα ανέρχονται σε 100 στρέμματα. «Δημιουργήσαμε το Φυσικό Αγρόκτημα Λακωνίας. Στόχος ήταν και παραμένει να δημιουργήσω ένα περιβάλλον καθαρό και υγιές και να ξεφύγω από το βιομηχανικό μοντέλο. Από οικονομικής πλευράς, σκοπός ήταν η δημιουργία πολλών μικρών εισοδημάτων», εξηγεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πέτρος Χριστοφοράκος κάνει ήδη εξαγωγές πορτοκαλιών και ελαιολάδου σε πολύ καλές τιμές και φιλοδοξεί να αυξήσει τα προϊόντα στην πλατφόρμα που λειτουργεί για να μπορούν να κάνουν παραγγελίες οι καταναλωτές.

Γνώσεις

Το 2020, ο Πέτρος Χριστοφοράκος αποφάσισε να ξανακαθίσει στα θρανία, αυτήν τη φορά στη Γεωπονική. Όπως μας αναφέρει, ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι παραγωγοί είναι η πρόσβαση στην πληροφορία. «Όταν ξεκίνησα, δεν είχα τέτοια πρόσβαση και έτσι ό,τι έκανα ήταν καθοδηγούμενο. Στο μοντέλο, όμως, που είχα στο μυαλό μου ήθελα να γνωρίζω παραπάνω. Η είσοδός μου στην Γεωπονική άλλαξε, πλέον, πολλά», σημειώνει. Δυστυχώς, όπως υπογραμμίζει, αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί, «όποια γνώση υπάρχει, δεν φτάνει στον κάθε αγρότη που καλλιεργεί».

Ο ίδιος κάνει λόγο για την εγκατάλειψη της γης, σημειώνοντας ότι «υπάρχουν τεράστιες ακαλλιέργητες εκτάσεις και δεν υπάρχουν εργατικά χέρια να τις δουλέψουν. Οι νέοι έχουν φύγει. Νομίζω ότι η Λακωνία είναι ο πιο αραιοκατοικημένος νομός της Πελοποννήσου», αναφέρει.

Κλείνοντας, στέλνει ένα μήνυμα προς τους νέους και τονίζει πως σε περίπτωση που έχουν έστω και λίγα στρέμματα, αν ασχοληθούν με την καλλιέργειά τους, θα βγουν κερδισμένοι.