Πώς σχολιάζει ο κλάδος τα σχέδια του ΥΠΑΑΤ για θέσπιση ισοζυγίου μελιού

Εθνικό Σήμα, έλεγχοι και κυρώσεις σε όσους παρανομούν, μεταξύ των αιτημάτων

Τη θέσπιση ισοζυγίου στο μέλι στα πρότυπα εκείνου του γάλακτος-κρέατος προανήγγειλε την περασμένη βδομάδα στην «ΥΧ» η υφυπουργός ΑΑΤ, Φωτεινή Αραμπατζή, μία προσπάθεια του ΥΠΑΑΤ σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ-«Δήμητρα», με στόχο τον εξορθολογισμό του χώρου, την αντιμετώπιση αθέμιτων πρακτικών, τη διασφάλιση της ελληνικής παραγωγής, αλλά και την προστασία του καταναλωτή.

Με την αναβάθμιση του μελιού σε τομέα προτεραιότητας, «το υπουργείο προχωρά ένα βήμα παρακάτω στη διακηρυγμένη βούληση της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων», υποστήριξε η υφυπουργός, εξηγώντας τις δύο κατευθύνσεις δράσης, αρχικά με το Εθνικό Μελισσοκομικό Μητρώο και, ταυτόχρονα, με μία ηλεκτρονική βάση δεδομένων στα πρότυπα του συστήματος «ΑΡΤΕΜΙΣ».

Το Ηλεκτρονικό Μητρώο θα προσφέρει τη δυνατότητα στους μελισσοκόμους να δηλώνουν από τον υπολογιστή τους μελίσσια και παραγόμενες ποσότητες, ενώ με την ηλεκτρονική βάση δεδομένων στα πρότυπα του «ΑΡΤΕΜΙΣ» οι μελισσοκόμοι θα μπορούν να δηλώνουν τους πελάτες χονδρικής, αντίστοιχα και οι μεταποιητικές και εμπορικές επιχειρήσεις τους προμηθευτές και τις ποσότητες που διακινούν στην αγορά, όπως ανέφερε.

Παράλληλα, ως πρώτο βήμα για το στήσιμο του συστήματος «ΑΡΤΕΜΙΣ» στο μέλι ανέφερε την υποχρέωση δήλωσης των πελατών χονδρικής, ενώ στο νέο σύστημα που θα είναι συνδεδεμένο με το Μελισσοκομικό Μητρώο, πέραν των μελισσοκόμων, θα πρέπει να εγγραφούν επιχειρήσεις που εισάγουν ή αγοράζουν μέλι, αποθηκεύουν, εμπορεύονται, τυποποιούν και συσκευάζουν το προϊόν.

Στόχος, μάλιστα, είναι το νέο σύστημα –στον σχεδιασμό και στην ανάπτυξη του οποίου θα συμβάλει και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης– να έχει ενεργοποιηθεί εντός του 2021.

Τις αλλαγές που επιχειρεί να θεσπίσει το ΥΠΑΑΤ σχολιάζουν εκπρόσωποι του κλάδου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη πάταξης των ελληνοποιήσεων, που στοιχίζουν ακριβά στην εγχώρια μελισσοκομία. Ταυτόχρονα, ζητούν την ικανοποίηση αιτημάτων που σχετίζονται με την πορεία και την επιβίωση του κλάδου, καθώς και την εντατικοποίηση των ελέγχων και την επιβολή κυρώσεων σε εκείνους που παρανομούν.

Γ. Πίττας
Χαιρετίζουμε την αυστηροποίηση των ποινών για τις ελληνοποιήσεις και υποστηρίζουμε την προώθηση του Εθνικού Ηλεκτρονικού Μελισσοκομικού Βιβλιαρίου

«Οι ελληνοποιήσεις αποτελούν το σοβαρότερο πρόβλημα για πολλά επώνυμα ποιοτικά ελληνικά προϊόντα, μεταξύ των οποίων και το μέλι.

Παραπλανούν τον καταναλωτή με τη φθηνή τιμή και αλλοιώνουν τα χαρακτηριστικά των προϊόντων αυτών, απαξιώνοντας την ποιότητά τους, με αποτέλεσμα την παρακμή των κλάδων», υποστήριξε ο Γιώργος Πίττας, αντιπρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής και πρόεδρος ΔΣ της Αττικής Μελισσοκομικής Εταιρείας.

Στον κλάδο του μελιού, οι ελληνοποιήσεις τα τελευταία χρόνια έχουν ενταθεί και οι επιπτώσεις στη διακίνησή του, αλλά και στους μελισσοκόμους, είναι πλέον ιδιαίτερα έντονες, ανέφερε. Μάλιστα, όπως εξηγεί, η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Μελιού και Λοιπών Προϊόντων Κυψέλης, έχει αποτανθεί από χρόνια στα υπουργεία ΥΠΑΑΤ, ΥΠΑΝ, καθώς και τον ΕΦΕΤ για το σοβαρό πρόβλημα και έχει εστιάσει ιδιαίτερα στην εφαρμογή Εθνικού Σήματος στο μέλι, με συγκεκριμένη συμφωνημένη με τον ΕΛΓΟ-«Δήμητρα» διαδικασία, καθώς και στην εφαρμογή Εθνικού Ηλεκτρονικού Μελισσοκομικού Βιβλιαρίου.

«Χαιρετίζουμε την αυστηροποίηση των ποινών για τις ελληνοποιήσεις και υποστηρίζουμε την προώθηση από το ΥΠΑΑΤ του Εθνικού Ηλεκτρονικού Μελισσοκομικού Βιβλιαρίου που, σε συνδυασμό με το σύστημα ‘‘ΑΡΤΕΜΙΣ’’, πιστεύω ότι θα δυσκολέψει πολύ στο μέλλον την παρανομία», σχολίασε, προσθέτοντας ότι «αναμένουμε την εφαρμογή Εθνικού Σήματος για το μέλι, τόσο για την Ελλάδα όσο και για τις εξαγωγές και υποστηρίζουμε τον συντονισμό των αρμόδιων φορέων για τον έλεγχο της διακίνησης, ώστε μαζί με τα παραπάνω μέτρα να προστατευτεί το ελληνικό μέλι και να στηριχθεί ένας κλάδος με σημαντική συνεισφορά, πέραν των προϊόντων που παράγει, στην επικονίαση, στη βιοποικιλότητα και στην αειφορία».

Β. Ντούρας
Ζητάμε κάτι που να είναι υλοποιήσιμο και να δίνει διεξόδους στους παραγωγούς

«Δυστυχώς, η κα Αραμπατζή δεν έχει αντιληφθεί τη σκοπιμότητα του Ηλεκτρονικού Μητρώου και συνεχίζει να ακολουθεί τις αντιλήψεις των γραφειοκρατών, οι οποίες είναι σε βάρος του μελισσοκόμου», υποστήριξε στην «ΥΧ» ο Βασίλης Ντούρας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος.

Δηλώνοντας την προθυμία συνεργασίας τόσο της ΟΜΣΕ, όσο και της Εθνικής Διεπαγγελματικής, με στόχο να προκύψει ένα καλό αποτέλεσμα για τον κλάδο, εξήγησε ότι το Μητρώο, για την Ομοσπονδία, θα πρέπει να είναι μία αποθήκη πληροφοριών, η οποία θα χρησιμοποιείται αναλόγως των θεμάτων, όπως π.χ. προς την ΕΕ για το Εθνικό Πρόγραμμα Μελισσοκομίας, για να βλέπουμε οποιαδήποτε στιγμή η πολιτική ηγεσία επιθυμεί πόσα μελίσσια έχουμε.

«Είμαστε πάντα διαθέσιμοι, αλλά δεν έχουν καταλάβει τι θέλουν να κάνουν», ανέφερε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας ότι ο κλάδος ζητά το Μητρώο από το 2011.

Ακόμη, έκανε λόγο για σημεία σε όσα επιχειρεί να θεσπίσει το ΥΠΑΑΤ, που «συνιστούν απαράδεκτες και ανεφάρμοστες σκέψεις, αλλά και διάκριση έναντι άλλων κλάδων της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής αναφορικά με τα όσα ζητούνται από τους μελισσοκόμους», όπως η δήλωση της ετήσιας παραγωγής, αλλά και στοιχεία, όπως τα ονόματα των πελατών.

Ο κ. Ντούρας υποστήριξε ότι η Ομοσπονδία ζητά, αντίθετα, κάτι που να είναι υλοποιήσιμο και να δίνει διεξόδους στους παραγωγούς, δημιουργώντας μία καλύτερη προοπτική για το μέλλον.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στα αιτήματα του κλάδου, όπως η ένταξη του Ελληνικού Σήματος στο μέλι, κάτι που θα έδινε τη δυνατότητα να ξεχωρίσει πραγματικά η εγχώρια παραγωγή από τις εισαγωγές, παραπέμποντας σε ένα σχέδιο κανονισμού που έχει δημιουργηθεί εδώ και περίπου δύο χρόνια, με τη σύμφωνη γνώμη των υπηρεσιών, καθώς και της Διεπαγγελματικής, που συμμετείχαν στην επιτροπή, η οποία είχε συσταθεί τότε.

Ταυτόχρονα, επανέφερε το επιτακτικό αίτημα για ελέγχους των εισαγωγών, φέρνοντας το παράδειγμα της απόκλισης ποσοτήτων της τάξεως των 3.500 τόνων που εμφάνιζαν τα ελληνικά στοιχεία σε σύγκριση με εκείνα της Βουλγαρίας το 2019 –απόκλιση που δεν έχουν λάβει απαντήσεις για το πώς προέκυψε–, αλλά και την ανάγκη για μία επίσημη απάντηση σε ό,τι αφορά την οικονομική ενίσχυση των μελισσοκόμων, των οποίων το εισόδημα επλήγη σημαντικά πέρσι λόγω της πανδημίας, με τη μείωση της παραγωγής να ανέρχεται στο 50%.

Ηλ. Χαλακατεβάκης
Δεν είμαστε αντίθετοι σε κάθε δίκαιο σύστημα, υπό την προϋπόθεση ότι δεν αφήνει παραθυράκια για τους επιτήδειους

«Το Ηλεκτρονικό Μητρώο είναι κάτι που πρέπει να γίνει από χθες», υπογράμμισε ο Ηλίας Χαλακατεβάκης, μέλος ΔΣ της ΟΜΣΕ, της Εθνικής Διεπαγγελματικής και του Συλλόγου Ελληνικών Βασιλισσών. «Εμείς δεν είμαστε αντίθετοι σε κάθε δίκαιο σύστημα, το οποίο θα θεσπίσει το υπουργείο, με μία διαφορά όμως, ότι δεν θα αφήνει παραθυράκια για τους επιτήδειους», υποστήριξε, υπενθυμίζοντας ότι αποτελεί αίτημα του κλάδου επί σειρά ετών η πραγματοποίηση ελέγχων για την πάταξη της νοθείας και των ελληνοποιήσεων.

«Πρέπει οι έλεγχοι να είναι εντατικοί και όχι να βγάζουμε νόμους για να τους έχουμε στο ντουλάπι», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι η ζημιά από τις αθέμιτες πρακτικές δεν είναι μόνο για τους μελισσοκόμους, είναι πολύ μεγαλύτερη για τον καταναλωτή και ακόμη περισσότερο για τους επισκέπτες της χώρας, που είναι και οι μεγαλύτεροι πρεσβευτές των προϊόντων μας. Μάλιστα, κατά τον ίδιο, η εντατικοποίηση των ελέγχων θα πρέπει να ακολουθείται και από τη νόμιμη διαδικασία των κυρώσεων και της παραδειγματικής τιμωρίας σε όσους βρίσκονται στον λάθος δρόμο.

«Η απόσυρση είναι το τελευταίο, δεν είναι τίποτα, το παίρνει πίσω, το κρατάει στις αποθήκες του και το ξαναχρησιμοποιεί», ανέφερε, τονίζοντας ότι θα πρέπει πρώτα να γίνεται καταστροφή της παρτίδας παρουσία κρατικών φορέων, αλλά και παραδειγματική τιμωρία σε όσους το κάνουν εσκεμμένα με γνώμονα το δικό τους κέρδος.