Πώς θα διαβούν οι αγρότες τη «Γέφυρα» για τα δάνεια με υποθήκη πρώτης κατοικίας

✱ Θολό το τοπίο για τους πληττόμενους της πανδημίας και για την αποτύπωση της ζημιάς
✱ Παρεμβάσεις και βελτιώσεις στο πλαίσιο, αν χρειαστεί, υπόσχονται τα συναρμόδια υπουργεία

Διφορούμενα είναι τα μηνύματα που λαμβάνουν οι αγρότες αναφορικά με τη δυνατότητα ένταξής τους (ή μη) στο σχήμα «Γέφυρα», που ξεκίνησε να δέχεται αιτήσεις τη Δευτέρα 3 Αυγούστου.

Από την πρώτη στιγμή, το ενδιαφέρον του αγροτικού κόσμου για το πρόγραμμα που επιδοτεί με ποσοστό έως και 90% της μηνιαίας δόσης όσους δανειολήπτες έχουν λάβει δάνειο με υποθήκη στην πρώτη τους κατοικία και, ταυτόχρονα, έχουν πληγεί από τον πανδημία ήταν μεγάλο. Η «θολούρα», ωστόσο, που επικρατεί γύρω από τις επιλέξιμες κατηγορίες και, κυρίως, τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αποδειχθεί εκ μέρους των αγροτών η οικονομική ζημία από τον κορωνοϊό αφήνει αρκετά ερωτήματα για τον αριθμό των επαγγελματιών του κλάδου που θα καταφέρουν, τελικά, να πάρουν την πολυπόθητη επιδότηση.

Στις σχετικές οδηγίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα, αναφέρεται ρητά ότι δικαίωμα υποβολής αιτήματος ένταξης στη «Γέφυρα» έχουν και οι αγρότες ως φυσικά πρόσωπα που ασκούν ατομική επιχειρηματική (εν προκειμένω, αγροτική) δραστηριότητα, ανεξάρτητα μάλιστα από το αν έχουν ή μη πτωχευτική ικανότητα (κάτι που στο παρελθόν και σε αντίστοιχα προγράμματα έχει αποτελέσει σημείο τριβής). Πέρα από τα εισοδηματικά, περιουσιακά κ.ά. κριτήρια που παρατίθενται, θα πρέπει να έχουν πληγεί οικονομικά από τον κορωνοϊό («είτε να έχουν λάβει κάποιο κρατικό επίδομα – ευεργέτημα είτε να έχουν σημαντική μείωση εισοδήματος/εσόδων», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά).

Πώς μπορεί να καταδειχθεί αυτή η ζημιά; Στον αναλυτικό οδηγό του προγράμματος αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι οικονομικά πληγέντες από τον κορωνοϊό είναι «ελεύθεροι επαγγελματίες ή φυσικά πρόσωπα που ασκούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα, στους οποίους:

✱ παρασχέθηκε οικονομική ενίσχυση στο πλαίσιο των Μέτρων Στήριξης ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και ιδιοκτητών ατομικών επιχειρήσεων λόγω κορωνοϊού ή

✱ τα έσοδα του δεύτερου τριμήνου 2020 παρουσίασαν μείωση ίση ή μεγαλύτερη των είκοσι ποσοστιαίων μονάδων (20%) σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του έτους 2019, όπως αυτό προκύπτει από τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ.

Λίγοι αυτοί που έχουν λάβει βοήθημα

Κάπου εδώ, και παρά τη σαφή πρόθεση των αρμοδίων να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα όσο το δυνατόν περισσότεροι δανειολήπτες, τα πράγματα αρχίζουν να περιπλέκονται, τουλάχιστον σε ό,τι έχει να κάνει με τον αγροτικό τομέα. Όπως είναι γνωστό, μέχρι στιγμής οι μόνοι που έχουν λάβει χρήματα από τα μέτρα ενίσχυσης ως πληττόμενοι από τον κορωνοϊό είναι οι ανθοπαραγωγοί, οι οποίοι συμπεριελήφθησαν στις λίστες με τους επιλέξιμους Κωδικούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ). Στη διαδικασία της είσπραξης βρίσκονται οι αλιείς, καθώς και όσοι παραγωγοί – πωλητές λαϊκών αγορών κατάφεραν να ενταχθούν στις ίδιες λίστες.

Από εκεί και πέρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε στις 23 Ιουλίου τη χορήγηση ενισχύσεων σε αιγοπροβατοτρόφους, παράκτιους αλιείς και παραγωγούς σπαραγγιών μέσω του κονδυλίου ύψους 150 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό που διέθεσε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το υπουργείο Οικονομικών.

Εξάλλου, όπως αποκάλυψε πρόσφατα στην «ΥΧ» ο κ. Βορίδης, εξετάζεται η στήριξη των αγροτών που παράγουν καρπούζι, ντομάτα, μελιτζάνα και πατάτα, των μέσων αλιέων, καθώς και των εκτροφέων γουνοφόρων ζώων, με τους σχετικούς φακέλους να βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, στην τελική φάση της ετοιμασίας. Μέριμνα, σύμφωνα με τον υπουργό, αναμένεται να ληφθεί και για τους πτηνοτρόφους και χοιροτρόφους. Όλοι αυτοί οι κλάδοι σχεδιάζεται να στηριχθούν μέσω του λεγόμενου «7χίλιαρου» που αφορά χρήματα του ΠΑΑ, τα οποία δεν έχουν αξιοποιηθεί και ανέρχονται σε 115 εκατ. ευρώ περίπου.

Στενά τα χρονικά περιθώρια

Πηγές της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) διαβεβαίωναν την «ΥΧ» ότι «επιλέξιμοι για τη ‘‘Γέφυρα’’ είναι όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι, ακόμα και οι αγρότες, εφόσον έχουν λάβει οποιασδήποτε μορφής ευεργέτημα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού».

Το πρόβλημα εδώ είναι ότι η προθεσμία για την υποβολή αιτημάτων μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας εκπνέει στις 30 Σεπτεμβρίου. Με την εξαίρεση όσων έχουν ενταχθεί στις λίστες με τους ΚΑΔ, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν οι υπόλοιπες κατηγορίες αγροτών που προαναφέρθηκαν θα έχουν εισπράξει μέχρι την ημερομηνία αυτήν κάποια ενίσχυση. Ακόμα και για τους αιγοπροβατοτρόφους, τους παράκτιους αλιείς και τους σπαραγγοπαραγωγούς που πρόκειται να ενισχυθούν μέσω των 150 εκατ. ευρώ η απόφαση της Κομισιόν προβλέπει περιθώριο έως έναν μήνα από την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ για την υποβολή των αιτήσεων εκ μέρους των δικαιούχων παραγωγών.

Η δεύτερη επιλογή που έχουν στη διάθεσή τους οι αγρότες για να αποτυπώσουν τη ζημιά από τον κορωνοϊό είναι οι περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ (εφόσον φυσικά είναι ενταγμένοι στο κανονικό καθεστώς και τις υποβάλλουν σε τριμηνιαία βάση). Ωστόσο, ακόμα και αν κάποιοι αγρότες καταφέρουν να εμφανίσουν μείωση 20% στα έσοδα του β’ τριμήνου τους, για τη μεγάλη πλειοψηφία ο οικονομικός αντίκτυπος ξεπερνά χρονικά ή γίνεται εντονότερος από τον Ιούνιο και μετά.

Ανώτατη πηγή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρει, πάντως, στην «ΥΧ» ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου παρακολουθεί στενά το ζήτημα και βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με το οικονομικό επιτελείο. Η ίδια πηγή διαβεβαιώνει ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου, είτε με τη μορφή νομοτεχνικών βελτιώσεων και διευκρινιστικών εγκυκλίων, είτε με τη χορήγηση των απαραίτητων χρονικών περιθωρίων, όλοι οι αγρότες που, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, έλαβαν κάποιο βοήθημα για τον κορωνοϊό, να καταφέρουν να λάβουν τη στήριξη που προβλέπει η «Γέφυρα».

Μέχρι 30 Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις στην πλατφόρμα, εντός 15 ημερών έρχεται η ειδοποίηση στον δανειολήπτη

Παρά τις ουκ ολίγες ασάφειες σε ό,τι αφορά τον πρωτογενή τομέα, οι ενδιαφερόμενοι αγρότες μπορούν να υποβάλουν το αίτημά τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) καθώς, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά νομικοί κύκλοι στην «ΥΧ», «δεν έχουν τίποτα να χάσουν», ενώ και η διαδικασία είναι ομολογουμένως απλή.

Το πρόγραμμα καλύπτει όλα τα δάνεια που έχουν ληφθεί με υποθήκη στην πρώτη κατοικία, ανεξάρτητα από το αν είναι στεγαστικά, καταναλωτικά ή επιχειρηματικά. Η κρατική επιδότηση καλύπτει εννέα μήνες. Ειδικότερα, η συνεισφορά του Δημοσίου για την υποστήριξη των πληγέντων με ενήμερα δάνεια ανέρχεται στο 90% της μηνιαίας δόσης και μέχρι του ποσού των 600 ευρώ, ανά πιστωτή, για το 1ο τρίμηνο. Στο 2ο τρίμηνο, η συνεισφορά ανέρχεται στο 80% της μηνιαίας δόσης και στο 3ο τρίμηνο στο 70%.

Για όσους έχουν δάνεια σε καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών, η συνεισφορά ανέρχεται στο 80% της μηνιαίας δόσης και μέχρι του ποσού των 500 ευρώ, ανά πιστωτή, για το 1ο τρίμηνο. Στο 2ο τρίμηνο η συνεισφορά ανέρχεται στο 70% της μηνιαίας δόσης και στο 3ο τρίμηνο στο 60%.

Στα δάνεια με καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών, η επιδότηση ανέρχεται στο 60% της μηνιαίας δόσης και μέχρι του ποσού των 300 ευρώ, ανά πιστωτή, για το 1ο τρίμηνο. Στο 2ο τρίμηνο η συνεισφορά ανέρχεται στο 50% της μηνιαίας δόσης και στο 3ο τρίμηνο στο 30%.

Αντίθετα, δεν επιδοτούνται τα δάνεια που λήφθηκαν με κρατική εγγύηση (π.χ. πυρόπληκτα, σεισμόπληκτα κ.λπ.) ή που ήδη επιδοτούνται στο πλαίσιο άλλου προγράμματος (π.χ. Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας – ΟΕΚ, Ν. 4605/2019) προς αποφυγή διπλής ενίσχυσης, κάτι που απαγορεύεται από το Ευρωπαϊκό Θεσμικό Πλαίσιο.

Η διαδικασία

Μετά την υποβολή της αίτησης, εφόσον το δάνειο είναι εξυπηρετούμενο, η αίτηση διαβιβάζεται ηλεκτρονικά στις εμπλεκόμενες τράπεζες, οι οποίες προβαίνουν σε ειδικούς ελέγχους και στη συνέχεια αποστέλλουν τον αριθμό λογαριασμού (IBAN), όπου το κράτος καταβάλλει την επιδότηση. Η καταβολή της επιδότησης ξεκινά με τη λήξη της αναστολής πληρωμών, που ενδεχομένως έχει χορηγηθεί από την τράπεζα, αλλά το αργότερο έως 31/12/2020.

Εφόσον το δάνειο είναι μη εξυπηρετούμενο, τότε η αίτηση διαβιβάζεται ηλεκτρονικά στις εμπλεκόμενες τράπεζες, οι οποίες σε καλούν για να προσκομίσεις τυχόν πρόσθετα απαιτούμενα δικαιολογητικά (π.χ. πιστοποιητικό βαρών). Θα πρέπει να τα προσκομίσεις εντός 15 ημερών. Στη συνέχεια, οι τράπεζες σου παρέχουν μία ή περισσότερες εναλλακτικές προτάσεις ρύθμισης οφειλών, εντός 30 ημερών. Έχεις το δικαίωμα να δεχθείς ή να απορρίψεις τη ρύθμιση αυτή. Η ρύθμιση πρέπει να είναι μακροπρόθεσμη και βιώσιμη, δηλαδή να μπορείς να την εξυπηρετήσεις, σύμφωνα με τις παρούσες οικονομικές σου δυνατότητες. Για να λάβεις την επιδότηση, θα πρέπει να έχεις συμφωνήσει σε μια ρύθμιση σε συνεργασία με την τράπεζα και να υπογράψεις τη σχετική σύμβαση έως 31/12/2020.

Οδηγός Ειδικής Γραμματείας Χρέους
Σύντομες απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα για το νέο πρόγραμμα

1. Πού / πώς / πότε υποβάλλω την αίτηση;

Οι αιτήσεις υποβάλλονται σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) www.keyd.gov.gr, που είναι προσβάσιμη και στην εθνική πύλη του Δημοσίου www.gov.gr. Οι αιτήσεις υποβάλλονται από 3/8 έως 30/9/2020.

2. Τι δικαιολογητικά απαιτούνται;

Για την υποβολή της αίτησης δεν απαιτείται κανένα δικαιολογητικό. Όλες οι πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

3. Ποιος μπορεί να αναλάβει τη διαδικασία για λογαριασμό μου;

Μπορείς να αναθέσεις την υποβολή της αίτησης στον σύμβουλό σου (π.χ. λογιστή, δικηγόρο, οικονομολόγο). Η αμοιβή του συμβούλου καλύπτεται από τις τράπεζες στις οποίες χρωστάς και στη συνέχεια το κόστος αυτό επιμερίζεται στο δάνειο και αποπληρώνεται καθ’ όλη τη διάρκειά του.

4. Ποια είναι τα βασικά βήματα της αίτησης; Τι πληροφορίες ζητούνται;

Η διαδικασία είναι απλή και διαρκεί μόλις μερικά λεπτά.

Τα βήματα είναι:

Α) Εισαγωγή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα με τους κωδικούς taxisnet.

Β) Συμπλήρωση πληροφοριών:

✱ ποιος είναι ο σύμβουλος – εκπρόσωπός σου, οπότε και ολοκληρώνεται η διαδικασία για εσένα

✱ αν δεν επιθυμείς σύμβουλο – εκπρόσωπο, τότε θα πρέπει να:

  • επιβεβαιώσεις την 1η κατοικία σου (αν δεν έχει ήδη εντοπιστεί από την πλατφόρμα)
  • επιβεβαιώσεις τον/την σύζυγο ή/και τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειάς σου, που διαμένουν στην 1η κατοικία σου (αν δεν έχουν ήδη εντοπιστεί από την πλατφόρμα)
  • συμπληρώσεις, εάν υπάρχει, τη ρευστοποιήσιμη περιουσία (καταθέσεις, ομόλογα κ.λπ.) στο εξωτερικό
  • απαντήσεις θετικά στις υπεύθυνες δηλώσεις της πλατφόρμας (περί χορήγησης άρσης απορρήτου, άντλησης στοιχείων, ότι τα στοιχεία είναι ακριβή κ.λπ.).

Γ) Εάν υπάρχει σύζυγος ή/και εξαρτώμενα ενήλικα μέλη ή/και συνοφειλέτης ή/και εγγυητής, τότε θα πρέπει και αυτοί να εισέλθουν στην πλατφόρμα με τους δικούς τους κωδικούς taxisnet και να παρέχουν τις ανωτέρω πληροφορίες και υπεύθυνες δηλώσεις.

5. Πώς ορίζεται η 1η κατοικία;

Ως «κύρια κατοικία» νοείται αυτή που έχεις δηλώσει στην τελευταία υποβληθείσα φορολογική δήλωση. Αν διαμένεις σε άλλη κατοικία (π.χ. σώματα ασφαλείας, ιατροί, εκπαιδευτικοί κ.λπ. που εργάζονται σε άλλη πόλη), τότε και πάλι μπορείς να υποβάλεις αίτηση για την επιδότηση του δανείου που βαρύνει την 1η κατοικία σου. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να «φορτώσεις» έγγραφα στην πλατφόρμα, τα οποία αποδεικνύουν την ύπαρξη επαγγελματικών λόγων που δικαιολογούν την προσωρινή διαμονή σου, εκτός της περιφερειακής ενότητας της κύριας κατοικίας σου.

6. Έχω ήδη λάβει αναστολή πληρωμών από την τράπεζα. Πότε θα ξεκινήσω να πληρώνω και πότε θα λάβω την επιδότηση;

Αν έχεις λάβει αναστολή πληρωμών δανείων, τότε μπορείς να επιλέξεις:

✱ Είτε να διακόψεις την αναστολή πληρωμών και να ξεκινήσεις να πληρώνεις και ταυτόχρονα να λαμβάνεις και την κρατική επιδότηση.

✱ Είτε να περιμένεις τη λήξη της αναστολής πληρωμών και μετά να ξεκινήσεις να πληρώνεις και ταυτόχρονα να λαμβάνεις και την κρατική επιδότηση.

Σημείωση: Η κρατική επιδότηση δεν δύναται να δοθεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των εννέα (9) μηνών μετά τις 31/12/2020. Συνεπώς, η αναστολή πληρωμών αντίστοιχα δεν δύναται να εκτείνεται μετά τις 31/12/2020.

7. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα σταματά τις κατασχέσεις λογαριασμών και πλειστηριασμό;

Εφόσον ρυθμίσεις το δάνειό σου σε συνεργασία με την τράπεζα και πληρώνεις κανονικά το ποσό της μηνιαίας δόσης που δεν καλύπτεται από το κράτος, τότε η εν λόγω τράπεζα διακόπτει κατασχέσεις και πλειστηριασμό. Ωστόσο, οι υπόλοιποι πιστωτές, στους οποίους δεν πληρώνεις τις οφειλές σου, δύνανται να προβούν ή συνεχίσουν τη διενέργεια μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης και για τον σκοπό αυτόν θα πρέπει να προβείς σε ρύθμιση οφειλών μαζί τους.

8. Έχω ήδη υποβάλει αίτηση στον Νόμο 3869/2010 (Νόμο Κατσέλη). Πρέπει να παραιτηθώ;

Όχι, η υποβολή στο παρόν πρόγραμμα δεν απαιτεί την παραίτηση από τον Νόμο Κατσέλη. Ωστόσο, εάν εκκρεμεί η εκδίκαση της υπόθεσης και ενταχθείς στο παρόν πρόγραμμα ρύθμισης και επιδότησης δανείων, τότε το εν λόγω δάνειο θεωρείται ρυθμισμένο και μπορείς να συνεχίσεις την εκδίκαση της υπόθεσής σου, μόνο για τις υπόλοιπες οφειλές που διαθέτεις.