Πόσα άτομα επιτρέπονται στο αυτοκίνητο μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου

Ο συνωστισμός στα Μέσα Μεταφοράς «αναγκάζει» τους πολίτες να προτιμήσουν τα ΙΧ τους ώστε να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη ασφάλεια πηγαίνοντας για τα ψώνια τους, ωστόσο το όριο των ατόμων που επιτρέπονται εντός αυτοκινήτου δεν άλλαξε και ούτε είναι στους άμεσους σχεδιασμούς της κυβέρνησης να αλλάξει.

Έτσι, στα ιδιωτικά αυτοκίνητα επιτρέπεται να βρίσκονται ο οδηγός και ένα ακόμα άτομο, ενώ ο συγκεκριμένος περιορισμός δεν ισχύει για τις οικογένειες με ανήλικα παιδιά. Παράλληλα, ακόμη ένας άνθρωπος μπορεί να επιβαίνει στο αυτοκίνητο, στο ενδεχόμενο που χρειάζεται βοήθεια για να μετακινηθεί ο δεύτερος επιβάτης.

Στα διπλοκάμπινα επιτρέπονται μέχρι και δύο άτομα επιπλέον του οδηγού, κάτι που ισχύει και για τα οχήματα μικτής χρήσης αλλά και τα τύπου van οχήματα.

Το όριο επιβαινόντων μπορεί να ξεπεραστεί μόνον αν πρόκειται για ανήλικα τέκνα, η παραμονή των οποίων στο σπίτι με την εποπτεία ενηλίκου δεν είναι δυνατή.

Η λειτουργία επιβατηγών υπηρεσιακών οχημάτων, τα οποία δραστηριοποιούνται για τη μεταφορά προσωπικού από και προς την εργασία, επιτρέπεται μόνο με την επίδειξη βεβαίωσης του εργοδότη και του ανάλογου δελτίου κίνησης.

Σε αυτό πρέπει να υπάρχει και η διαδρομή του οχήματος, υπό την προϋπόθεση ότι καλύπτεται κατά ανώτατο όριο του 50% των διαθέσιμων θέσεων.

Οι βαθμοί συγγένειας, όπως ορίζει ο νόμος:

Α’ βαθμού: γονείς, παιδιά, ο σύζυγος, η σύζυγος, πεθερός, πεθερά

Β’ βαθμού: παππούδες, γιαγιάδες, εγγόνια, γαμπρός, νύφη, κουνιάδος, κουνιάδα (γυναικάδελφοι), αδέρφια

Γ’ βαθμού: προ-παππούδες, προ-γιαγιάδες, δισέγγονα, ανίψια, θείοι, θείες

Πηγή: dikaiologitika.gr

Αύξηση ορίου επιβατών σε ΙΧ και ταξί από σήμερα Δευτέρα 25 Ιανουαρίου