Ποτίζουν διαρκώς για να αντιμετωπίσουν την λειψυδρία στο Νευροκόπι

Ποτίζουν διαρκώς για να αντιμετωπίσουν την λειψυδρία στο Νευροκόπι

Σε 24ωρη βάση δουλεύουν οι παραγωγοί στο Κάτω Νευροκόπι Δράμας για να ποτίσουν τις καλλιέργειές τους καθώς όπως δήλωναν από την άνοιξη στην «ΥΧ» υπάρχει κίνδυνος λειψυδρίας. Κάνουν τα πάντα για να εξοικονομήσουν αρδευτικό νερό αλλά οι ελπίδες τους πλέον στρέφονται στον καιρό. Μεταφέρουν ότι εάν δεν βοηθηθούν από τις καιρικές συνθήκες το πρόβλημα θα είναι τεράστιο. Αντί ν’ αντιμετωπιστεί η λειψυδρία επί της ουσίας, λένε παραγωγοί της περιοχής, ότι γίνονται απλά συσκέψεις.

Ποτίζουν διαρκώς για να αντιμετωπίσουν την λειψυδρία στο Νευροκόπι

Ο Φώτης Φιλιππίδης είναι μέλος του Συνεταιρισμού Ορεινών Προϊόντων Κάτω Νευροκοπίου. Φέτος, καλλιέργησαν το μπαρμπούνι βέργας, μια νέα ποικιλία τα καθιστά μπαρμπούνια, μαυρομάτικα και τα ΠΓΕ γίγαντας ελέφαντας και φασόλι πλακέ Νευροκοπίου. «Τα φασόλια πήγαν πολύ καλά αλλά ο τελευταίος καύσωνας επηρεάζει την παραγωγή σημαντικά γιατί όπως έλεγαν οι παλιοί ο λίβας τα καίει. Εάν υποχωρήσει η ζέστη θα είναι καλό για όλα τα σπαρτά. Στην περιοχή μας είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα η λειψυδρία. Δεν προλαβαίνουμε να ποτίσουμε».

Οι στρεμματικές αποδώσεις θα κινηθούν στα 100 -200 κιλά /στρέμμα λέει ο κ. Φιλιππίδης. «Για τις τιμές δεν γνωρίζουμε κάτι, απλά για κάποια καθιστά μπαρμπούνια κάναμε σύμβαση με έμπορο στο 1,30 το κιλό. Στην Ελλάδα έγινε μόδα το φασόλι τα τελευταία χρόνια» σημειώνει. Τονίζει ότι σκοπός τους είναι να έχουν καλή παραγωγή και η πώληση έρχεται σε δεύτερη φάση. Τα υπόλοιπα φασόλια για τα οποία δεν έκαναν συμβάσεις θα πουληθούν μέσω των παραγωγών. «Όλοι οι παραγωγοί έχουν τους πελάτες τους. Το φασόλι Νευροκοπίου ανταγωνίζεται αυτά της Φλώρινας, των Πρεσπών και της Καστοριάς». Βέβαια, η επωνυμία δεν εξαργυρώνεται με την ανάλογη τιμή, όπως όλα δείχνουν.