Βοσκοτόπια: Κάπου σκάλωσε η υπόθεση των Κυθήρων

Στόματα ερμητικά κλειστά στο Αγρίνιο

«Σιγήν ιχθύος» επικρατεί τους τελευταίους μήνες σχετικά με την υπόθεση των πλαστών ιδιωτικών συμφωνητικών μίσθωσης ανύπαρκτων βοσκότοπων στα Κύθηρα από παραγωγούς του Αγρινίου, υπόθεση που είχε αποκαλύψει τον περασμένο Νοέμβριο η «ΥΧ».

Η εκκωφαντική αυτή σιωπή προβληματίζει, καθώς δεν είναι λίγοι όσοι φοβούνται ότι, με το ξέσπασμα της πανδημίας, οι πρωταγωνιστές του σκανδάλου βρήκαν την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν τη σκόνη που κατακάθεται. Αναγνώστης της «ΥΧ», που επικοινώνησε πριν από λίγες ημέρες, εξέφρασε την άποψη ότι προωθούνται άλλες υποθέσεις, ήσσονος σημασίας συγκριτικά, στρέφοντας έτσι αλλού το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης. Ο ίδιος επικαλέστηκε το σκάνδαλο της Λεπενού, που όχι μόνο εξιχνιάστηκε άμεσα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά οδήγησε σε άμεση παρέμβαση και των άλλων φορέων της πολιτείας.

Η αλήθεια είναι ότι έχουν περάσει περίπου δέκα μήνες, όταν πληροφορηθήκαμε ότι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ κατατέθηκε η επίσημη αναφορά της υπόθεσης στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Η αποκάλυψη του σκανδάλου από την «ΥΧ» τον περασμένο Νοέμβριο προκάλεσε την αυτεπάγγελτη παρέμβαση της Εισαγγελίας, η οποία κάλεσε τότε τον Οργανισμό να παράσχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία προκειμένου να ανοίξει η υπόθεση.

Στην αναφορά που παραδόθηκε περιλαμβάνονταν αναλυτικά τα ονόματα των φερόμενων ως εμπλεκόμενων προσώπων στην υπόθεση, οι ΑΦΜ τους, οι δηλώσεις ΕΑΕ για το έτος 2019 και τα ποσά ενίσχυσης που διεκδικούσαν. Μάλιστα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ είχε διαβιβάσει και μία συμπληρωματική αναφορά και για το έτος 2018, με τα ίδια ακριβώς στοιχεία (και τα ίδια πρόσωπα).

Μπίζνα επιδοτήσεων

Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται χάρη στους δειγματοληπτικούς ελέγχους που πραγματοποιεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ στην επικράτεια. Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση του Οργανισμού για την υποχρεωτική αναγραφή του ΑΤΑΚ και τη μερική οπισθοχώρηση τότε του ΥΠΑΑΤ, οι ελεγκτές του Οργανισμού προχώρησαν σε εξονυχιστικούς ελέγχους, όσον αφορά την εγκυρότητα των ιδιωτικών μισθωτηρίων. Μέσω της διαδικασίας αυτής, αποκαλύφθηκε ότι περίπου 15.000 στρέμματα στα Κύθηρα είχαν δηλωθεί ως ιδιοκτησία της Ιεράς Μονής Ταξιαρχών Αιγίου, η οποία εμφανιζόταν να τα έχει μισθώσει σε δεκάδες αγρότες του Αγρινίου. Με λίγα λόγια, εκτάσεις, που μέχρι πρόπερσι δηλώνονταν ως κοινοτικοί βοσκότοποι, στα παράλια κυρίως των Κυθήρων, εν ριπή οφθαλμού μετατράπηκαν σε… ιδιοκτησία της Μονής.

Όπως είχε αποκαλύψει τότε στην «ΥΧ ο δικηγόρος της Ιεράς Μονής Ταξιαρχών, Ιωάννης Παπαδημητρόπουλος, για το έτος 2019, συνολικά 26 συμβόλαια, που εμφανίστηκαν στα αρχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, έφεραν την πλαστή σφραγίδα της Μονής και την εξίσου πλαστή υπογραφή του Αρχιμανδρίτη. Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι τα συμβόλαια αυτά είχαν διαφορετική όψη, σύνταξη και πιστοποίηση σε σχέση με τα αυθεντικά, που έχει κατά καιρούς συνάψει η Μονή με αγρότες, για τις νόμιμες εκτάσεις της, οι οποίες και βρίσκονται πέριξ του κτηρίου της, δηλαδή στο Αίγιο.

Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι παραγωγός φέρεται να διεκδικούσε για το έτος 2019 ποσό ύψους 42.000 ευρώ για ανύπαρκτα βοσκοτόπια σε περιοχή εκατοντάδων χιλιομέτρων μακριά από το σπίτι του.

Η ίδια τακτική φαίνεται να είχε ακολουθηθεί και το έτος 2018, δηλαδή υποβολή της ΕΑΕ με πλαστά ιδιωτικά συμφωνητικά για μίσθωση γης, αυτήν τη φορά στα Καλάβρυτα.