Πούδρα ασβεστίου και πρωτεΐνης από υποπροϊόντα ιχθυηρών

Επιχειρηματική καινοτομία βάζει στόχο την πλήρη αξιοποίηση των αλιευμάτων  

ByMar-team
Στη φωτογραφία της ομάδας εμφανίζονται από αριστερά με σειρά : Μαρία Καψοκεφάλου, Κωνσταντίνα Φιλίππου, Θεανώ Μικτού, Κατερίνα Κανδυλιάρη, Νικολία Σάμαρη, Βασίλης Κλέτσας.

ΟΟ υποθαλάσσιος μαγικός και πλούσιος κόσμος της Ελλάδας έγινε πηγή έμπνευσης για μία νεοσύστατη επιχείρηση που είχε τις γνώσεις και την όρεξη να αξιοποιήσει κάθε υποπροϊόν αυτού και να δώσει τρία καινούργια καινοτόμα προϊόντα ως πρώτη ύλη σε βιοτεχνίες, συνεταιρισμούς τροφίμων, αλλά και χώρους μαζικής εστίασης. Ο λόγος για την ομάδα ByMar και τις Θεανώ Μικρού, Νικολία Σάμαρη, Κατερίνα Κανδυλιάρη και την Κωνσταντίνα Φιλίππου, που κατάφεραν να κερδίσουν τη δεύτερη θέση στον 1ο Διαγωνισμό Επιχειρηματικής Ιδέας, που διοργάνωσε το Γραφείο Καινοτομίας, Επιχειρηματικότητας & Μεταφοράς Τεχνολογίας (InnovInAgri) του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πούδρα ψαριού

Μια πούδρα υψηλής περιεκτικότητας σε ασβέστιο, μία υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη και μία που αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου είναι τα τρία καινοτόμα προϊόντα που ανέπτυξε η ομάδα. «Η ιδέα της ομάδας μας για το επιχειρηματικό σχέδιο της ByMar σχετίζεται με την αξιοποίηση των υποπροϊόντων ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας. Από τα υποπροϊόντα αυτά, δηλαδή από το κεφάλι, τα κόκκαλα, το δέρμα και τα πτερύγια, παράγονται τα τρία αυτά είδη πούδρας. Τα προϊόντα αυτά μπορούν να αποτελέσουν πρώτη ύλη για άλλες επιχειρήσεις. Ειδικότερα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ενισχυτικό θρεπτικής αξίας από βιοτεχνίες και συνεταιρισμούς τροφίμων ή ως ενισχυτικό γεύσης σε χώρους μαζικής εστίασης», αναφέρει στην «ΥΧ» η Κατερίνα Κανδυλιάρη.

6 καινοτόμα επιχειρηματικά σχέδια από φοιτητές που αλλάζουν το τοπίο της αγροδιατροφής

Η αφορμή για την αξιοποίηση των συγκεκριμένων υποπροϊόντων προήλθε από τον προβληματισμό της ομάδας για την έννοια της αειφορίας και της μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. «Κατά τη μεταποίηση των ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας παράγονται υποπροϊόντα που μπορεί να αποτελούν το 50%-60% του βάρους του ψαριού μετά από φιλετοποίηση.

Τα υποπροϊόντα μεταποίησης της ιχθυοκαλλιέργειας χρησιμοποιούνται για την παραγωγή προϊόντων χαμηλής αξίας, όπως ζωοτροφές, ή απορρίπτονται αυξάνοντας το ενεργειακό, περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος της διαδικασίας.

Η παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας αποτελεί, επομένως, μια ερευνητική, οικονομική, διατροφική και οικολογική πρόκληση και υποστηρίζει τη βιωσιμότητα της ιχθυοκαλλιέργειας στη χώρα μας», τονίζει στην «ΥΧ» η Κατερίνα από την οποία και ξεκίνησαν οι έρευνες στο πλαίσιο της διδακτορικής της διατριβής. Έπειτα, με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας και μέντορες τον Βασίλη Κλέτσα στα θέματα επιχειρηματικότητας και τη Μαρία Καψοκεφάλου στα τεχνικά ζητήματα, η ομάδα κατάφερε να διακριθεί στον διαγωνισμό.

Συνεργασία με το πανεπιστήμιο Γέιλ

Η διάκριση αλλά και το βραβείο που κατάφερε να κερδίσει η ομάδα στον διαγωνισμό τους επέτρεψε να μπουν σε μια εξωστρεφή φάση κατά την οποία επικοινωνούν το επιχειρηματικό τους πλάνο και διευρύνουν τις δυνατότητες συνεργασίας και χρηματοδότησης «Έχουμε ήδη έρθει σε επαφή με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για την αναζήτηση χρηματοδότησης αλλά ταυτόχρονα δουλεύουμε και με διακεκριμένους σεφ ούτως ώστε να φτάσουμε πιο κοντά σε ένα τελικό προϊόν και να τελειοποιήσουμε το γευστικό προφίλ αυτού. Ταυτόχρονα, όμως, διερευνούμε και εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης όπως προγράμματα κοινωνικής επιχειρηματικότητας και ερευνητικών συνεργασιών αλλά και συμμετοχής σε πανευρωπαϊκούς διαγωνισμούς επιχειρηματικότητας. Επίσης, από θέμα τεχνογνωσίας έχουμε, ήδη, συμφωνήσει μία ερευνητική συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Γέιλ στην Αμερική, ώστε να μελετήσουμε περαιτέρω τα βιοδραστικά συστατικά του προϊόντος μας και το ρόλο του στην προαγωγή της υγείας του ανθρώπου», τονίζει η Κατερίνα.

Τέλος, αναφέρει πως το Γραφείο Καινοτομίας Επιχειρηματικότητας και Μεταφοράς Τεχνολογίας και ειδικότερα η Αφροδίτη Αναγνώστη, στάθηκε αρωγός στην προσπάθεια εκπόνησης του επιχειρηματικού τους σχεδίου. «Η συνεργασία που εξασφάλισε με το Χρηματιστήριο Αθηνών έδρασε ως εφαλτήριο για την πιο στενή συνεργασία του ερευνητικού και του επιχειρηματικού τομέα. Μας δόθηκε, επίσης, η ευκαιρία να διδαχθούμε χρήσιμες έννοιες της επιχειρηματικότητας τις οποίες και αξιοποιήσαμε για να παρουσιάσουμε την ιδέα μας και να διεκδικήσουμε ευκαιρίες για ένα ξεκίνημα σε έναν καινούργιο παραγωγικό ιστό στην Ελλάδα», καταλήγει η Κατερίνα.