Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές: Τα παιδιά διδάχτηκαν τη θάλασσα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής

Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές: Τα παιδιά διδάχτηκαν τη θάλασσα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής
Η περιοδική έκθεση «Θρακικό πέλαγος. Δρόμοι της θάλασσας, ναυάγια και ενάλια ευρήματα» θα φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής έως τις 31 Δεκεμβρίου. Παρουσιάζει τις αρχαιότητες που προήλθαν από τον βυθό του Θρακικού πελάγους και περιλαμβάνει ενσφράγιστες λαβές αμφορέων που χρησίμευαν στο θαλάσσιο εμπόριο, άγκυρες, βαρίδια διχτυού και ενάλιους αμφορείς.

Το Σάββατο 27 Μαΐου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής υλοποιήθηκε εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά 7-11 ετών, με θέμα τη σημασία της θάλασσας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, με την υποστήριξη της Οικολογικής Ομάδας Ροδόπης.

Η αρχαιολόγος – μουσειολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης, Νάγια Δαλακούρα, εξηγεί ότι συμμετέχουν στην πανελλήνια εκστρατεία «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» της Διεύθυνσης Μουσείων. «Εστιάσαμε στον φυσικό πλούτο, κυρίως στο υδάτινο στοιχείο. Αξιοποιήσαμε την έκθεση για το Θρακικό πέλαγος. Οι μικροί επισκέπτες γνώρισαν τα θαλάσσια ταξίδια των αρχαίων και τη διατροφή που προσέφερε. Επίσης, ήρθαν σε επαφή με ενάλια ευρήματα και είχαν τη δυνατότητα να τα συντηρήσουν με ειδικά σύνεργα που τους έδωσε η συντηρήτρια Μαρία Δάρρα. Ήταν  αμφορείς που προήλθαν από τη θάλασσα ανοιχτά της Σαμοθράκης και της Λήμνου».

Στη συνέχεια, παρακολούθησαν ντοκιμαντέρ για το Ναυάγιο των Αντικυθήρων και ο Σωκράτης Γρηγορόπουλος από την Οικολογική Ομάδα παρουσίασε σποτάκια για τη μόλυνση των θαλασσών. Παράλληλα, έθεσαν ερωτήσεις για το αν υπάρχουν καρχαρίες και δηλητηριώδη ψάρια και πώς μολύνεται το Θρακικό πέλαγος. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με τη δημιουργία ενός διοράματος βυθού.