Η Πράσινη Συμφωνία και η νέα ΚΑΠ στο επίκεντρο εκδήλωσης στη Φθιώτιδα

Με σημείο αναφοράς την Πράσινη Συμφωνία και τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική πραγματοποιήθηκε στο Αμούρι Φθιώτιδας μία ανοιχτή συζήτηση με ομιλητές τους Πέτρο Κόκκαλη, ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της ευρωπαϊκής επιτροπής Agri. Την εκδήλωση οργάνωσε ο Συνεταιρισμός Στέβια Ελλάς, με σκοπό την ενημέρωση των μελών του συνεταιρισμού για τις εξελίξεις στον αγροτικό τομέα.

Όπως ανέφερε ο Χρήστος Σταμάτης, διευθύνων σύμβουλος του συνεταιρισμού, υπάρχει η αναγκαιότητα της προσαρμογής στα νέα αυτά δεδομένα: «Αποτελεί ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για τον τόπο μας και απαιτεί τη συμπόρευση αυτών που ασχολούνται με τον αγροτικό τομέα μέσα από σύγχρονα συλλογικά σχήματα».

Μετάβαση

Από την πλευρά του, ο κ. Κόκκαλης αναφέρθηκε αναλυτικά στην Πράσινη Συμφωνία και τα οφέλη που θα προκύψουν μέσα από αυτήν τη μετάβαση: «Ο ρόλος των αγροτών είναι ουσιαστικός και όσο γρηγορότερα προσαρμοστούν στα νέα αυτά δεδομένα τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα έχουν οι ίδιοι, αλλά και η χώρα μας γενικότερα.

Την άνοιξη του 2020 η Επιτροπή θα παρουσιάσει τη στρατηγική ‘‘Από το αγρόκτημα στο πιάτο’’. Στόχος αυτής της προσπάθειας είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η προστασία του περιβάλλοντος, η διατήρηση της βιοποικιλότητας, η αύξηση της βιολογικής καλλιέργειας, καθώς και η προμήθεια οικονομικά προσιτών τροφίμων στους Ευρωπαίους».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η ομιλία του κ. Μπλιάτσιου, o οποίος αναφέρθηκε στους συνεταιρισμούς και στις δυνατότητές τους να αξιοποιήσουν όλα εκείνα τα εργαλεία της ΚΑΠ, ώστε να πετύχουν καλύτερα αποτελέσματα: «Η αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας μέσα από σύγχρονα συλλογικά σχήματα μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην επίτευξη των στόχων σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος». Ο κύκλος των ομιλιών έκλεισε με τον σύντομο χαιρετισμό του προέδρου του Συνεταιρισμού Στέβια Ελλάς, ο οποίος αναφέρθηκε στην παρουσία του συνεταιρισμού και στον ρόλο του στην τοπική οικονομία και όχι μόνο. Σημαντικό ήταν και το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων όπου μέσα από τις ερωτήσεις τους κατέθεσαν τις δικές τους απόψεις για το μέλλον της αγροτικής οικονομίας.