«Πράσινο φως» για δύο μεγάλα αρδευτικά στη Θράκη

«Πράσινο φως» για δύο μεγάλα αρδευτικά στη Θράκη

Είδηση έδωσε η τοποθέτηση της Ντόρας Μπακογιάννη σε διαδικτυακή εκδήλωση, με την πρόεδρο της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης να δηλώνει: «δύο μεγάλα αρδευτικά έργα που χρειάζεται η Θράκη, θα μπουν τώρα μέσα στο πρόγραμμα που θα επιδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι πολύ ακριβά έργα, αλλά απολύτως αναγκαία για την περιοχή, για να σχεδιάσουμε τις νέες καλλιέργειες». Ο λόγος για το φράγμα Κομψάτου και το αρδευτικό Ξάνθης, με το μεν πρώτο πάντως -εν συνόλω- να κοστολογείται στα 223εκ €.

Διαδικτυακή εκδήλωση
Η παραπάνω τοποθέτηση έγινε στο περιθώριο της διαδικτυακής εκδήλωσης που διοργάνωσε το απόγευμα της Τετάρτης 25/11 η AΧΕΠΑ – Τμήμα HJ-20 «Ορφεύς» Κομοτηνής, με κεντρικούς ομιλητές την Ντόρα Μπακογιάννη (βουλευτή Χανίων ΝΔ και πρόεδρο της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης) και τον Ευριπίδη Στυλιανίδη (βουλευτή Ροδόπης ΝΔ, πρόεδρο Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αναθεώρησης Συντάγματος και επίκουρο καθηγητή Νομικής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου).

Στο πάνελ συμμετείχε επίσης ο Κωνσταντίνος Βαρσάμης κυβερνήτης της AHEPA Hellas – District 25 και ο δρ. Θεοδόσιος Θεοδοσίου πρόεδρος Τμήματος AHEPA HJ20 «Ορφεύς» Κομοτηνής και διευθυντής εκπαίδευσης AHEPA HELLAS D25. Τον συντονισμό της συζήτησης έκανε ο Ευστάθιος Κεφαλίδης ΠΡΟ-Κυβερνήτης της AHEPA Hellas – District 25.

Πόρισμα όχι στα συρτάρια;
«Μπορεί η πανδημία να έχει παγώσει πολλές από τις δραστηριότητές μας, όπως την δυσκολία να ανέβουμε στην Θράκη, αλλά η δουλειά του ελληνικού κοινοβουλίου προχωράει απρόσκοπτα», είπε στην αρχή της αναλυτικής τοποθέτησής της η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία -στο τέλος- κατέληξε στο συμπέρασμα πως «είμαστε μία ομάδα η οποία είναι αποφασισμένη να μην αφήσει καμία πέτρα χωρίς να την γυρίσει, στην προσπάθειά της να κάνει τέτοιου είδους προτάσεις, οι οποίες να μην είναι στον χώρο του ονείρου, να μην είναι εξαγγελίες πολιτικάντικες, να μην ζητήσουμε τις Παναγιάς τα μάτια για να μην τα πάρουμε ποτέ, αλλά να είναι προτάσεις δουλεμένες, κοστολογημένες, ρεαλιστικές, υλοποιήσιμες. Αυτή είναι η εντολή που έχουμε από τον πρωθυπουργό».

Επί του παρόντος, η Επιτροπή συνεχίζει να εργάζεται στις δύο υπο-επιτροπές που έχει χωριστεί (η μία εκ των οποίων ασχολείται με ζητήματα οικονομικά-αναπτυξιακά και η άλλη με θεσμικά). Υπενθύμισε πως η ηλεκτρονική πλατφόρμα διαβούλευσης προσέλκυσε πολλές προτάσεις από βουλευτές, αυτοδιοίκηση, συλλόγους και ιδιώτες. «Όλο το υλικό έχει διανεμηθεί στα μέλη της Επιτροπής και τελεί ήδη υπό επεξεργασία από ειδική ομάδα εμπειρογνωμόνων που συστάθηκε με τη συνδρομή όλων των πολιτικών κομμάτων», γνωστοποίησε. Η Επιτροπή συστάθηκε με ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής τον Ιούλιου 2020, πλην όμως -λόγω των συγκυριών της πανδημίας- αναμένεται να υπάρξει παράταση του εξαμήνου που έδωσε ως χρονικό περιθώριο κατάθεσης του πορίσματος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο περιθώριο της τοποθέτησής της, έκανε μία σύντομη ιστορική αναδρομική στην αντίστοιχη επιτροπή που συστάθηκε το 1990 με πρωτοβουλία Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και ζήτησε «να δούμε αυτές τις δύο κοινοβουλευτικές επιτροπές όχι συγκριτικά τη μία στην άλλη».

Εν δυνάμει…
Μιλώντας για την Θράκη γενικότερα ισχυρίστηκε πως «το εύρος θεμάτων και η δυναμική που κρύβεται στην περιοχή είναι ασύγκριτες. Αν παλιά η Θράκη ήταν γεωστρατηγικά μειονεκτική περιοχή […] σήμερα αυτό έχει παντελώς αντιστραφεί, αυτό που παλιά ήταν μειονέκτημα, σήμερα είναι πλεονέκτημα η γεωστρατηγική της θέση». Σε άλλη αποστροφή της, χαρακτήρισε την Θράκη «εν δυνάμει ενεργειακό, μεταφορικό, πολιτικό και παραγωγικό κόμβο των Βαλκανίων, της Ευρώπης και της ευρύτερης Ευρασίας», ισχυριζόμενη μάλιστα πως «δεν είναι υπερβολή αυτό που σας λέω». Εδώ υπογράμμισε την ανάγκη ύπαρξης ουσιαστικών και μακροχρόνιων στρατηγικών βελτίωσης και διασύνδεσης των υποδομών.

Σύμφωνα με την κα Μπακογιάννη στόχος είναι η δημιουργία βάσης υγιούς και βιώσιμης ανάπτυξης για την περιοχή, με βάση σε σύγχρονες μεθόδους καλλιέργειας και νέες καλλιέργειες. Εδώ διευκρίνισε πάντως πως «όσες μεγάλες υποδομές και τεχνολογική ανάπτυξη υπάρξει, αν δεν καλλιεργηθούν παράλληλα ψηφιακές, τεχνολογικές κι ευρύτερες δεξιότητες στους πολίτες και τους νέους επαγγελματίες, το αποτέλεσμα δεν θα είναι βιώσιμο».

Τέλος, η πρόεδρος της Διακομματικής για ακόμη μία φορά στάθηκε στον γεωγραφικό περιορισμό της Επιτροπής μόνο στην Θράκη κι όχι στην ΑΜΘ, σημειώνοντας τα εξής: «θέλω να επισημάνω προς αποφυγή παρεξηγήσεων, πως η Επιτροπή δεν έχει στόχο να δημιουργήσει δομική ή οικονομική ανισότητα κι ανισορροπία εντός της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Δεν αμφισβητείται η περιφερειακή κι αναπτυξιακή ολότητα της Περιφέρειας. Ο ρόλος της Διακομματικής είναι να επικεντρωθεί στην Θράκη, ως το πιο ακριτικό χερσαίο σύνορο της χώρας μας και να καταθέσει πολιτικές πρωτοβουλίες, οι οποίες θα εξεταστούν από την κυβέρνηση κι ελπίζουμε να ενσωματωθούν στο συνολικό σχέδιο ανάπτυξης της κυβέρνηση για την Περιφέρεια ΑΜΘ».

Πηγή: xronos.gr