Πράσινο φως μετ΄ εμποδίων το ν/σ για την ιατρική κάνναβη

Έως 30/6 οι συμπληρωματικές στο ΟΣΔΕ για βασική στη βιομηχανική κάνναβη

Με θετική διάθεση για το ιατρικό μέρος στην παρηγορητική αγωγή ακόμη και από βουλευτές της αντιπολίτευσης αλλά αλλεπάλληλες αντιρρήσεις και ενστάσεις, πάνω στο θέμα της καλλιέργειας, τυποποίησης, φύλαξης,  διάθεσης, αγοράς και εξαγωγών, ακόμη και για το θέμα της ηλικίας των παραγωγών, πέρασε το πρώτο crash test το νομοσχέδιο για την παραγωγή ιατρικής κάνναβης, από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, υπό την προεδρία της Χαράς Καφαντάρη.

Το νομοσχέδιο υπερψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Ποτάμι,  καταψήφισαν ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή, επιφυλάξεις εξέφρασαν η ΝΔ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η Ένωση Κεντρώων, αλλά ζητώντας αλλαγές, ενώ φραστικό επεισόδιο υπήρξε προς στιγμήν και μεταξύ Ντόρας Μεγαλοοικονόμου (ΣΥΡΙΖΑ) και Ιάσονα Φωτήλα (ΝΔ).

Το νομοσχέδιο σε ό, τι αφορά στο αγροτικό κομμάτι και τη διαχείριση στην αγορά έγινε στην κυριολεξία, φύλλο και φτερό, από εισηγητές της αντιπολίτευσης. Ακόμη κι αυτοί, που υπερψήφισαν όπως o εισηγητής του Ποταμιού, Γρηγόρης Ψαριανός ή το είδαν με θετική διάθεση, τόνισαν, πως βρίθει από αδυναμίες, προχειρότητα, αδιευκρίνιστα σημεία και ασάφειες, οι οποίες, όπως εξήγησαν, θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο σε όλο το κύκλωμα της  αγοράς και αρνητικές συνέπειες στους αγρότες, που νομίζουν ότι μπορούν πλέον στο χωραφάκι τους, να καλλιεργήσουν ιατρική κάνναβη, εφόσον διαθέτουν πάνω από 4 στρέμματα γης.

Μάλιστα, ο εισηγητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης ζήτησε η κυβέρνηση να το αποσύρει, διότι αντί να ενδιαφέρεται για το ιατρικό κομμάτι και να πάει στην παραγωγή ιατρικής κάνναβης μέσω κρατικού μονοπωλίου, όπως μπορεί να συμβεί, το μόνο που την ενδιαφέρει είναι το επενδυτικό κομμάτι, για το οποίο ενδιαφέρονται ξένες πολυεθνικές εταιρίες. Καίτοι υπερψήφισε σημαντικές αντιρρήσεις διατύπωσε ως προς το κομμάτι της παραγωγής, και ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο οποίος υποστήριξε ότι πρέπει να είναι χαλύβδινη η θωράκιση ως προς τη φύλαξη και διάθεση του προϊόντος.  

Νωρίτερα ο εισηγητής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Βλάσης σημείωσε ότι ελλοχεύει η πλήρης απώλεια του ελέγχου από κρατικής πλευράς ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για τα αποθέματα, τις χωροταξικές προϋποθέσεις, αν θα είναι κλειστές καλλιέργειες δίπλα σε οικισμούς αλλά ούτε και πρόβλεψη για τις άδειες, ενώ ο τομεάρχης Υγείας της ΝΔ, Ιάσονας Φωτήλας, μίλησε για «δουλειές με φούντες».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Αποστόλου απαντώντας σ΄ ερωτήσεις, που δέχτηκε, τόνισε ότι «η συγκεκριμένη δραστηριότητα δεν είναι παντζάρια ούτε  βαμβάκι ούτε καπνός», και μίλησε για διαδικασία, που μπορεί να στηριχθεί, μέσω Ομάδων Παραγωγών και ζήτησε «οι αγρότες να μη φανταστούν ότι ήρθε η ώρα να βγάλουν τα ροδάκινα».