Πρασινο σκουληκι: Σύμμαχος ο καιρός, σε ετοιμότητα οι βαμβακοπαραγωγοί

των Μαρία Αμπατζή, Γιάννη Σάρρου

Σύμμαχος παραμένει ο καιρός για το μεγαλύτερο ποσοστό των βαμβακοπαραγωγών της χώρας μας. Οι υψηλές θερμοκρασίες αναχαιτίζουν την αύξηση του πληθυσμού του πράσινου σκουληκιού, με αποτέλεσμα η παρουσία του να είναι μειωμένη. Περισσότερο όμως το έντομο εμφανίζεται σε όψιμες καλλιέργειες βαμβακιού, όπου τα νεαρά φυτά είναι ευάλωτα σε σχέση με τα άλλα.

Στα όρια επεμβάσεων από τη ΔΑΟΚ Λάρισας

Για αυξημένους ελέγχους από την πλευρά των γεωτεχνικών και των παραγωγών κάνει λόγο η ΔΑΟΚ Λάρισας. Με βάση τις παρατηρήσεις από τους επιτόπιους ελέγχους που διενεργούν υπάλληλοι της ΔΑΟΚ, προς το παρόν δεν διαπιστώνεται η ύπαρξη ζωντανών προνυμφών (σκουληκιών) πράσινου σκουληκιού πάνω από το όριο επέμβασης, πλην μεμονωμένων περιοχών του Δ.Δ. Σταυρού Φαρσάλων (περιοχή 9άρια).

Σε έξαρση τετράνυχος και αλευρώδης στον Δομοκό

Την ίδια εικόνα παρουσιάζει και η περιοχή της Θεσσαλιώτιδας Δομοκού, όπου βαμβακοπαραγωγοί της περιοχής έχουν προχωρήσει σε ψεκασμούς πράσινου και ρόδινου σκουληκιού κυρίως όψιμων καλλιεργειών. Λόγω όμως των υψηλών θερμοκρασιών, υπάρχει έξαρση σε τετράνυχο και αλευρώδη. Σε δήλωσή του στην «ΥΧ» ο Χρήστος Πετρόπουλος γεωπόνος και παραγωγός κάνει λόγο για «αυξημένη ετοιμότητα, αλλά και επέμβαση εκεί όπου υπάρχει πρόβλημα με κατάλληλα σκευάσματα».

Για μειωμένη παρουσία του πράσινου σκουληκιού στην περιοχή της Βοιωτίας κάνει λόγο ο Θοδωρής Χριστοδούλου, γεωπόνος από τον Ορχομενό: «Οι υψηλές θερμοκρασίες συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση του πληθυσμού του εντόμου. Σε αυτό το κρίσιμο στάδιο της παραγωγής πρέπει να γίνονται σχολαστικοί έλεγχοι και όπου χρειαστεί να γίνουν ψεκασμοί με εγκεκριμένα φυτοφάρμακα».

Ηρεμία σε Ανατολική Μακεδονία – Θράκη

Από τη ΔΑΟΚ Δράμας ο γεωπόνος Κωσταντίνος Σίμογλου μεταφέρει στην «ΥΧ» ότι το πράσινο σκουλήκι στην παρούσα φάση διάγει τη γενιά του Αυγούστου, η οποία τους απασχολεί σε επίπεδο Ανατολικής Μακεδονίας. «Βρισκόμαστε στην κορύφωση των πτήσεων αυτής της γενιάς, σύμφωνα με τις συλλήψεις των δικτύων μας στον Νομό Δράμας. Περιμένουμε την κάθοδο των πτήσεων στο τελείωμα της γενιάς που μπορεί να διατηρηθεί μέχρι τις 20 Αυγούστου». Σχολιάζοντας τις προσβολές, αναφέρει ότι η εικόνα είναι ήπια, καθώς δεν δημιουργήθηκαν ιδιαίτερα προβλήματα. «Από τις μακροσκοπικές παρατηρήσεις στα χωράφια διαπιστώθηκε πολύ περιορισμένη παρουσία προνυμφών του πράσινου σκουληκιού, κάτω των ορίων επέμβασης».

Ήπια είναι η κατάσταση που επικρατεί και σε Ροδόπη και Έβρο μεταφέρει στην «ΥΧ» ο Νίκος, Κουρκούτας – εκπρόσωπος των παραγωγών Θράκης στη Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος. Από φόβο δράσης του πράσινου σκουληκιού, ορισμένοι παραγωγοί ψέκασαν σε κάποιες περιοχές των δύο νομών γύρω στις 25 Ιουλίου.

Να σημειωθεί ότι η ΔΑΟΚ Έβρου σε ανακοίνωσή της στα τέλη Ιουλίου διαπίστωνε, μεταξύ άλλων, ότι οι συλλήψεις πράσινου και ρόδινου των φερομονικών παγίδων ήταν σε φυσιολογικά όρια. Στις εξετασθείσες βαμβακοφυτείες ήταν εμφανής η ελάχιστη παρουσία και στις περισσότερες περιπτώσεις η παντελής έλλειψη ωφέλιμων εντόμων εχθρών του πράσινου και ρόδινου σκουληκιού. Αυτό σημαίνει ότι οι βαμβακοπαραγωγοί δεν εκμεταλλεύτηκαν από νωρίς το φυσικό εντομοκτόνο που είναι τα ωφέλιμα έντομα-εχθροί του πράσινου και ρόδινου σκουληκιού, διότι χρησιμοποίησαν στους πρώτους ψεκασμούς δυνατά εντομοκτόνα ευρείας χρήσεως.