Ο πρέσβης των ΗΠΑ στις Βρυξέλλες καλεί τη φον ντερ Λάιεν να ξαναρχίσουν τις εμπορικές συνομιλίες

Του Νίκου Τράγγαλου

Η Ουάσινγκτον ελπίζει ότι η νέα επίτροπος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μπορεί να δώσει νέα πνοή στο αδιέξοδο των ευρωατλαντικών συνομιλιών για το εμπόριο, σύμφωνα με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην ΕΕ κ. Σόντλαντ.

Ωστόσο, η αμερικανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να επιβάλει δασμούς στα εισαγόμενα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα, ή να επιβάλει άλλα μέτρα με άμεσες οικονομικές συνέπειες, σε περίπτωση που δεν σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.

Μιλώντας για τη νέα επίτροπο, ο κ. Σόντλαντ δήλωσε πως είναι πολύ αισιόδοξος για την ηγεσία της και την επιθυμία της να συνεργαστεί εποικοδομητικά με τις ΗΠΑ και πως είναι ευκαιρία να ξεκινήσουν τον διάλογο από την αρχή. Τα σχόλια του Αμερικανού πρέσβη έρχονται τη στιγμή που η νέα γενική διευθύντρια της Επιτροπής υπεύθυνη για το εμπόριο, S. Weyand, ταξιδεύει στην Ουάσινγκτον, ακριβώς έναν χρόνο μετά τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ του προέδρου Τραμπ και του επιτρόπου Γιούνκερ, για την αποτροπή ενός διατλαντικού εμπορικού πολέμου.

Παρά την επίτευξη συμφωνίας, και οι δύο πλευρές έχουν οδηγηθεί στη δημοσίευση αντικρουόμενων οδηγιών, οι οποίες εμποδίζουν τις εμπορικές συνομιλίες από την αρχή τους. Ενώ οι ΗΠΑ απαιτούν να συμπεριληφθεί ο τομέας της γεωργίας στις συνομιλίες, η ΕΕ από τη μεριά της αποκλείει οποιαδήποτε συζήτηση. Η απερχόμενη επίτροπος Εμπορίου, Σεσίλια Μάλστρομ, επανέλαβε την περασμένη εβδομάδα ότι οι Βρυξέλλες δεν είναι έτοιμες να συμπεριλάβουν τη γεωργία στις διαπραγματεύσεις.

Ο κ. Σόντλαντ δήλωσε ότι ελπίζει η νέα επίτροπος να προωθήσει την ατζέντα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα και τόνισε πως πρέπει να συμπεριληφθούν κάποια αγροτικά προϊόντα στη συμφωνία. «Δεν χρειάζεται να είναι τεράστιες ποσότητες στην αρχή, μπορούν να αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου, αλλά η πόρτα της γεωργίας πρέπει να ανοίξει, διαφορετικά δεν πρόκειται να περάσει από το Κογκρέσο οποιαδήποτε συμφωνία χωρίς αυτή», δήλωσε σχετικά.

Η αμερικανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να επιβάλει δασμούς στα εισαγόμενα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα, ή να επιβάλει άλλα μέτρα με άμεσες οικονομικές συνέπειες, σε περίπτωση που δεν σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις

Λιγότερη γκρίνια, περισσότερη δράση

Ο Αμερικανός πρέσβης προειδοποίησε τη νέα επίτροπο να μην προσπαθήσει να καθυστερήσει τις συνομιλίες, κατηγορώντας την τωρινή ηγεσία της Επιτροπής για αυτό. Τόνισε επίσης ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να επιβάλουν μια σειρά ενεργειών για να διασφαλίσουν ότι δεν θα πληγούν τα αμερικανικά συμφέροντα. «Τα μέτρα αυτά θα έχουν άμεσες οικονομικές συνέπειες στους Ευρωπαίους φίλους μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τις «ενέργειες» που θα λάβουν οι ΗΠΑ, αναφέρθηκε επίσης στον φόρο ψηφιακών υπηρεσιών που ενέκρινε η Γαλλία την περασμένη εβδομάδα. Η Ουάσιγκτον ξεκίνησε αμέσως έρευνα και έθεσε σε εφαρμογή μέτρα, βάσει των οποίων η αμερικανική διοίκηση μπορεί να επιβάλει δασμούς ως αντίποινα πρακτικών που εμποδίζουν τις αμερικανικές εξαγωγές.