Δήμος Πρεσπών: Πιλοτικό πρόγραμμα για το κοινωνικό επιχειρείν

Ένα οικονομικό μοντέλο που τα τελευταία χρόνια έχει ιδιαίτερη εξάπλωση, διεθνώς, προέρχεται από την ιδέα της κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Πρεσπών σε συνεργασία με το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Δυτικής Μακεδονίας και φορέα υποδοχής τον Όμιλο Ενεργών Νέων Φλώρινας πρόκειται να εφαρμόσουν πιλοτικό πρόγραμμα εκπαίδευσης νέων ανθρώπων, με σκοπό τη δημιουργία ενός εργαλείου, που μπορεί να έχει τη μορφή θερμοκοιτίδας και θα δίνει πραγματική στήριξη σε ενδιαφερόμενους για την ανάπτυξη συνεργατικών πρωτοβουλιών, με έμφαση στο κοινωνικό επιχειρείν.

Πέρα από την τοπική καλλιέργεια των ομώνυμων φασολιών στην περιοχή, η στόχευση για τους κοινωνικούς επιχειρηματίες θα γίνει στον τομέα της παροχής υπηρεσιών και ειδικότερα στον τουρισμό και στην υποστήριξη των επισκεπτών.

Όπως αναφέρει ο Χρήστος Στεργίου, επικεφαλής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης – Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας και εκπαιδευτής του British Council, πρόκειται για μια διατομεακή συνεργασία, οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης και κοινωνίας των πολιτών, για τη στήριξη ερευνητών και επιστημόνων, με απώτερο σκοπό τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας στην κοινωνία, μέσω ανάληψης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά και επιπλέον ευκαιριών στον τόπο.

Το πρόγραμμα στοχεύει στην προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών, είτε αφορά τη φιλοξενία, την ξενάγηση ή τον σχεδιασμό ενός ολοκληρωμένου πακέτου ψυχαγωγίας, στη διασυνοριακή συνεργασία και την αξιοποίηση ευκαιριών, ώστε ο τόπος και οι άνθρωποι που κατοικούν εκεί να βρουν διέξοδο και σε άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες. «Θέλουμε να δείξουμε ότι η περιοχή των Πρεσπών έχει και άλλα αξιόλογα προϊόντα και υπηρεσίες εκτός της καλλιέργειας των φασολιών. Θέλουμε να εμπλακούν και άνθρωποι που πιθανώς να μην έχουν καμιά σχέση με την επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά μέσω της εκπαίδευσης να αποκτήσουν γνώσεις και εργαλεία», επισημαίνει ο κ. Στεργίου και συμπληρώνει ότι η εκπαίδευση στην κοινωνική επιχειρηματικότητα έχει να κάνει με την ανάπτυξη δεξιοτήτων και όχι με αυτήν κάθε αυτήν παραγωγή νέων επιχειρηματιών.

Το πιλοτικό πρόγραμμα, αυτήν τη στιγμή, σχεδιάζεται και πολύ σύντομα θα τεθεί σε εφαρμογή. Θα περιλαμβάνει τρεις κύκλους εκπαίδευσης. Ο πρώτος θα αφορά τη θεωρητική προσέγγιση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, ο δεύτερος θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη εργαλείων και σχεδιασμού κοινωνικών επιχειρήσεων και ο τρίτος θα αφορά τη δημιουργία και τη στήριξη των κοινωνικών επιχειρήσεων και των ανθρώπων που θα εμπλακούν στις δραστηριότητες αυτές.