Η πρόβλεψη δεν έφερε βροχή

Οι αγρότες της Ροδόπης διαμαρτύρονται για τα δελτία καιρού

Από τη μία η παρατεταμένη ξηρασία, απόρροια της κλιματικής αλλαγής, από την άλλη οι άστοχες προβλέψεις της ΕΜΥ κάνουν τους Ροδοπίτες παραγωγούς να βλέπουν τα σύννεφα μόνο σε… γραφήματα.

Για τις αστοχίες δεν ευθύνεται μόνο η απουσία υποδομών, καθώς οι καιρικές προβλέψεις προκύπτουν από μοντέλα. Χρειάζονται και επίγειες μετρήσεις, καθώς οι σταθμοί μπορούν να επαληθεύσουν το μοντέλο και να δείξουν εάν το καιρικό φαινόμενο πλησιάζει νωρίτερα, αργότερα ή και καθόλου. Τις προηγούμενες μέρες, οι αγρότες περίμεναν εναγωνίως βροχή, η οποία «φαινόταν» στις προβλέψεις.

Μια βροχή που τελικά δεν ήρθε ποτέ, με αποτέλεσμα ο προγραμματισμός καλλιεργητών σιτηρών να πέσει έξω από άποψη χρόνου και χρήματος.

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, Κωνσταντίνος Χουβαρδάς, εξηγεί ότι η χρησιμότητα των επίγειων σταθμών έγκειται στον προγραμματισμό αντιπλημμυρικών έργων και στη στατιστική για την παρατήρηση του μικροκλίματος. «Για τον επανασχεδιασμό ενός έργου χρειάζεται να παρατηρήσουμε την περίοδο επαναφοράς μιας βροχής και την ποσότητα βροχόπτωσης. Η παρουσία ενός μετεωρολογικού σταθμού επιτρέπει την παρατήρηση του μικροκλίματος μιας περιοχής, καθώς και τη διακύμανση μετεωρολογικών παραμέτρων από χρόνο σε χρόνο, ειδικά τις περιόδους ανομβρίας και ξηρασίας, που είναι απαραίτητες για τον πρωτογενή τομέα».

Διαμαρτυρίες

Οι Ροδοπίτες διαμαρτύρονται για λανθασμένες προβλέψεις. Βλέποντας τους σταθμούς στη σελίδα της ΕΜΥ, διαπιστώνουμε ότι οι κοντινότεροι είναι στην Ξάνθη και στο Σουφλί. Σύμφωνα με τον κ. Χουβαρδά, για να είναι αποτελεσματική η πρόγνωση καιρού σε τοπικό επίπεδο, θα πρέπει να συνδυαστούν δεδομένα από μοντέλα πρόβλεψης καιρού, από μετεωρολογικά δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, από επίγειους μετεωρολογικούς σταθμούς, από ραντάρ καιρού, καθώς και από δορυφορικά δεδομένα.

Τα μετεωρολογικά ραντάρ μπορούν να ανιχνεύσουν τον σχηματισμό σωρειτόμορφων νεφών, να προσδιορίσουν την ύπαρξη και το ποσό του διαθέσιμου νερού στα νέφη, αλλά και να υπολογίσουν τον τύπο και την ένταση της αθροιστικής βροχόπτωσης. Τα ραντάρ καιρού μπορούν να παρακολουθούν τον σχηματισμό και την πορεία μιας καταιγίδας σε πραγματικό χρόνο και να αξιολογούν τη δομή της, να εντοπίζουν τα όριά της και να παρέχουν μια βραχυπρόθεσμη πρόγνωση για την κατεύθυνσή της.

Όπως είναι γνωστό, οι προβλέψεις καιρού της ΕΜΥ βγαίνουν για το σύνολο της Μακεδονίας και Θράκης χωρίς να γίνεται πρόβλεψη ούτε σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας, πόσω μάλλον σε επίπεδο δήμου. Επίσης, είναι γνωστή η έλλειψη ραντάρ καιρού για την ΠΑΜ-Θ, που θα μπορούσε να βοηθήσει αποτελεσματικά στην έγκυρη και έγκαιρη πρόβλεψη από έμπειρους μετεωρολόγους.

Παρόμοιο ραντάρ διαθέτει ο ΕΛΓΑ στη Θεσσαλονίκη. Τέλος, ο κ. Χουβαρδάς παραπέμπει στη νέα χρήσιμη εφαρμογή προειδοποίησης παγετού, που είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του ΥΠΑΑΤ με την ΕΜΥ και τον ΕΛΓΑ.

ΕΜΥ και… ο Θεός βοηθός

Αγρότης αναφέρει ότι παρακολουθούν επί χρόνια τις προβλέψεις, ιδιαίτερα στη θερινή περίοδο. Παρατηρεί ότι και τον φετινό χειμώνα έπεσαν έξω 100%. «Παλιότερα δεν προέβλεπαν τις καλοκαιρινές μπόρες, που γνωρίζουμε ότι είναι απρόβλεπτες».

Οι αστοχίες στις προβλέψεις έχουν αρνητικές συνέπειες στον προγραμματισμό των αγροτικών εργασιών. Για παράδειγμα, η λίπανση των σιτηρών βασίστηκε στην πρόβλεψη βροχοπτώσεων που όμως δεν εκδηλώθηκαν. Το ίδιο συνέβη και στο φύτρωμα των σιτηρών, που είχαν ελάχιστες βροχοπτώσεις και ακολούθως είχε υγρασία. Σε ορισμένα χωράφια υπάρχουν σταθμοί που δεν κάνουν πρόβλεψη, απλά παρέχουν πληροφορίες για την ατμοσφαιρική πίεση, την υγρασία και τα χιλιοστά βροχόπτωσης.

Στο χωράφι του βρίσκεται πειραματικός αγρός του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. «Βοηθούν οι μετρήσεις, γιατί ανά πάσα στιγμή γνωρίζω τη θερμοκρασία και τη μέση θερμοκρασία, οπότε ξέρω ποια είναι η σωστή περίοδος σποράς. Επιπλέον, υπάρχει μετρητής των χιλιοστών της βροχόπτωσης και η ενημέρωση γίνεται από το κινητό», αναφέρει.

Ο Οδυσσέας Τσατσαρίδης καλλιεργεί βαμβάκι και σιτηρά και τονίζει ότι προφανώς χρειάζεται να γνωρίζουν τον καιρό σε βάθος τριημέρου, για να προγραμματίσουν να ρίξουν λιπάσματα και φάρμακα. «Διαπιστώνω ότι πολλές φορές δίνουν βροχοπτώσεις και δεν έρχονται, αλλά δεν γνωρίζω γιατί συμβαίνει αυτό». Πρόσφατα έριξε λιπάσματα για τα σιτηρά περιμένοντας βροχή, αλλά έπεσε έξω, όπως και πολλοί παραγωγοί που ταλαιπωρούνται. «Αναγκαζόμαστε είτε να ποτίσουμε, είτε να αφήσουμε το λίπασμα και ο… Θεός βοηθός!», λέει.

Ο ίδιος παρακολουθεί τον καιρό από ενημερωτικά sites και από εφαρμογές στο κινητό, αλλά τις περισσότερες φορές οι προβλέψεις είναι λανθασμένες. «Το πρόβλημα είναι γενικότερο, όχι μόνο ελληνικό. Εκτιμώ ότι έχουμε έλλειψη σταθμών».

Οι αγρότες και γεωπόνοι, Στέλιος Κοτσίλας και ο πατέρας του, Βασίλης, τονίζουν ότι έτσι επιβαρύνεται το κόστος της καλλιέργειας. «Τα χειμερινά σιτηρά χρειάστηκαν λίπασμα που λειτουργεί με ακολουθία βροχής. Οι παραγωγοί παρασέρνονται από μη αληθή πρόβλεψη», λέει ο Βασίλης. Ο Στέλιος εισπράττει συχνά ερωτήματα πελατών για το αν θα βρέξει και τονίζει ότι υστερούμε σημαντικά στην πρόβλεψη.