Προβληματισμός αμυγδαλοπαραγωγών για τιμές-διάθεση

Τι ζητούν παραγωγοί-μεταποιητές από την πολιτεία

«Η περίοδος που διανύουμε είναι εποχή κλαδέματος στα δέντρα. Ωστόσο, μέρα με τη μέρα κλαδεύονται και οι προσδοκίες που είχαμε για μία καλή χρονιά, καθώς η παραγωγή μας παραμένει απούλητη στις αποθήκες. Οι έμποροι επικαλούνται αδυναμία απορρόφησης, γιατί η αγορά –λόγω υπερπαραγωγής– έχει φρακάρει. Την ίδια στιγμή, τα έξοδά μας τρέχουν, τόσο ως αγρότες, όσο και ως καταναλωτές».

Αυτά δηλώνει στην «ΥΧ» Ελασσονίτης αμυγδαλοπαραγωγός, ο οποίος, όπως υποστηρίζει, «εκφράζει όλους τους συναδέλφους του στον θεσσαλικό κάμπο. Φέτος, υπήρξε μία πολύ καλή παραγωγή, ποσοτικά και ποιοτικά, με κάποιες ζημιές να σημειώνονται σε τοπικά διαμερίσματα της Μαγνησίας (χαλάζι) και της Ελασσόνας (παγωνιά).

Ωστόσο, το σύνολο της παραγωγής δεν έχει απορροφηθεί ακόμη. Το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν όσοι επέλεξαν τα τελευταία χρόνια την αυτοδιάθεση και όχι κάποια συμβόλαια με τις ντόπιες μεταποιητικές μονάδες, προσδοκώντας σε καλύτερες τιμές. Η τιμή που ακούγεται στην αγορά, αυτή την περίοδο, κυμαίνεται στα 2,3 ευρώ το κιλό, όταν πέρυσι το αμύγδαλο πωλούνταν μέχρι και 4 ευρώ.

Δεν βγαίνουν τα έξοδα

Σύμφωνα με τον Κώστα Μητροδήμο, από το Συκούριο Λάρισας, με τέτοιες τιμές, όχι μόνο δεν προκύπτει κέρδος, αλλά δεν βγαίνουν ούτε τα έξοδα. «Υπάρχουν αυξήσεις σε λιπάσματα, φάρμακα, ενέργεια και εργάτες γης. Ακούγεται ότι η κυβέρνηση μελετά οικονομική ενίσχυση μέσω de minimis. Καλοδεχούμενη, αρκεί να είναι ανάλογη της ζημιάς που έχουμε πάθει και όχι ψίχουλα, όπως αυτά που μας δόθηκαν για την παγωνιά του 2019, όταν αποζημιωθήκαμε με 80 ευρώ, ποσό ελάχιστο σε σχέση με το εύρος της ζημιάς στην καλλιέργεια», τονίζει.

Από την άλλη, ο εκπρόσωπος της βιομηχανίας Αgronuts, Κώστας Λανάρας, η οποία διαθέτει μία από τις τρεις Ομάδες Παραγωγών στον Νομό Λάρισας (οι άλλες δύο δημιουργήθηκαν από την εταιρεία «Ντίνας» και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ελασσόνας), με δηλώσεις του στην «ΥΧ» εμφανίζεται καθησυχαστικός ως προς την απορρόφηση της παραγωγής. «Σίγουρα στην αγορά υπάρχει πολύ αμύγδαλο. Ωστόσο, οι βιομηχανίες που έχουν συμβόλαια με τους παραγωγούς σταδιακά θα απορροφήσουν, μέχρι Μάιο – Ιούνιο, όλες τις προβλεπόμενες ποσότητες. Γι’ αυτό, χρόνια τώρα, φωνάζουμε για τα οφέλη της συμβολαιακής γεωργίας», επισημαίνει.

Μάλιστα, όπως συμπληρώνει, «κατανοούμε την αγωνία των παραγωγών, ωστόσο και εμείς στις μονάδες μας αντιμετωπίζουμε ανάλογες δυσκολίες, λόγω της ενεργειακής κρίσης, ενώ μεγάλη είναι και η πίεση που δεχόμαστε για συμπίεση του κέρδους από τις πολυεθνικές και τα σούπερ μάρκετ, με τα οποία συνεργαζόμαστε. Η πολιτεία θα πρέπει να στηρίξει την αμυγδαλοπαραγωγή, με την προϋπόθεση να δημιουργηθούν πιο ευνοϊκές συνθήκες επίτευξης συμφωνιών, μεταξύ παραγωγών και βιομηχανιών, ώστε να γίνουμε ανταγωνιστικοί με τις εξαγωγές μας. Την ίδια στιγμή και εμείς βρισκόμαστε στο ακουστικό μας, αναμένοντας εγκρίσεις αιτήσεων για το net metering, ώστε να μειωθεί το ενεργειακό κόστος».