Ο προβληματισμός για το βαμβάκι ευνοεί τον ηλίανθο

Αυξήθηκαν οι καλλιεργούμενες εκτάσεις

H συμφωνία της Ορεστιάδας με 37 λεπτά για τον παραγωγό άνοιξε τον δρόμο στις τιμές, ικανοποιώντας τους καλλιεργητές ηλίανθου. Παράλληλα, ο ηλίανθος κερδίζει έδαφος σταδιακά στη Ροδόπη, ενώ αυξάνει σημαντικά τα στρέμματα στον Έβρο.

«Θα τηρήσει τα συμβόλαιά της με 37 λεπτά τιμή παραγωγού η εταιρεία Agroinvest», είναι η διαβεβαίωση που έλαβε ο πρόεδρος του ΑΣ Δημητριακών Ν. Ορεστιάδας «Η Ένωση» Ορεστιάδας, Λάμπρος Κουμπρίδης, από τον πρόεδρο της εταιρείας, Ιωάννη Βογιατζή. «Η καλλιέργεια προχωρά πολύ καλά στα ποτιστικά και περιμένουμε υψηλές αποδόσεις, γιατί είχαμε βροχές. Στα ξηρικά, είναι λίγο δύσκολα, αναμένουμε μείωση της παραγωγής εξαιτίας και του καύσωνα, αλλά ελπίζουμε να βρέξει. Συνάψαμε ως ΕΑΣ συμβάσεις για 92.000 στρέμματα (14.000 περισσότερα από πέρυσι) και υπολογίζουμε ότι ο ηλίανθος που θα έρθει θα κυμανθεί στους18.000-25.000 τόνους, με μέσο όρο πάνω από 300-350 κιλά» σημειώνει.

Ο ίδιος παρατηρεί ότι το βαμβάκι σε πολλές περιοχές του Έβρου υποχωρεί έως και στο 50% εξαιτίας των προσβολών από το πράσινο σκουλήκι το 2018 και των τιμών. Κλείνοντας, αναφέρει ότι η σπορά έγινε κυρίως πρώιμα. Οι εκτάσεις στη Ροδόπη είναι πρώιμες μεταφέρει ο Κώστας Γραβάνης, γεωπόνος στην FMC. «Έσπειραν όλοι πρώιμα λόγω των βροχών του Μαρτίου και του Απριλίου. Η ανθοφορία τελείωσε και βρισκόμαστε στην ωρίμανση του φυτού. Στη Ροδόπη αυξήθηκαν τα στρέμματα, όχι βέβαια στον βαθμό που έγινε στον Έβρο», λέει. Ο ίδιος αιτιολογεί πως η σχετικά υψηλή τιμή στη συμβολαιακή που πέτυχε η Ορεστιάδα έδωσε εκτάσεις στον ηλίανθο εις βάρος του βαμβακιού που πρωταγωνιστεί στους δυο νομούς.

«Οι χαμηλές χρηματιστηριακά τιμές στο βαμβάκι ανέβασαν τον ηλίανθο», τονίζει ο ίδιος, αξιολογώντας ως καλή εναλλακτική την καλλιέργεια ηλίανθου για βιοντίζελ και από άποψη αμειψισποράς. Ακόμη, εκτιμά πως θα είναι καλή καλλιεργητικά χρονιά χάρη στις βροχές, με ικανοποιητικές αποδόσεις για ξηρική καλλιέργεια, ακόμη και αν δεν έχουμε βροχές. Αναμένει γύρω στα 250 κιλά σε πολλά στρέμματα.

Στην ωρίμανση βρίσκεται η καλλιέργεια και στη Δράμα, σύμφωνα με τον αγρότη Αναστάσιο Πεφτίνα από τον Άγιο Αθανάσιο, ο οποίος προσθέτει πως ο ηλίανθος χρειάζεται από εδώ και έπειτα προσοχή από τον παραγωγό. Διακρίνει πως οι διαφορετικές καιρικές συνθήκες στη Δράμα από ξηρασία μέχρι διαρκείς βροχές και πλημμύρες δεν επιτρέπουν ασφαλείς προβλέψεις. «Σ’ εμάς δεν έβρεξε ούτε 20 χιλιοστά. Όσοι πότισαν θα έχουν αποδόσεις και 400 κιλά. Τα ξηρικά που δεν ποτίστηκαν ίσως είναι κάτω από 250.

Από την άλλη, στον Νεροφράκτη έβρεξε, θα είναι παραπάνω. Τον ηλιόσπορο δεν τον έμαθαν ως καλλιέργεια. Να μου πει ένας γεωπόνος τι ακριβώς πρέπει να κάνω για να έχω αποδόσεις 400 κιλά», αναφέρει χαρακτηριστικά. Ο ίδιος αισθάνεται ικανοποιημένος από τα 37 λεπτά, αναμένοντας να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα.