Προβληματισμός για τον καιρό και τη συγκομιδή στο τσάι Ολύμπου

Σταδιακά και με προβλήματα γίνεται η συγκομιδή για το τσάι Ολύμπου στην περιοχή του Ελατοχωρίου στην Πιερία. Η συγκομιδή έχει ξεκινήσει, όπως κάθε χρόνο, στις αρχές Ιουνίου και πριν από λίγες ημέρες, κόπηκε το πρώτο χέρι από όσα φυτά ήταν έτοιμα προς συλλογή.

Ωστόσο, οι παραγωγοί είναι φέτος αρκετά προβληματισμένοι για την εξέλιξη της σοδειάς, αφού οι καιρικές συνθήκες με τις συνεχιζόμενες βροχοπτώσεις δεν τους επιτρέπουν να μπουν στα χωράφια και να συγκομίσουν το προϊόν. Αν συνεχιστεί ο ίδιος καιρός, τότε το αποτέλεσμα, όπως λένε, θα έχει επίπτωση στην ποιότητα, αφού η βροχή μεγαλώνει τον ανθό και μειώνει την ποιοτική ανωτερότητά του.

«Προς το παρόν περιμένουμε να ανοίξει ο καιρός για να μπούμε να μαζέψουμε, αλλά αν συνεχίσει έτσι και φύγει το τσάι, μεγαλώσει, ωριμάσει ο ανθός που δεν το θέλουμε, τότε δεν θα μπορέσουμε. Ακόμη, όμως, υπάρχει ελπίδα και ευελπιστούμε ότι θα μαζευτεί, τελικά, το τσάι», λέει χαρακτηριστικά η παραγωγός Μαριάνα Ντακούλα.

Η ίδια θυμάται πως τέτοιες καιρικές συνθήκες είχαν να αντιμετωπίσουν εδώ και 40 χρόνια. «Μας έπαιρναν στα χωράφια οι γονείς και θυμάμαι το καλοκαίρι του 1982, που επικρατούσε παρόμοιος καιρός και ο κόσμος τότε δεν είχε μαζέψει παραγωγές», αναφέρει. Και συμπληρώνει: «Έχουμε βάλει και δενδρώδεις καλλιέργειες. Τα κεράσια φέτος καταστράφηκαν από το χαλάζι, οι αμυγδαλιές έχουν προβλήματα και τα καρύδια θα δούμε πώς θα εξελιχθούν στη συνέχεια», καταλήγει η κα Ντακούλα.

Το ορεινό Ελατοχώρι Πιερίας είναι από τις περιοχές με δυναμική παραγωγή σε τσάι Ολύμπου, ενώ αρκετοί κάτοικοι ασχολούνται με τη συγκεκριμένη καλλιέργεια, η οποία στο σύνολό της είναι βιολογική, για συμπληρωματικό εισόδημα.