Προβληματισμός για τα κηπευτικά στον κάμπο Ιρίων

Προβληματισμό έχει προκαλέσει στους παραγωγούς του κάμπου των Ιρίων η περιορισμένη ζήτηση για τα κηπευτικά, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση των τιμών σε μια εποχή ιδιαίτερα κρίσιμη.

Ο Θωμάς Χουντάλας, αναφερόμενος στην πορεία της παραγωγής που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, δήλωσε: «Σε ό,τι έχει σχέση με την παραγωγή, δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα, αλλά η ζήτηση είναι ακόμα μειωμένη. Αυτήν τη στιγμή, το μόνο που δείχνει να έχει ζήτηση είναι το iceberg που κινείται στο 1 ευρώ και φεύγει από τον παραγωγό διπλωμένο σε ένα σακουλάκι. Στις εταιρείες, η τιμή του είναι χαμηλότερη».

Στον κάμπο των Ιρίων, η καλλιέργεια του μπρόκολου έχει πάρει τη μεγαλύτερη έκταση, αλλά, όπως υποστηρίζει ο κ. Χουντάλας, «αυτήν τη χρονιά και το μπρόκολο δεν έχει τιμή». Η τιμή του ανά κιλό είναι στα 50 λεπτά.

«Το λάχανο έχει πάρει την κατρακύλα και η τιμή του δεν ξεπερνά τα 15-20 λεπτά. Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση για το μαρούλι που δεν πωλείται με τίποτα και η τιμή του είναι στα 10-12 λεπτά», εξηγεί.

Τέλος, όσον αφορά τη φετινή πορεία της αγκινάρας που κάποιες εποχές ήταν το αντιπροσωπευτικό προϊόν της περιοχής, ο Θωμάς Χουντάλας ήταν κατηγορηματικός: «Η τιμή της αγκινάρας είναι 1,30 λεπτό το ζευγάρι, αφού βρίσκεται στο ξεκίνημά της. Η καλλιέργεια έχει συρρικνωθεί δραματικά, με δεδομένο ότι από τα 12.000 στρέμματα ζήτημα είναι να έχουν μείνει 2.000».