Γ. Γιαρέντης, πρόεδρος ΔΑΠΕΕΠ: Κανένας κίνδυνος για τις πληρωμές φωτοβολταϊκών, υπάρχει περιθώριο τεσσάρων μηνών

Συγκρατημένα καθησυχαστικός παρουσιάστηκε ο πρόεδρος του ΔΑΠΕΕΠ, Γιάννης Γιαρέντης, σε δηλώσεις του στην «ΥΧ» για το θέμα που έχει ανακύψει με το έλλειμμα στον Ειδικό Λογαριασμό έργων ΑΠΕ, τον λεγόμενο «ΕΛΑΠΕ», που ως γνωστόν αποτελεί το «ταμείο» απ’ όπου πληρώνει ο Διαχειριστής των ΑΠΕ, μεταξύ άλλων, τους παραγωγούς με αγροτικά φωτοβολταϊκά.

Ο Ειδικός Λογαριασμός έργων ΑΠΕ έχει διασπαστεί σε δύο μέρη, με τον ένα υπολογαριασμό να περιλαμβάνει τα έργα φωτοβολταϊκών με ενεργοποίηση προ της 1/1/2021, τα λεγόμενα «παλιά» έργα (εδώ συμπεριλαμβάνεται και το 80% των έργων αγροτικών φωτοβολταϊκών) και τον δεύτερο υπολογαριασμό τα νέα έργα, δηλαδή με ενεργοποίηση μετά το 2021.

Σύμφωνα με το πρόσφατο δελτίο του ΔΑΠΕΕΠ, ο υπολογαριασμός «παλιών» έργων εμφανίζει έλλειμμα της τάξης των 222 εκατ. ευρώ έναντι του υπολογαριασμού «νέων» έργων, που εμφανίζει πλεόνασμα 114 εκατ. ευρώ.

Για το ζήτημα υπήρξε πρόσφατα συνάντηση του προέδρου του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών, Κώστα Σπανούλη, με τον κ. Γιαρέντη, ώστε να υπάρξει έγκαιρη επέμβαση πριν προκύψει οποιαδήποτε πιθανότητα να απειληθεί η ευρωστία του ΕΛΑΠΕ και εμφανιστούν προβλήματα με τις πληρωμές των παραγωγών. Να σημειωθεί ότι επί του θέματος τοποθετήθηκε προ ολίγων ημερών και ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ), ζητώντας την άμεση ενοποίηση των υπολογαριασμών νέων και προ 1/1/21 έργων ΑΠΕ.

Όπως δήλωσε στην «ΥΧ» ο κ. Σπανούλης, «ενώ ο ΕΛΑΠΕ ήταν πλεονασματικός κατά 1 δισεκατομμύριο ευρώ πριν από την κρίση, το τελευταίο διάστημα τα διαθέσιμα συνεχώς μειώνονταν καθώς “αποστερήθηκε” των δύο τρίτων του, τα οποία πήγαν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για να στηριχθεί η κρατική πολιτική για την ανάσχεση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης. Προσπαθώντας να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου και προτού επιδεινωθεί η κατάσταση, συναντηθήκαμε με τον κ. Γιαρέντη, με τον οποίον συζητήσαμε σε κλίμα συνεργασίας για να βρεθεί μια λύση.

Η δική μας πρόταση ήταν να εισρέει στο ταμείο του ΕΛΑΠΕ ένα ποσοστό που μπορεί να φτάνει το 30% των λεγόμενων ‘’πράσινων’’ ρύπων, έτσι ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η κρατική ενεργειακή πολιτική και να μην υπάρξει και πρόβλημα με τον ΕΛΑΠΕ. Ο κ. Γιαρέντης δεσμεύθηκε ότι θα υποβάλει την εισήγησή του στις αρχές».

Η «ΥΧ» απευθύνθηκε στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΑΠΕΕΠ, ο οποίος μάς είπε ότι «τα παλιά έργα είναι ως επί το πλείστον πιο κοστοβόρα. Αντίθετα, τα νέα έργα δημιουργούν πλεόνασμα. Ωστόσο, κάπου αυτοί οι δύο λογαριασμοί θα πρέπει να συγκλίνουν.

Επίσης, θα πρέπει να αυξηθεί το ποσοστό που εισρέει στον ΕΛΑΠΕ από το χρηματιστήριο των ρύπων. Κάποιες χρονιές παλαιότερα αυτό το ποσοστό ήταν από 65% έως 75%, αλλά τα τελευταία δύο χρόνια είχε πέσει στο 3,8%. Εμείς είμαστε ήδη σε επαφή με το ΥΠΕΝ και θα κάνουμε την εισήγησή μας να αυξηθεί αυτό το ποσοστό. Δεν υπάρχει κίνδυνος, έχουμε τέσσερις μήνες μπροστά μας. Πάντως δεν δημιουργείται πρόβλημα ρευστότητας, γιατί, ταμειακά, οι δύο λογαριασμοί βρίσκονται στον ίδιο “κουβά”, για να το θέσουμε πιο κατανοητά».

 

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023