Προειδοποιήσεις για τον πυρηνοτρήτη στη Φθιώτιδα

Ο πυρηνοτρήτης είναι ένα έντομο που ανήκει στην τάξη των λεπιδόπτερων. Στο στάδιο του σκουληκιού προκαλεί σημαντικές προσβολές στα φύλλα, τα άνθη και τον καρπό. Για κάθε τμήμα του φυτού που προσβάλλει, έχει και αντίστοιχη γενιά. Στη Φθιώτιδα έχουν παρατηρηθεί κινήσεις του εντόμου και θα πρέπει οι ελαιοκαλλιεργητές να λάβουν τα μέτρα τους. Η προστασία του καρπού από το χτύπημά του θα συμβάλει θετικά στην αύξηση της παραγωγής και τη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων της ελιάς.
Ο γεωπόνος της ΔΑΟΚ Φθιώτιδας, Γιάννης Ζαρμπούτης, εξηγεί στην «ΥΧ» τον τρόπο που δρα το έντομο και τις πρακτικές αντιμετώπισής του: «Η πτήση της καρπόβιας γενιάς του εντόμου ξεκίνησε στις παραλιακές και στις πρώιμες περιοχές, σύμφωνα με συλλήψεις στο δίκτυο φερομονικών παγίδων που έχει αναρτήσει η Υπηρεσία μας. Παρατηρούνται ωοτοκίες στους μικρούς καρπούς, μεγέθους άνω των 2 χιλ. της ποικιλίας ελιάς Κονσερβολιάς και αναμένονται εκκολάψεις προνυμφών στις πρώιμες περιοχές μετά από επώαση 4-5 ημερών. Τον χρόνο ψεκασμού μας τον καθορίζει ο πληθυσμός του πυρηνοτρήτη, το ποσοστό της καρπόδεσης και το ποσοστό προσβολής (εναποθέσεις αβγών) σε δείγματα καρπών».
Προσοχή στους ψεκασμούς
Αναφερόμενος στον τρόπο προστασίας και την αποφυγή υπερβολικής χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων, ο κ. Ζαρμπούτης δήλωσε: «Ο ψεκασμός πρέπει να γίνει όταν το 70% των καρπών έχει μέγεθος μεγάλου «σκαγιού» (διαμέτρου 3-5 χιλ.). Για την ποικιλία Καλαμών, η περίοδος του ψεκασμού μετατίθεται κατά μία εβδομάδα από τις ανωτέρω ημερομηνίες. Σε περίπτωση που μετά τον ψεκασμό σημειωθεί βροχόπτωση ή έχουμε υψηλούς πληθυσμούς και υψηλό ποσοστό εναπόθεσης αβγών στους καρπούς, συνίσταται να επαναληφθεί ο ψεκασμός μετά από 10 ημέρες, ανάλογα με το φυτοπροστατευτικό σκεύασμα που έχει χρησιμοποιηθεί και να εναλλάσσονται ανάλογα με την ομάδα δράσης που ανήκουν».
Σειρά έχει και ο δάκος
Αξίζει να επισημανθεί και η προετοιμασία που απαιτείται για την προστασία της ελαιοκαλλιέργειας από τον δάκο, τον άλλο σημαντικό εχθρό της ελιάς. Το προηγούμενο έτος προέκυψαν σοβαρά προβλήματα στα δέντρα από την προσβολή του εντόμου. Οι ελλείψεις που παρατηρήθηκαν στον συντονισμό της αντιμετώπισης της απειλής δεν θα πρέπει να επαναληφθούν σε αυτή την καλλιεργητική περίοδο. Η υποβάθμιση της ποιότητας και η μειωμένη παραγωγή ήταν αποτέλεσμα καθαρά της ολιγωρίας των εμπλεκόμενων φορέων.