Προετοιμάζουν τα σπορεία καπνού στη Θράκη

Τη στιγμή που περιμένουν να δοθεί ενίσχυση 90 ευρώ ανά στρέμμα στα καπνά για τις απώλειες εισοδήματος έτους 2020, σύμφωνα με ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε στις 23 Μαρτίου, οι καπνοπαραγωγοί διαπιστώνουν ότι είναι «ασπιρίνη στον καρκίνο», βλέποντας τα καλλιεργητικά έξοδα να σκαρφαλώνουν.

«Τα 90 ευρώ δεν είναι τίποτα, χρειάζονται 190 ευρώ ανά στρέμμα, με τις αυξήσεις που έγιναν στο πετρέλαιο και στα λιπάσματα», μεταφέρει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης, Αμέτ Σινάν.

Από τα 78.000 στρέμματα καπνού, τα 46.000 αφορούν καπνό ανατολικού τύπου Μπασμά που βρίσκονται στη Ροδόπη. Από το παραπάνω ποσό θα παρακρατηθεί το 50% της επιστρεπτέας προκαταβολής για όσους αγρότες την είχαν εισπράξει.

Μέχρι την περασμένη εβδομάδα πουλήθηκαν 4,7 εκατ. κιλά σε συνολική παραγωγή 5,2 εκατ. κιλών. Η μέση τιμή μέχρι τώρα είναι 4,55 ευρώ το κιλό, με τον πρόεδρο των καπνοπαραγωγών να σχολιάζει ότι δεν είναι ικανοποιητική, απλά είναι 20-30 λεπτά πάνω συγκριτικά με πέρυσι, χωρίς ωστόσο να μπορεί να ισοφαρίσει τα υπέρογκα καλλιεργητικά έξοδα.

Συνεχίζεται η έξοδος

Αυτές τις μέρες, οι Θρακιώτες καπνοπαραγωγοί της παραδοσιακής μονοκαλλιέργειας του Μπασμά ξεκίνησαν τα σπορεία, τους λεγόμενους χασλαμάδες. «Στα χωριά είναι σκεπτικοί, σκέφτονται δηλαδή πώς θα πάνε για πότισμα. Η κατάσταση με τις συγκεκριμένες τιμές είναι αδιέξοδη. Στη φετινή παραγωγή, τα αγροεφόδια, τα λιπάσματα είναι 80% πάνω. Οι μικροκαλλιεργητές που είναι οι καπνοπαραγωγοί θα τα παρατήσουν».

Μάλιστα, επαναλαμβάνει αυτό που διαχρονικά λένε οι αγρότες και οι συνδικαλιστές στη Θράκη, ότι όσοι εγκαταλείπουν την καλλιέργεια φεύγουν στο εξωτερικό ως εργάτες. «Χρειάζεται να στηριχτεί η μονοκαλλιέργεια του καπνού, διαφορετικά σε λίγα χρόνια δεν θα μείνει κανείς» λέει, τονίζοντας ότι ο καπνός είναι μια δύσκολη χειρωνακτική εργασία.

Ο κ. Σινάν, μέσα από συζητήσεις με καπνοπαραγωγούς, διαπιστώνει ότι πάνω από 500 άτομα θα φύγουν από τον καπνό. Πέρυσι, μετρούσαν 5.200 μέλη και μόλις δύο χρόνια πριν ήταν 8.000 οι ενεργοί. «Μέχρι το τέλος του μήνα, οι παραγωγοί θα δηλώσουν πόσα στρέμματα θα σπείρουν για να πάρουν την πιστοποίηση», οπότε θα υπάρχει καλύτερη εικόνα των εναπομεινάντων.

Όπως αναφέρει, οι προσπάθειες ν’ αντικαταστήσουν τον καπνό με εναλλακτικές καλλιέργειες, όπως είναι τα αρωματικά φυτά, δεν ευοδώθηκαν για διάφορους λόγους, όπως για παράδειγμα η έλλειψη ραφιού και τυποποίησης.

Κλείνοντας, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι αν εγκαταλειφθεί η καπνοκαλλιέργεια, θα προκληθούν σοβαρές οικονομικές συνέπειες στον τόπο, ύψους 30-40 εκατ. ευρώ.