Πρόγραμμα δωρεάν κατάρτισης αιγοπροβατοτρόφων σε Ροδόπη και Λήμνο

Προϋπόθεση της ορθής διαχείρισης της εκτροφής η καλή διατροφή

Στη Ροδόπη και στη Λήμνο θα εκπαιδευτούν κτηνοτρόφοι μέσα από το πρόγραμμα κατάρτισης για την αιγοπροβατοτροφία, με τίτλο «Ολιστική προσέγγιση της εκτροφής με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα», του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ σε συνεργασία με το Εργαστήριο Γεωργικών Κατασκευών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, τη Βιομηχανία Ζωοτροφών ΕΛΒΙΖ ΑΕ και την εταιρεία ΕΥΡΩΦΑΡΜ ΑΕ.

Το πρόγραμμα θα έχει την επιστημονική καθοδήγηση έμπειρων επιστημόνων του κλάδου της φυτικής και της ζωικής παραγωγής, με επικεφαλής τον λέκτορα του ΑΠΘ, Ηλία Γιάννενα.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ροδόπης, Σάκης Κοσουτζής, θεωρεί μεγάλη επιτυχία την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος, που δίνει τη δυνατότητα σε συναδέλφους του να ενημερωθούν για τη διαχείριση της διατροφής και της υγείας των ζώων. «Θα προσπαθήσουμε να γίνουν τρία εργαστήρια, από ένα στους δήμους Κομοτηνής, Ιάσμου και Μαρωνείας-Σαπών, όπου θα εκπαιδευτούν από 30 κτηνοτρόφοι. Είναι βασικό να κατανοήσουν οι συνάδελφοι αιγοπροβατοτρόφοι ότι το πρόγραμμα είναι απαραίτητο για την ορθή διαχείριση των κοπαδιών».

Τονίζει ότι το σεμινάριο είναι δωρεάν, έχει διάρκεια έξι μήνες και 100 ώρες, εκ των οποίων οι 50 είναι θεωρία και οι 50 ώρες πρακτική άσκηση. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε αιγοπροβατοτρόφους και άτομα που σχεδιάζουν να ασχοληθούν με την αιγοπροβατοτροφία.

Στο πρόγραμμα, περιλαμβάνονται μαθήματα παραγωγής ζωοτροφών με φιλοπεριβαλλοντικές μεθόδους. Για τον πρόεδρο των κτηνοτρόφων Ροδόπης, η ορθή διαχείριση στηρίζεται στην καλή διατροφή των ζώων. Σημειώνει το υψηλό κόστος των ζωοτροφών, πρόβλημα που οδηγεί πολλούς κτηνοτρόφους στην έξοδο και καλεί όλους τους συναδέλφους του ν’ ανταποκριθούν στην πρόσκληση.

«Έγινε μεγάλος αγώνας για να πραγματοποιηθούν στον τόπο μας τα σεμινάρια και θα πρέπει οι κτηνοτρόφοι να συμμετάσχουν», σχολιάζει. Ο κ. Κοσουτζής δίνει έμφαση στο υψηλό επίπεδο του σεμιναρίου που υποστηρίζεται από δύο πανεπιστήμια και σημειώνει πως οι συμμετέχοντες θα λάβουν πιστοποιητικό παρακολούθησης και, επιπλέον, οι νέοι κτηνοτρόφοι θα μοριοδοτηθούν για Σχέδια Βελτίωσης και άλλα προγράμματα.

Αιτήσεις συμμετοχής

Μέχρι τις 22 Αυγούστου 2021 θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά οι αιτήσεις συμμετοχής και θα γίνονται δεκτές κατά προτεραιότητα αυτές υποψηφίων ηλικίας μέχρι 45 ετών.

Επίσης, το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει τις εξής θεματικές:

✱ Οργάνωση και ολοκληρωμένη διαχείριση των εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων.

✱ Ορθολογική διατροφή μηρυκαστικών.

✱ Βελτίωση του μικροκλίματος της διαβίωσης των αιγοπροβάτων.

✱ Αξιοποίηση των αποβλήτων για την παραγωγή ενέργειας και βιολιπασμάτων.

Σύμφωνα με τον κ. Κοσουτζή, ο χώρος εκπαίδευσης θα οριστεί ανάλογα με τους συμμετέχοντες.