Πρόγραμμα επιτήρησης Εξωτικών Νοσημάτων από την Ε.Ε. με επίκεντρο τον Έβρο

Με τους βουλευτές Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε ο Αν. ΥΠΑΑΤ Γ. Τσιρώνης

Πρόγραμμα επιτήρησης Εξωτικών Νοσημάτων από την Ε.Ε. με επίκεντρο τον Έβρο

Ο Αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης, στην συνάντηση του την Τετάρτη 28/6 με τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Έβρου, Νατάσα Γκαρά, Γιώργο Καΐσα και Δημήτρη Ρίζο, παρουσία του Γενικού Διευθυντή Βιώσιμης Ζωϊκής Παραγωγής και Κτηνιατρικής, Θωμά Αλεξανδρόπουλο, ενημέρωσε για το πρόγραμμα Επιτήρησης Εξωτικών Νοσήµατων, προϋπολογισμού 1.836.877 ευρώ το οποίο ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις Περιφερειακές Ενότητες της Ανατολική Μακεδονίας και Θράκης, της Κεντρικής Μακεδονίας και τα νησιά Λέσβο, Λήμνο, Σάμο, Ικαρία, Ρόδο, Χίο, Κω και Κάρπαθο.

Το Πρόγραμμα εγκρίθηκε μετά από διαβούλευση µε την Ε.Ε τόσο στο τεχνικό κομμάτι όσο και στην χρηματοδότησή του και ήδη έχει δρομολογηθεί η εφαρμογή του για τέσσερα εξωτικά νοσήματα: την Οζώδη ∆ερματίτιδα Βοοειδών, την Ευλογιά του προβάτου, τον Αφθώδη Πυρετό και την Πανώλη των Μικρών Μηρυκαστικών.

Η χρηματοδότηση σε ποσοστό 100% από την ΕΕ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων  τη δαπάνη πρόσληψης συνολικά 24 κτηνιάτρων  στις Περιφερειακές Ενότητας της χώρας και στις κτηνιατρικές υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ, τη διενέργεια εκπαιδευτικών προγραμμάτων, καθώς και την προμήθεια  εξοπλισμού, αναλώσιμων υλικών και ειδικού λογισμικού. Ειδικότερα για τον νομό Έβρου προβλέπεται η πρόσληψη δύο κτηνιάτρων μέσω ΑΣΕΠ, ο απαραίτητος εξοπλισμός και η προμήθεια δύο οχημάτων.

Επιπλέον, συζητήθηκαν τα μέτρα πρόληψης που εφαρμόζονται στο νομό Έβρου για τη νόσο ευλογιά, μετά το πρόσφατο κρούσμα πλησίον των συνόρων με την Τουρκία, καθώς και η ενδεχόμενη λειτουργία  Κέντρου Εξωτικών Νοσημάτων στο νομό  Έβρου.

Ο Αν. Υπουργός, Γιάννης Τσιρώνης, δήλωσε κατηγορηματικά ότι στηρίζει τους Έλληνες κτηνοτρόφους και την προστασία του ζωικού μας κεφαλαίου, αναδεικνύοντας ιδιαίτερη ευαισθησία στις ακριτικές περιοχές της χώρας.