Προκαταβολές 20% σε πυρόπληκτες επιχειρήσεις και έως 4.000 ευρώ για τις κατεστραμμένες καλλιέργειες

Αποζημίωση που θα ισούται με το 70% των απωλειών τους, θα λάβουν οι επιχειρήσεις, σύμφωνα με την ενημέρωση του πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε, σήμερα Τρίτη 10/8. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωστοποίησε ότι θα δίνεται το 20% ως προκαταβολή. «Σε ό,τι αφορά τις αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις με κτίρια, θα μπορούν και αυτές να εισπράξουν αθροιστικά τις ίδιες προκαταβολές. Επιπλέον, θα μπορούν να λάβουν και ενίσχυση έως 4.000 ευρώ για τις καλλιέργειές τους, ανάλογα με την έκταση. Και αυτό, πέραν των αποζημιώσεων που θα χορηγήσει ο ΕΛΓΑ για την παραγωγή τους» διευκρίνισε ο πρωθυπουργός.

X. Σταϊκούρας: «Απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ για τις πυρόπληκτες αγροτικές εκμεταλλεύσεις»

Πριν από λίγο, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε αναλυτικά τα μέτρα στήριξης στους πυρόπληκτους.

Αυτά προβλέπουν μεταξύ άλλων την τριετή απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα (κτίσματα, οικόπεδα, αγροκτήματα), που έχουν αποδεδειγμένα καταστραφεί ολοσχερώς ή έχουν υποστεί λειτουργικές ζημιές που τα καθιστούν μη κατοικήσιμα ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Οι πυρόπληκτοι απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ του 2021, του 2022 και του 2023.

Για τις οικίες που υπέστησαν ολική καταστροφή θα δοθεί στήριξη 20.000 ευρώ, εκ των οποίων 14.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 6.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή. 

Σε πυρόπληκτα χωράφια με πολυετείς καλλιέργειες χωρίς κτιριακές εγκαταστάσεις (ή σε χωράφια με εγκαταστάσεις που δεν υπέστησαν ζημιές) θα δοθεί προκαταβολή έως 4.000 ευρώ. Για τις μονοετείς καλλιέργειες που επλήγησαν από τις φωτιές δρομολογείται ενίσχυση ήσσονος σημασίας (de minimis) από τα συναρμόδια υπουργεία.

Μέτρα ειδικά για την Εύβοια

Ειδικά για την Εύβοια όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, λαμβάνονται μέτρα αναστολής φορολογικών, ασφαλιστικών και δανειακών υποχρεώσεων, καθώς και πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης που ισχύουν για το σύνολο των φυσικών και νομικών προσώπων στους πληττόμενους Δήμους Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας και Ιστιαίας-Αιδηψού της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, ανεξαρτήτως εάν έχουν υποστεί μεμονωμένα ζημίες από την πυρκαγιά. 

Επιπλέον, ειδικά για το 2021, το σύνολο των ακινήτων που βρίσκονται στους ανωτέρω δύο Δήμους, απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ.  Επίσης οι επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, ανεξαρτήτως κλάδου και επιχειρηματικής δραστηριότητας, σε αυτούς τους Δήμους μπορούν να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή όλων των εργαζομένων τους, μέχρι και για διάστημα τριών (3) μηνών.