Η Lucy Xu μιλά στην «ΥΧ» για τις ελληνικές start up

Ο διεθνής οργανισμός επιχειρηματικής συμβουλευτικής The Port δημοσίευσε πρόσφατα τον ετήσιο οδηγό του για το ελληνικό οικοσύστημα νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Σε αυτόν επιχειρείται μια χαρτογράφηση των εγχώριων start ups, αλλά και των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό. Επίσης, παρουσιάζονται οι κυρίαρχες τάσεις στον χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών.

Στην παρουσίαση των κύριων τομέων δραστηριότητας των ελληνικών start ups, περίοπτη θέση κατέχει αυτός της πρωτογενούς παραγωγής και της αγροδιατροφής, ενώ παρουσιάζονται και ορισμένες από τις πιο σημαντικές νεοφυείς επιχειρήσεις του κλάδου. Όπως αναφέρεται στον οδηγό, στην ωρίμανση του ελληνικού οικοσυστήματος νεοφυούς τεχνολογίας έχει συμβάλει η δημιουργία του εθνικού μητρώου ελληνικών start ups, Elevate Greece, καθώς και η διάθεση πόρων μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων με αφετηρία το 2018.

«Οι ελληνικές start ups συμβάλλουν στην προστιθέμενη αξία της πρωτογενούς παραγωγής»

Η επικεφαλής και διευθύνουσα σύμβουλος του οργανισμού The Port στην Ελλάδα, Lucy Xu, προέβη στην ακόλουθη δήλωση στην «ΥΧ» : «Ο διαχρονικά πρωταγωνιστικός ρόλος των ελληνικών αγροδιατροφικών προϊόντων στο παγκόσμιο στερέωμα, σε συνδυασμό με το αναδυόμενο οικοσύστημα νεοφυούς επιχειρηματικότητας, τοποθετεί την Ελλάδα σε μοναδική θέση ως προς τις προοπτικές ισχυροποίησης του πρωτογενούς τομέα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Γεωργίας και Τροφίμων (FAO) των Ηνωμένων Εθνών, την τελευταία δεκαετία, ελληνικές επιχειρήσεις έχουν καινοτομήσει και διαφοροποιηθεί σε διεθνές επίπεδο.

Πρόκειται για τάση που, μέσω της συνεργασίας μας με ελληνικές start ups, έχουμε δει να επιταχύνεται λόγω της πανδημίας COVID-19. Οι ιδρυτές των start ups έχουν συνειδητοποιήσει την ανάγκη να εξοπλιστούν οι αγρότες και οι εργαζόμενοι του πρωτογενούς τομέα με τεχνογνωσία και εκπαίδευση σε τεχνολογίες, ώστε να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν στη νέα πραγματικότητα, μιας ψηφιοποιημένης αγοράς με συνθήκες κοινωνικής αποστασιοποίησης. Ο οδηγός μας περιλαμβάνει ορισμένες από τις πιο σημαντικές start ups, που συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη του οικοσυστήματος και με τις καινοτομίες τους ενισχύουν την προστιθέμενη αξία της ελληνικής πρωτογενούς παραγωγής».

Οι κύριες τάσεις σε διεθνές και εγχώριο επίπεδο

Σύμφωνα με τον οδηγό, οι κύριες τάσεις που έχουν αναδυθεί σε διεθνές επίπεδο, και αναμένεται να μετασχηματίσουν και το ελληνικό οικοσύστημα νεοφυούς επιχειρηματικότητας, είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence), η Εκμάθηση Μηχανών (Machine Learning), η Βαθειά Τεχνολογία (Deep Tech) και οι Διαδικτυακές Αγορές (Marketplaces).

Αν και οι ανωτέρω όροι δεν είναι ακόμη διαδεδομένοι στον πρωτογενή τομέα και ιδιαίτερα στους παραγωγούς, τα ευεργετήματα των εν λόγω τεχνολογιών έχουν αρχίσει ήδη να γίνονται ορατά σε πλήθος εφαρμογών στην παραγωγή και στον αγροδιατροφικό τομέα εν γένει. Για παράδειγμα, η ψηφιακή χαρτογράφηση ενός αγροτεμαχίου και οι προτάσεις βέλτιστης χρήσης εισροών, αλλά και η αποφυγή κινδύνων και η αντιμετώπιση εχθρών των καλλιεργειών. Επιπλέον, η πώληση αγροτικών προϊόντων από διαδικτυακά καταστήματα και έτοιμου φαγητού, γνωρίζει ταχεία ανάπτυξη, με ορισμένες startups να αυξάνουν ραγδαία τα έσοδα και τα μεγέθη τους.

Τρόφιμα και αγροτεχνολογία

Μεταβαίνοντας στην ενότητα της πρωτογενούς παραγωγής και της αγροδιατροφής, ο οδηγός σημειώνει ότι η συνολική αξία του ελληνικού αγροδιατροφικού τομέα εκτιμάται σε 16 δισ. δολάρια. «Τα ελληνικά αγροδιατροφικά προϊόντα πρωταγωνιστούν στις εξαγωγές της χώρας με ισχυρή παρουσία σε Ευρώπη και Αφρική.

Από ελαιόλαδο μέχρι επεξεργασμένο κρέας, υπάρχουν ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν αξιοποιήσει τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της ελληνικής πρωτογενούς παραγωγής κάνοντας αισθητή την παρουσία της και αναδεικνύοντας την αγροδιατροφή σε έναν από τους πιο δυναμικούς και ταχέως αναπτυσσόμενους τομείς της χώρας. Η διαρκώς αυξανόμενη παρουσία της τεχνολογίας έχει ξεκινήσει να αφήνει το αποτύπωμά της στην αγροδιατροφική βιομηχανία και στην πρωτογενή παραγωγή, μετασχηματίζοντας δραστικά όλο το εύρος της αλυσίδας αξίας τους».

Στη συνέχεια, γίνεται αναφορά στη συμβολή των ελληνικών startups στην υποστήριξη των αγροτών και των αγροδιατροφικών επιχειρήσεων: «Οι ευκαιρίες, που αναδύονται, δίνουν τη δυνατότητα σε περισσότερες ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα του πρωτογενούς τομέα, υποστηρίζοντας τις μικρές εκμεταλλεύσεις και δίνοντας κατευθύνσεις σε καλλιέργειες υψηλότερης αξίας. Παράλληλα, αυξάνονται οι επενδύσεις σε καινοτόμα προϊόντα και συσκευασίες».

Κάτω από 500.000 δολάρια τα μισά ντηλ χρηματοδότησης

Αναφερόμενος στις επενδυτικές επιχειρήσεις (Venture Capitals), o οδηγός σημειώνει ότι η πλειονότητα των επενδύσεων σχετίζεται με τα στάδια seed (αμέσως μετά την ίδρυση) ή early stage (αρχικό στάδιο ανάπτυξης) μιας νεοφυούς επιχείρησης. Όπως αναφέρεται, το 2019, περισσότερο από το 45% των συμφωνιών αφορούσαν χρηματοδότηση κάτω των 500.000 δολαρίων ανά ντηλ.