Προώθηση στο δίκτυο Natura του οικότοπου Κολοβρέχτη στα Ψαχνά

Σχέδιο ένταξης στο δίκτυο Natura της τοποθεσίας Κολοβρέχτης στα Ψαχνά της Εύβοιας προωθείται από τους φορείς της περιοχής. Στόχος αυτής της προσπάθειας είναι η προστασία του βιότοπου από διάφορες ανθρωπογενείς παρεμβάσεις, με αρωγός τον φορέα διαχείρισης περιοχών.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Ψαθά, δήμαρχο Διρφύων – Μεσσαπίων, o οικότοπος του Κολοβρέχτη και η ένταξη της περιοχής στο δίκτυο Natura θα έχει μεγάλη σημασία. «Σε έναν υδροβιότοπο έκτασης 1.400 στρεμμάτων γίνεται μία προσπάθεια από την πλευρά της τοπικής αυτοδιοίκησης, δηλαδή του δήμου μας και του Δήμου Χαλκιδέων, να εντάξουμε αυτό το οικοσύστημα στο δίκτυο Natura», υπογραμμίζει. Και προσθέτει: «Σύμφωνα με τις προτάσεις του φορέα διαχείρισης των περιοχών Natura πρέπει να προχωρήσουμε σε μία περιβαλλοντική μελέτη, η οποία να ανταποκρίνεται στις σημερινές απαιτήσεις και τις υψηλές προδιαγραφές που θέτουν οι κανονισμοί. Η διαδικασία αυτή έπρεπε να είχε γίνει από το 1995, όταν και άλλες περιοχές της χώρας μας, όπως και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, εντάχθηκαν στο δίκτυο Natura, δυστυχώς όμως δεν μας δόθηκε αυτή η δυνατότητα».

Δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης

Παράλληλα με την προστασία του περιβάλλοντος, η τοπική αυτοδιοίκηση στρέφεται και στον εναλλακτικό τουρισμό «με ήπιες παρεμβάσεις χωρίς να διαταραχθεί η οικολογική ισορροπία της περιοχής», όπως δηλώνει ο κ. Ψαθάς. «Η περιοχή έχει πλούσια πανίδα, η οποία μπορεί να αποτελέσει τουριστικό προορισμό με ιδιαίτερη έμφαση στον οικοτουρισμό. Παράλληλα, όμως, με ήπιες παρεμβάσεις θα πρέπει να διαφυλαχτεί και ο περιβαλλοντικός σκοπός αυτής της δράσης μας. Ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης σε συνεργασία με την αναπτυξιακή εταιρεία είναι σημαντικός και με την αρωγή του φορέα διαχείρισης θα προωθήσουμε την τελική ένταξη αυτού του οικότοπου στο δίκτυο Natura, προς όφελος όλων των κατοίκων της περιοχής», επισημαίνει.

Κλείνοντας, ο κ. Ψαθάς τονίζει τη δυνατότητα των συνεργειών που μπορούν να προκύψουν μέσα από την ολοκλήρωση της ένταξης: «Οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις που περιφερειακά βρίσκονται στην περιοχή αυτήν μπορούν να ενταχθούν σε διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα και τα προϊόντα που παράγονται να έχουν προστιθέμενη αξία. Ήδη, η Εύβοια αποτελεί έναν σημαντικό πόλο έλξης επισκεπτών, Ελλήνων και ξένων. Μέσα από αυτήν τη δράση μας, θα προσθέσουμε ακόμα έναν προορισμό με διαφορετικό πεδίο και ενδιαφέρον για τους επισκέπτες μας».