«Προς τη σωστή κατεύθυνση η ρύθμιση για τους μετανάστες» – Απαιτούνται και άλλες πρωτοβουλίες για να καλυφθούν οι ελλείψεις σε εργατικά χέρια

Ως ένα πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση χαρακτηρίζουν την τροπολογία για τη νομιμοποίηση των εργαζόμενων μεταναστών, η οποία ψηφίστηκε αυτή την εβδομάδα, πολλοί αγροτικοί φορείς. Ωστόσο, όπως τονίζουν, απαιτούνται και άλλες πρωτοβουλίες εκ μέρους της κυβέρνησης, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης που ταλανίζει την ύπαιθρο.

«Με αυτήν τη διάταξη μπορούν να εργαστούν νόμιμα όσοι βρίσκονται ήδη εδώ. Όμως, εμείς χρειαζόμαστε και άλλα εργατικά χέρια εκτός από όσους βρίσκονται ήδη εδώ», τονίζει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βελβεντού, Βασίλης Τζιούρας.

«Είναι πολύ σημαντικό οι υπηρεσίες που είναι υπεύθυνες για τις άδειες να ανταποκρίνονται άμεσα και γρήγορα στα αιτήματα. Δεν ξέρω αν είναι θέμα έλλειψης προσωπικού στις υπηρεσίες, αλλά δεν υπάρχει οργάνωση. Ο εργάτης πρέπει να είναι εδώ όταν τον χρειάζεται ο αγρότης», εξηγεί. Όπως τονίζει χαρακτηριστικά, «καλέσαμε εργάτες γης από την Ινδία τον Απρίλιο και ήρθαν τον Οκτώβριο. Ο σκοπός, όμως, είναι να τους έχουμε την εποχή που γίνονται πολλές δουλειές».

Η διάταξη που ψηφίστηκε αφορά ανθρώπους που βρίσκονται εδώ και χρόνια στην Ελλάδα, αλλά ζουν στη σκιά, αφού δεν έχουν νόμιμες άδειες διαμονής. «Πολλοί έχουν εδώ οικογένεια και παιδιά», σύμφωνα με τον κ. Τζιούρα, «και δεν είχαν τη δυνατότητα ούτε να πάνε στην πατρίδα τους, ούτε να δουλέψουν νόμιμα. Και εκείνοι ήταν έρμαια, γιατί δεν έχουν άδεια εργασίας, αλλά και εμείς, γιατί αισθανόμαστε ανασφάλεια και δεν μπορούμε να κολλήσουμε εργόσημο και να το βάλουμε στα έξοδά μας».

Στο ίδιο πνεύμα, 13 ακόμα Αγροτικοί Σύλλογοι σε όλη την Ελλάδα, με επιστολή τους προς τους συναρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης, ζητούν να ληφθούν περισσότερα μέτρα «και προς την ποσοτική αύξηση του εργατικού δυναμικού στον αγροτικό τομέα, που είναι το βασικό μας πρόβλημα σήμερα. Αναμένουμε από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Καιρίδη, να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις για τη νόμιμη μετανάστευση, έχοντας ως κύριο γνώμονα τις τεκμηριωμένες προτάσεις των αγροτικών φορέων σε όλη την επικράτεια».

Δεν μαζεύτηκε το 20%-30% της πράσινης ελιάς

Η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ) τονίζει ότι οι συνέπειες της έλλειψης εργατών γης πλήττουν ήδη την παραγωγή. «Για την ελαιοκομική περίοδο 2022/2023, το 20%-30% της ηρτημένης παραγωγής των πράσινων ελιών (ποικιλίες Χαλκιδικής και Αμφίσσης/Κονσερβολιά) παρέμεινε στα ελαιόδεντρα, με αποτέλεσμα τη μείωση του αγροτικού εισοδήματος κατά περίπου 27 εκατ. ευρώ, ενώ οι απώλειες της χώρας σε ασφαλιστικές εισφορές από εργόσημα εκτιμώνται ότι ξεπέρασαν τα 2 εκατ. ευρώ, με το πρόβλημα να συνεχίζεται».

Ο κλάδος αναφέρεται στη ρύθμιση ως «απολύτως θετική», ωστόσο, ευελπιστεί ότι πρόκειται «για την αρχή μιας σειράς γόνιμων σχετικών μεταρρυθμίσεων». Όπως σημειώνεται, «η κυβέρνηση οφείλει να ενσκήψει στο χρόνιο και μείζον πρόβλημα της έλλειψης μετακλητών εργατών γης. Η ισχύουσα νομοθεσία “σπρώχνει” τους ενδεχόμενους μετακλητούς εργάτες γης σε χώρες με “φιλικότερες” διατάξεις και καθιστά την Ελλάδα μη ανταγωνιστική σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Πώς θα βγαίνει η νέα άδεια

Η τροπολογία, η οποία ψηφίστηκε στη Βουλή με ευρεία πλειοψηφία 262 θετικών ψήφων, αφορά την έκδοση νέας άδειας διαμονής για πολίτες τρίτων χωρών, οι οποίοι ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα χωρίς ωστόσο να έχουν νόμιμα έγγραφα διαμονής. Η νέου τύπου άδεια διαμονής για εργασία θα χορηγείται με απόφαση του γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης σε πολίτες τρίτων χωρών, που:

α) Διαθέτουν δήλωση προσφοράς εργασίας από εργοδότη στην Ελλάδα για απασχόληση με καθεστώς εξαρτημένης εργασίας ή παροχής υπηρεσιών ή έργου.

β) Διέμεναν στην Ελλάδα έως και την 30ή Νοεμβρίου 2023 χωρίς άδεια διαμονής.

γ) Συνεχίζουν να διαμένουν στην Ελλάδα.

δ) Συμπληρώνουν τουλάχιστον τρία έτη συνεχούς παραμονής στην Ελλάδα πριν από την υποβολή της αίτησης.

Επίσης, απαιτείται διαβατήριο, ακόμα και αν αυτό έχει λήξει, ή τεκμηριωμένη αδυναμία εφοδιασμού με διαβατήριο, λευκό ποινικό μητρώο, καταβολή παραβόλου, ύψους 300 ευρώ, και υποβολή υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης, με την οποία δεσμεύεται να απασχολήσει τον αιτούντα. Άδεια διαμονής χορηγείται και στη σύζυγο ή και τα τέκνα του αιτούντος, εφόσον βρίσκονται στην Ελλάδα πριν από την 30ή Νοεμβρίου 2023.

Οι πολίτες τρίτων χωρών δύνανται να υποβάλουν αίτηση για τη νέα άδεια έως το τέλος του 2024, ηλεκτρονικά, στην υπηρεσία μιας στάσης προς το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, εντός των γεωγραφικών ορίων της οποίας ο αιτών θα παρέχει εργασία. Η συγκεκριμένη άδεια διαμονής χορηγείται για μία φορά και μπορεί να έχει ισχύ τριών ετών, αλλά ο κάτοχός της στη συνέχεια μπορεί να υποβάλει αίτηση για άλλου είδους άδεια διαμονής, εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις. Προκειμένου να υποβάλει αίτημα για αλλαγή άδειας, ο αιτών θα πρέπει να είναι ασφαλιστικά και φορολογικά ενήμερος.

Ποιοι καταψήφισαν την τροπολογία

Τη ρυθμιση καταψήφισαν τα κόμματα Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες και Νίκη, καθώς και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο ανεξάρτητος βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος, ενώ «παρών» δήλωσε η ανεξάρτητη βουλευτής Αρετή Παπαϊωάννου.

Από την ψηφοφορία απουσίαζαν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Έλενα Ακρίτα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σταύρος Μιχαηλίδης και οι τρεις βουλευτές από το κόμμα Σπαρτιάτες, Γιώργος Ασπιώτης, Μιχάλης Γαυγιωτάκης και Πέτρος Δημητριάδης. Συνολικά, δηλαδή, ψήφισαν 295 βουλευτές, εκ των οποίων οι 32 κατά και ένας παρών.