Κόστος Παραγωγής: «Πρόσθετοι πόροι 20 εκατ. ευρώ» λέει το ΥΠΑΑΤ, «δεν αρκούν» λένε οι αγρότες

✱ Σε δύο εβδομάδες η ΚΥΑ για το αγροτικό πετρέλαιο ✱ Αποσύρονται τα τρακτέρ από τους δρόμους

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΑΑΤ την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου, μεταξύ των εκπροσώπων των αγροτών που βρίσκονταν σε κινητοποιήσεις και των στελεχών διυπουργικής επιτροπής. Διά στόματος του εκπροσώπου της επιτροπής, Ρίζου Μαρούδα, οι παραγωγοί που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις χαρακτήρισαν ανεπαρκή τα πρόσθετα κονδύλια των 20 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το ΥΠΑΑΤ είχε εξαγγείλει επτά μέτρα προϋπολογισμού 170 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κόστους παραγωγής.

Στην κυβερνητική επιτροπή συμμετείχαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας. Από την πλευρά τους, οι αγρότες εκπροσωπήθηκαν από εικοσαμελή ομάδα από τη Θεσσαλία, τη Β. Ελλάδα, την Κρήτη, την Πελοπόννησο και άλλες περιοχές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά το κλίμα δυσαρέσκειας από πλευράς Επιτροπής Μπλόκων, αργά το απόγευμα της Πέμπτης αποφασίστηκε να αποσυρθούν τα τρακτέρ από τους δρόμους και οι κινητοποιήσεις να λάβουν άλλες μορφές.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, τα στελέχη της κυβέρνησης εξέφρασαν την πρόθεση να εξευρεθούν πρόσθετοι πόροι, σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτοί δεν είναι ανεξάντλητοι. Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, έκανε λόγο για συγκεκριμένες δυνατότητες του κρατικού προϋπολογισμού, αναφερόμενος και στον αστάθμητο παράγοντα των διεθνών εξελίξεων, με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Απευθυνόμενος στους παραγωγούς, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορούμε να τινάξουμε την μπάνκα στον αέρα», ενώ πρόσθεσε ότι γίνεται προσπάθεια σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για φορολογικές ελαφρύνσεις σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα (μεταξύ αυτών και αγρότες) που πλήττονται αυτή την περίοδο από τις υφιστάμενες συνθήκες.

Όπως γνωστοποιήθηκε στην εξέλιξη της σύσκεψης, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να χορηγηθούν επιπλέον 10 εκατ. ευρώ στο αγροτικό πετρέλαιο και ένα αντίστοιχο ποσό, ως επιπρόσθετη ενίσχυση στις ζωοτροφές.

Γ. Γεωργαντάς σε «ΥΧ»: «Στοχευμένες και αναπτυξιακές οι παρεμβάσεις»

Στη φιλοσοφία των νέων συμπληρωματικών κυβερνητικών μέτρων αναφέρθηκε στην «ΥΧ» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς.

Αγροτικό πετρέλαιο: Για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο, όπως δήλωσε στην «ΥΧ» ο υπουργός ΑΑΤ, «δικαιούχοι του κονδυλίου των 60 εκατ. ευρώ (σ.σ. προηγουμένως είχαν ανακοινωθεί 50 εκατ. ευρώ) θα είναι 340.000 κατ’ επάγγελμα αγρότες.

Τα κριτήρια χορήγησης της επιστροφής θα έχουν γνώμονα να ενισχύσουν αυτόν που παράγει και τεκμηριώνει τον τζίρο της παραγωγής του. Θέλουμε να ενισχύεται αυτός που παράγει και όχι αυτός που δηλώνει ότι παράγει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργαντάς. Όπως πρόσθεσε, σε περίπου δύο εβδομάδες θα δημοσιευθεί η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση με όλες τις λεπτομέρειες της εφαρμογής του μέτρου.

Νωρίτερα στη σύσκεψη στο ΥΠΑΑΤ, ο κ. Σταϊκούρας είχε διευκρινίσει ότι «το ύψος της επιστροφής ανά δικαιούχο θα οριοθετείται από τον αριθμό των στρεμμάτων και το είδος καλλιέργειας όπως δηλώνεται στο ΟΣΔΕ, σε συνδυασμό με τα τιμολόγια αγοράς πετρελαίου κίνησης. Στην οριοθέτηση των επιδοτούμενων λίτρων ανά στρέμμα θα ληφθεί υπόψη και το ύψος των δηλωθέντων εσόδων από παραγωγή των ετών 2019, 2020, 2021.

Τα ακριβή όρια της επιδότησης θα είναι γνωστά μετά την ολοκλήρωση υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ τον Οκτώβριο, με πιθανό διάστημα υλοποίησης τον Νοέμβριο».

Ζωοτροφές: Σε ό,τι αφορά το μέτρο ενίσχυσης για τις επιπτώσεις των αυξημένων τιμών στις ζωοτροφές, γνωστοποιήθηκαν επίσης αλλαγές από τα συναρμόδια υπουργεία. Συγκεκριμένα, θα χορηγηθεί επιδότηση σε ποσοστό 4% επί του φορολογητέου τζίρου του β’ εξαμήνου του 2021, αντί για το πρώτο τρίμηνο του 2022, που είχε αρχικά επιλεγεί, με συνολικό κονδύλι 40 εκατ. ευρώ, από τα 30 εκατ. που είχε προηγουμένως εξαγγελθεί. Με αυτόν τον τρόπο, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ θεωρεί ότι το μέτρο γίνεται πιο δίκαιο, ενώ θα μπορεί να υλοποιηθεί πιο γρήγορα.

Κ. Σκρέκας: «Στόχος η κάλυψη της ρήτρας στο 80% στην έναρξη των αρδεύσεων»

Από την πλευρά του, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, εξέφρασε την πρόθεση να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια στήριξης των παραγωγών για τις επιπτώσεις του αυξημένου ενεργειακού κόστους. Εξερχόμενος από τη σύσκεψη, δήλωσε στην «ΥΧ»: «Στόχος είναι να καλυφθεί το κόστος της ρήτρας αναπροσαρμογής τουλάχιστον κατά 80% από τον Απρίλιο, με την έναρξη της αρδευτικής περιόδου».

Επιπλέον, αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες που θα λάβει η κυβέρνηση τους προσεχείς μήνες για να ενισχυθεί η ενεργειακή αυτονομία των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, με επιδοτούμενα προγράμματα για φωτοβολταϊκά, αλλά και απελευθέρωση δικτύων σε κορεσμένες περιοχές.

Να σημειωθεί ότι, από πλευράς κυβέρνησης, στη σύσκεψη μετείχαν επίσης ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στύλιος και οι γενικοί γραμματείς του ΥΠΑΑΤ, Κώστας Μπαγινέτας και Χριστιάνα Καλογήρου.

Αγρότες: «Δεν ικανοποιηθήκαμε, συνεχίζουμε τον αγώνα»

Χωρίς να ικανοποιήσει κανένα βασικό αίτημα των αγροτών ολοκληρώθηκε η σύσκεψη του συντονιστικού της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων με την κυβέρνηση, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των παραγωγών, Ρίζο Μαρούδα. Ο ίδιος χαρακτήρισε επί της ουσίας το επιπλέον κονδύλι στο πετρέλαιο… σταγόνα στον ωκεανό, καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν φτάνει ούτε για ένα γέμισμα στο τρακτέρ».

Στη συνέχεια τόνισε ότι τα αιτήματα των αγροτών είναι η επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο σε όλους τους αγρότες, με ένα κονδύλι που θα τους επιτρέψει να παράγουν, η κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και η επιδότηση στα εφόδια. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι ο αγώνας γίνεται συνολικά για όλη την ελληνική κοινωνία που πλήττεται από την ακρίβεια και εξέφρασε την πρόθεση για συνέχιση των κινητοποιήσεων.

Ωστόσο, λίγες ώρες μετά, υπήρξε αλλαγή πλεύσης από το μπλόκο της Νίκαιας και το συντονιστικό της Επιτροπής Μπλόκων καθώς, όπως επιβεβαίωσε ο κ. Μαρούδας στην «ΥΧ», «οι κινητοποιήσεις θα αλλάξουν μορφή, αρχής γενομένης από το Σάββατο (26/2). Ο αγώνας θα συνεχιστεί».

Μετά τη συνάντησή της με τους αγρότες που συμμετέχουν στα μπλόκα, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ πραγματοποίησε σύσκεψη με το προεδρείο του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (Παναγιώτης Πεβερέτος – πρόεδρος, Γιώργος Διδάγγελος – αντιπρόεδρος αρμόδιος για τη χοιροτροφία και Δημήτρης Μόσχος – αντιπρόεδρος και αρμόδιος για την αιγοπροβατοτροφία).

Θέματα συζήτησης, η ασφυκτική πίεση που δέχονται οι κτηνοτρόφοι από τη διαχειρίστρια των «κόκκινων» δανείων με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου της πρώην ΑΤΕ, που οι τελευταίοι είχαν λάβει και η ανάγκη αντιμετώπισης των επιπτώσεων της εκρηκτικής αύξησης του κόστους παραγωγής στις κτηνοτροφικές μονάδες.

Στη συνέχεια, τη σκυτάλη των διαβουλεύσεων με την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ πήραν οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της Κρήτης.