Οι πρωταγωνιστές του πρωτογενούς τομέα στις πυρκαγιές του Έβρου
Από μία εικόνα μπορούν να προκύψουν χιλιάδες λέξεις, από πολλές ακόμη περισσότερες, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ο συνδυασμός εικόνας και ήχου έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου έργου. Στον Έβρο, τρεις δημιουργοί αποφάσισαν να αποτυπώσουν σε ένα ντοκιμαντέρ την εμπειρία ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, οι οποίες κατέστρεψαν 1 εκατ. στρέμματα.
Ο οικονομολόγος-ειδικός παιδαγωγός και μουσικός, Βασίλης Καραδάκτος, συμμετέχει στην παραγωγή της Ραφαηλίας Μπαμπασίδου, η οποία διατηρεί την εταιρεία Loft Productions, που ασχολείται με την παραγωγή ταινιών μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ στην Αλεξανδρούπολη.
Ο Βασίλης κινηματογραφεί, ασχολείται με τη σκηνοθεσία και περιγράφει όλα εκείνα που αποτελούν «εναρκτήριο λάκτισμα» για την τέχνη του. «Ήμασταν πολύ ταραγμένοι με όσα συνέβησαν με τις πυρκαγιές και αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι μοναδικό. Να γυρίσουμε σε όλα τα μέρη, να τα κινηματογραφήσουμε με κάμερες και να τραβήξουμε πλάνα με drones. Συναντήσαμε ανθρώπους που το έζησαν στην πρώτη γραμμή, όπως γεωργούς, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους, οινοπαραγωγούς, ελαιοπαραγωγούς, και μιλήσαμε μαζί τους για την εμπειρία τους».
Στην ομάδα συμμετείχε ο Χρήστος Τσομπανάκης, του οποίου το ξύλινο σπίτι στον Άβαντα κόντεψε να καεί και το έσωσε την τελευταία στιγμή. «Έχει γνώσεις πάνω στον πρωτογενή τομέα και τη μελισσοκομία, γνωρίζει ανθρώπους στα χωριά και, επίσης, μπορεί να καταλάβει τι τους συμβαίνει», περιγράφει ο Βασίλης.
Τα γυρίσματα παρέπεμπαν περισσότερο σε οργανική διαδικασία. Διαγράφοντας φυσική και απρογραμμάτιστη πορεία, εστίασαν ενδελεχώς στις αλλαγές στον τόπο και τους ανθρώπους. «Στην αρχή ξεκινήσαμε αυθόρμητα. Στην πορεία, μας παρακινούσε κάποιος να μιλήσουμε με κάποιον άλλον, που έχασε το χωράφι και τα ζώα του, ή κάποιον που υπερασπίστηκε το χωριό του», αναφέρει συγκινημένος.
Το υλικό που συγκεντρώθηκε θα συνθέσει ένα ντοκιμαντέρ με ολοκληρωμένη ματιά, το οποίο περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον.