Ο πρωταγωνιστικός ρόλος των βιολογικών στη νέα στρατηγική της ΕΕ στο επίκεντρο του συνεδρίου της IFOAM

Με το μήνυμα ότι η βιολογική γεωργία και τα βιολογικά προϊόντα είναι μέρος της λύσης, αλλά και ο δρόμος προς τα εμπρός, δεδομένης της κλιματικής αλλαγής αλλά και της κρίσης βιοποικιλότητας, έκλεισε το τριήμερο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Βιολογικών, που πραγματοποιήθηκε από την 1 έως τις 3 Ιουλίου.

Αυτό το μήνυμα προέκυψε από τις τοποθετήσεις υψηλόβαθμων στελεχών της ΕΕ που συμμετείχαν μεταξύ άλλων εκπροσώπων φορέων στην τριήμερη διαδικτυακή διοργάνωση, λόγω των μέτρων κατά του κορωνοϊού. O αντίκτυπος της πανδημίας στην ευρωπαϊκή γεωργία και το σύστημα τροφίμων, ο νέος Κανονισμός Βιολογικών, οι πρόσφατες στρατηγικές για τη «Βιοποικιλότητα» και «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο», η μεταρρύθμιση της ΚΑΠ, αλλά και το νέο Σχέδιο Δράσης για τα βιολογικά ήταν οι κυριότερες θεματικές που αναπτύχθηκαν.

Συνδιοργανωτές του συνεδρίου είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση Βιοκαλλιεργητών IFOAM Europe και η Γερμανική Ένωση Βιοκαλλιεργητών, Μεταποιητών και Λιανοπωλητών BΟLW.

Εθνικοί στόχοι μέσω των στρατηγικών σχεδίων

«Ως κίνημα, εκτιμούμε το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι της ΕΕ βάζουν στην καρδιά της μετάβασης σε βιώσιμα και δίκαια συστήματα τροφίμων τα βιολογικά, όμως δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο… μετά και τις αδυναμίες που ανέδειξε η κρίση του κορωνοϊού στο σύστημα», σχολίασε ο πρόεδρος της IFOAM Europe, Jan Plagge. «Για την επίτευξη του στόχου, τα κράτη-μέλη πρέπει να θέσουν εθνικούς στόχους στα στρατηγικά τους σχέδια για την ΚΑΠ, διασφαλίζοντας ότι η πολιτική ανταμείβει τους αγρότες που παρέχουν δημόσια αγαθά, υπερβαίνοντας τη λογική του εισοδήματος» ανέφερε, υποστηρίζοντας ότι τα σχέδια αυτά θα πρέπει να περιέχουν σαφές πλαίσιο παροχής συμβουλών και επαρκή υποστήριξη για μετατροπή και διατήρηση.

«Περιμένουμε από τη γερμανική προεδρία να επιτύχει μια φιλόδοξη θέση του Συμβουλίου για την ΚΑΠ, δίνοντας μια σαφή προοπτική στον τομέα και την κοινωνία συνολικά σχετικά με το πώς θα συμβάλει στα δημόσια αγαθά», ανέφερε ο πρόεδρος της BΟLW, Felix Prinz zu Lοwenstein, τονίζοντας τη σημασία του να γίνουν εκπρόσωποι και εργαλεία της αλλαγής όλοι όσοι δραστηριοποιούνται στον τομέα.

Να γεφυρωθεί το χάσμα με αυτούς που παράγουν λιγότερο

Στην ευκαιρία ανάκαμψης από την τρέχουσα κρίση που προσφέρουν οι νέες στρατηγικές, αναφέρθηκε ο επικεφαλής της DG Agri, Wolfgang Burtscher. «Για να είμαστε ρεαλιστές, υπάρχουν πολλά στοιχεία που θα πρέπει να ενωθούν για την επίτευξη του στόχου», υποστήριξε. Θα πρέπει να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των χωρών με χαμηλά μερίδια βιολογικών, ώστε να έρθουν κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά και να διασφαλιστεί η παράλληλη αύξηση βιολογικής παραγωγής και ζήτησης, πρόσθεσε.

«Δεν μπορούμε να φέρουμε αλλαγή χωρίς φιλόδοξο σχέδιο», επεσήμανε η Στέλλα Κυριακίδου, επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, χαρακτηρίζοντας τη βιολογική γεωργία ως «ακρογωνιαίο λίθο» του ευρωπαϊκού οράματος και «συμβολική» της ισορροπίας που επιχειρεί η «Στρατηγική Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο», η οποία παρουσιάστηκε από την Κομισιόν στις 20 Μαΐου. Σύμφωνα με την ίδια, η πρόταση του νέου πενταετούς Σχεδίου Δράσης για τα βιολογικά της Κομισιόν αναμένεται να ανακοινωθεί εντός του έτους, κατά πάσα πιθανότητα τον Νοέμβριο μετά από διαβούλευση.