Πρόταση του ΕΛΓΑ για αναπλήρωση εισοδήματος στους πυρόπληκτους, μετά το δημοσίευμα της «ΥΧ»

Στον πρωθυπουργό η απόφαση για προσαύξηση των κονδυλίων

Μετά το δημοσίευμα της «ΥΧ» στο φύλλο της Παρασκευής 12/8 και τα στοιχεία που ανέδειξε η εφημερίδα μας σχετικά με τις περιοχές και τις εκτάσεις γεωργικής γης που επλήγησαν από τις φωτιές των τελευταίων ημερών, ανώτατη πηγή του ΕΛΓΑ, ήρθε σε επικοινωνία μαζί μας και μας γνωστοποίησε τις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στον Οργανισμό για την ανακούφιση των πληγέντων.

Η πηγή εξέφρασε στην «ΥΧ» την οδύνη της διοίκησης και σύσσωμου του προσωπικού για τις καταστροφές από τις πυρκαγιές, τονίζοντας ότι άμεσος στόχος είναι η λήψη επιπλέον μέτρων στήριξης. Συγκεκριμένα, εκτός από τις προκαταβολές και τις αποζημιώσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, η στόχευση της διοίκησης του ΕΛΓΑ επικεντρώνεται στο απολεσθέν εισόδημα των παραγωγών, λόγω της καταστροφής των δέντρων τους και ιδιαίτερα των ελαιώνων. Όπως μας επισημάνθηκε , θα εφαρμοστεί ό,τι προβλέπεται για την αναπλήρωση αυτών των εισοδημάτων μέσω των ΚΟΕ.

Το σχέδιο του ΕΛΓΑ για την απώλεια εισοδήματος στις δενδρώδεις

Όπως μας γνωστοποιήθηκε, έχει αποσταλεί επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, με προτάσεις της διοίκησης για την αναπλήρωση της απώλειας εισοδήματος για τις καταστροφές στις δενδρώδεις καλλιέργειες. Η πρόταση περιλαμβάνει τη χορήγηση στήριξης 22 ευρώ ανά δενδρύλλιο για αντικατάσταση των δένδρων που απώλεσαν οι πυρόπληκτοι παραγωγοί. Επιπλέον, προτείνεται η χορήγηση 40 ευρώ/δένδρο σε ορίζοντα τετραετίας, για την απώλεια εισοδήματος. Η καταβολή των χρημάτων θα γίνεται σε δύο πληρωμές, μία ανά διετία (20 ευρώ/δένδρο την πρώτη διετία και 20 ευρώ/δένδρο τη δεύτερη διετία).

Παράδειγμα ενίσχυσης για αναπλήρωση απώλειας εισοδήματος

Εφόσον τα ανωτέρω υλοποιηθούν αυτό σημαίνει ότι για έναν παραγωγό που έχασε, για παράδειγμα 500 ρίζες από τη φωτιά, αυτός θα λάβει:

  • 22 x 500 = 11.000 ευρώ για αγορά και φύτευση δενδρυλλίων
  • Επίσης θα λάβει επίσης 20 x 500 = 10.000 ευρώ για απώλεια εισοδήματος της πρώτης διετίας.
  • Επιπλέον θα λάβει 20 x 500 = 10.000 ευρώ για απώλεια εισοδήματος της δεύτερης διετίας.

Συνεπώς ο εν λόγω παραγωγός αναμένεται να λάβει συνολικά 31.000 ευρώ σε ορίζοντα τετραετίας.

Ο σχεδιασμός του Οργανισμού προβλέπει ότι η πληρωμή για την αγορά και τη φύτευση των δενδρυλλίων θα πραγματοποιηθεί την Άνοιξη του 2022.

Πλέον, το θέμα βρίσκεται στον πρωθυπουργό, με ανοιχτό «παράθυρο» να υπάρξει προσαύξηση στα παραπάνω ποσά, κατόπιν απόφασής του. Τα παραπάνω αποτελούν μέτρα ζωτικής σημασίας ώστε να διασφαλιστεί ότι οι αγρότες που έχασαν τις περιουσίες τους στη φωτιά, θα παραμείνουν στον τόπο τους και θα συνεχίσουν να παράγουν.