Πρόταση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τις μυδοκαλλιέργειες

Έκκληση στο Περιφερειακό Συμβούλιο να βρίσκεται σε ετοιμότητα ώστε να ασκηθούν πιέσεις προς κάθε κατεύθυνση, με στόχο να υιοθετηθεί πρόταση της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τις μυδοκαλλιέργειες, απηύθυνε ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας.

Όπως είπε ο ίδιος, σε παρέμβασή του κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου, ο πολλά υποσχόμενος αυτός παραγωγικός κλάδος, οδηγείται ταχύτατα σε συρρίκνωση και εξαφάνιση, διότι τα τελευταία 18 χρόνια όχι μόνο δεν διατίθενται νέες άδειες μυδοκαλλιέργειας, αλλά δεν ανανεώνονται ούτε οι άδειες που είχαν εκδοθεί στο παρελθόν. Η βασική πρόταση της αντιπεριφέρειας είναι μέχρι να υλοποιηθεί η Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ), ένα πάρκο μυδοκαλλιέργειας, να υπάρξει άμεση ρύθμιση για τη μίσθωση νέων χώρων υδατοκαλλιεργειών και την αδειοδότηση των μονάδων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση στις απολύτως καθορισμένες και εγκεκριμένες συντεταγμένες θέσεις που προβλέπει η χωροταξική μελέτη. 

“Στο Θερμαϊκό Κόλπο παράγεται το 80% με 90% της εθνικής παραγωγής σε μύδια, περίπου 30.000 τόνοι το χρόνο, και παρά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους οι παραγόμενες ποσότητες κατευθύνονται σε χώρες του εξωτερικού, όπως η Ισπανία, η Ολλανδία, η Γαλλία και κυρίως η Ιταλία. Μόνο στην περιοχή της Χαλάστρας κάθε χρόνο παράγονται περισσότεροι από 6.000 τόνοι μυδιών, οι οποίοι κατά 95% εξάγονται”, τόνισε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι η μυδοκαλλιέργεια είναι μία δραστηριότητα πολύ σημαντική για την τοπική, αλλά και για την εθνική οικονομία.

Παράλληλα, εξήγησε, ότι από τις 71 άδειες, που είχαν δοθεί στην περιοχή της Χαλάστρας, για πρώτη φορά το 1990, σήμερα οι νόμιμες μονάδες που λειτουργούν ακόμη με τις παλιές άδειες, είναι μόλις 23. “Οι υπόλοιποι μυδοκαλλιεργητές από αυτούς που είχαν άδεια και δεν τους ανανεώθηκε, θεωρούνται τώρα παράνομοι, ενώ στο μεταξύ έχουν στηθεί τα επόμενα χρόνια δεκάδες εντελώς παράνομες μονάδες. Επιπλέον, οι παράνομες μονάδες μυδοκαλλιέργειας είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερες σε έκταση από τις νόμιμες” πρόσθεσε.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι οι 23 νόμιμες μονάδες αναπτύσσονται σε μία έκταση 350 στρεμμάτων μέσα στη θάλασσα και άλλα επιπλέον 1.170 στρέμματα αξιοποιούνται από παράνομα μυδοτροφεία, σύμφωνα με στοιχεία έκθεσης της Κτηματικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης.

“Πληροφορούμαι ότι το κλίμα είναι πιο πρόσφορο τώρα και ότι υπάρχει – έστω και όψιμο ενδιαφέρον – σε κυβερνητικούς παράγοντες για την επανεξέταση της πρότασης μας. Γι’ αυτό και σας καλώ να είμαστε ως σώμα σε ετοιμότητα, προκειμένου να στηρίξουμε έναν κλάδο που μπορεί να φέρει την τοπική οικονομία ένα βήμα πιο μπροστά και ν’ ασκήσουμε, εάν χρειαστεί, τις αναγκαίες πιέσεις προς κάθε κατεύθυνση”, πρόσθεσε ο κ. Γιουτίκας.

Από την πλευρά της η Δέσποινα Χαραλαμπίδου, από τη “Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα”, χαρακτήρισε σοβαρό το θέμα των μυδοκαλλιεργειών και ζήτησε να τεθεί ως θέμα σε επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Με τη θέση αυτή συμφώνησε και ο Θεόδωρος Ιγνατιάδης, από τη “Λαϊκή Συσπείρωση”, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση και στην αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού. Ο κ. Γιουτίκας, συμφώνησε με την πρόταση να συζητηθεί το θέμα εκτενώς στο περιφερειακό συμβούλιο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ