Τους πρωτεργάτες της αναγνώρισης του ελαιολάδου Μάκρης ως ΠΟΠ τίμησε ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου

Τους πρωτεργάτες για την καταχώριση του «Ελαιολάδου Μάκρης» στο μητρώο Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης, τίμησε σήμερα ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς.

Σε μία λιτή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Νομαρχείο της Αλεξανδρούπολης, εναρμονισμένης με τα προβλεπόμενα μέτρα για τον περιορισμό εξάπλωσης του κορωνοϊού, ο κ. Πέτροβιτς απένειμε επαίνους στους ανθρώπους που «συνέβαλαν στη συλλογική προσπάθεια», η οποία ξεκίνησε στις αρχές του 2010 και ολοκληρώθηκε στις 10 Αυγούστου με τη δημοσίευση στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ του Εκτελεστικού Κανονισμού του «Ελαιολάδου Μάκρης» ως ΠΟΠ.

«Η ΠΑΜΘ και η ΠΕ Έβρου, τιμά σήμερα κάποιους πολύ σημαντικούς ανθρώπους, οι οποίοι βοήθησαν στο να αναδειχθεί το λάδι της Μάκρης, ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Για εμάς είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό γεγονός καθότι αναδεικνύει τα σημαντικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας στον πρωτογενή τομέα και ειδικότερα αναδεικνύει τις δυνατότητες που έχουμε ως περιοχή για να εκμεταλλευτούμε και να κεφαλαιοποιήσουμε τον θησαυρό που παράγει η γη μας, ο τόπος μας. Σήμερα λοιπόν πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα το οποίο τυγχάνει διεθνούς πλέον αναγνώρισης, το ”Ελαιόλαδο της Μάκρης”, θα πρέπει κι εμείς ως φορείς πρωτίστως μαζί και ο δήμος, ο συνεταιρισμός, η Περιφέρεια αλλά και όλοι οι άλλοι εμπλεκόμενοι, να το αναδείξουμε ακόμη περισσότερο», δήλωσε ο κ. Πέτροβιτς.

Μεταξύ των τιμώμενων προσώπων η τέως αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Γεωργία Μαυρανεζούλη Νικολάου, για την οποία ο κ. Πέτροβιτς είπε χαρακτηριστικά ότι επί της αντιπεριφερειαρχίας της ξεκίνησε η προσπάθεια για την ανάδειξη πραγματικά του ελαιολάδου της Μάκρης ως ΠΟΠ, συμπληρώνοντας ότι «πάντα η διοίκηση έχει συνέχεια και πρέπει να ξεκινούμε από το σωστό χρόνο για να καταλήγουμε στο σωστό αποτέλεσμα». Από την πλευρά της η κ. Νικολάου, η οποία δεν παρέστη στην εκδήλωση λόγω αιφνίδιου κωλύματος, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Η αναγνώριση της προσφοράς αποτελεί τιμή και σ’ αυτόν που την αποδίδει. Ευχαριστώ τη διοίκηση της Περιφέρειας και τον κ. Πέτροβιτς προσωπικά για την τιμή που μου έγινε, καθώς και όλους τους συντελεστές, υπηρεσιακούς και μη, οι οποίοι συνέβαλαν τα μέγιστα στην ανάδειξη του ελαιολάδου της Μάκρης ως ΠΟΠ. Πρόκειται για μία πολύ σημαντική κατάκτηση για τον Έβρο και τη Θράκη για την επίτευξη της οποίας ιδιαιτέρως σημαντική υπήρξε η συμβολή του αείμνηστου γενικού διευθυντή Ανάπτυξης της ΠΑΜΘ, Δημήτρη Μανανά».

Τέλος, ο κ. Πέτροβιτς υπογράμμισε την πίστη και την υποστήριξη του προέδρου του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Μάκρης, Δημοσθένη Χατζηνικολάου, στο όλο εγχείρημα, τη συμβολή του ιδιοκτήτη του ελαιοτριβείου «Κύκλωπας» το οποίο έχει κατακτήσει περί τα 135 χρυσά βραβεία σε παγκόσμιους διαγωνισμούς ελαιολάδου, Αργύρη Κελίδη, τον Κριτή Κριτού για την παροχή φωτογραφικού και ψηφιακού υλικού που χρησιμοποιήθηκε για τον χαρακτηρισμό του ελαιολάδου ως ΠΟΠ, καθώς και τον πρώην προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, Πασχάλη Παπαδάκη, ο οποίος χειρίστηκε το σύνολο των διαδικασιών ολοκλήρωσης του φακέλου που υπεβλήθη και ενεκρίθη για την καταχώριση του «Ελαιολάδου Μάκρης» στο μητρώο Προστατευόμενων Ονομασιών προέλευσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ