Στις πρώτες θέσεις του επενδυτικού ενδιαφέροντος οι νεοφυείς επιχειρήσεις της Ελλάδας

ΕΚΘΕΣΗ

Μεγάλη δυναμική έχει αρχίσει να αποκτά η Ελλάδα, ως οικοσύστημα νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Πιο συγκεκριμένα, η Αθήνα βρέθηκε στους κορυφαίους προορισμούς της Νοτιοανατολικής Ευρώπης για επενδύσεις σε startups, κατακτώντας την πέμπτη θέση της σχετικής κατάταξης, σύμφωνα με το Startup Ecosystem Report 2023 του StartupBlink.

Στην πρώτη θέση για το 2023 δεσπόζει η Βαρκελώνη και ακολουθεί η Μαδρίτη. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Λισαβόνα, η οποία έκανε ένα τεράστιο άλμα, σκαρφαλώνοντας 21 θέσεις παγκοσμίως. Ακριβώς πάνω από την Αθήνα βρίσκεται το Μιλάνο, ενώ χαμηλότερα από την ελληνική πρωτεύουσα βρίσκονται το Πόρτο, στην έκτη θέση, το Βελιγράδι στην έβδομη και η Ρώμη στην όγδοη θέση. Την πρώτη δεκάδα της λίστας του StartupBlink συμπληρώνουν η Βαλένθια και το Ζάγκρεμπ.

Νορβηγία
Επένδυση 60 εκατ. δολαρίων για μετατροπή γεωργικών αποβλήτων σε ενέργεια

Το νέο ταμείο για το κλίμα της Νορβηγίας, το οποίο τελεί υπό τη διαχείριση του Νορβηγικού Ταμείου Επενδύσεων για Αναπτυσσόμενες Χώρες (Norfund), πρόκειται να επενδύσει 60 εκατ. δολάρια στη νεοφυή επιχείρηση SAEL, μία ινδική εταιρεία που μετατρέπει τα γεωργικά απόβλητα σε ενέργεια. Η επένδυση αναμένεται να συμβάλει στην αποφυγή περισσότερων από 2,8 εκατ. τόνων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα από τη μείωση της καύσης των καλαμιών από τους ορυζώνες.

Κάθε χρόνο, οι αγρότες στη Βόρεια Ινδία αναγκάζονται να καίνε τα υπολείμματα των ορυζώνων τους μετά τη συγκομιδή, με αποτέλεσμα τη σοβαρή ατμοσφαιρική ρύπανση στην περιοχή. Η SAEL φιλοδοξεί να δώσει λύση σε αυτό το πρόβλημα, έχοντας αναπτύξει ένα επιχειρηματικό μοντέλο όπου τα υπολείμματα των καλλιεργειών μετατρέπονται σε ενέργεια. Όπως εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος της SAEL, Jasbir Awla, «με τη συλλογή των καλαμιών και την αξιοποίησή τους ως καυσίμων σε μονάδες παραγωγής ενέργειας, συμβάλλουμε στην καταπολέμηση ενός εκ των μεγαλύτερων υγειονομικών προβλημάτων στην Ινδία».