Για πρώτη φορά η τιμή αγελαδινού στην Ελλάδα κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο

Την Τετάρτη 1η Μαρτίου δημοσιεύθηκαν από το παρατηρητήριο γάλακτος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τα στοιχεία της τιμής παραγωγού του αγελαδινού γάλακτος για τα κράτη – μέλη της ΕΕ (Ιανουάριος 2023). Εκεί παρατηρείται ότι η μέση τιμή παραγωγού στην Ελλάδα βρίσκεται στα 56 λεπτά/κιλό. Είναι ίσως η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που η χώρα μας είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στην τιμή παραγωγού, ο οποίος βρίσκεται στα 56,97 λεπτά/κιλό.

Πιο συγκεκριμένα, ενώ η μέση τιμή στην Ελλάδα ανέβαινε μέχρι και τον Νοέμβριο του 2022 φτάνοντας στα 59,61 λεπτά/κιλό, τον Δεκέμβριο έπεσε στα 56,91 λεπτά, κάτω δηλαδή από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ η πτώση συνεχίστηκε τόσο τον Ιανουάριο όσο και τον Φεβρουάριο, μήνα για τον οποίο δεν έχουν δημοσιευθεί στοιχεία ακόμα.

Στο μεταξύ, πενταμελής αντιπροσωπεία των αγελαδοτρόφων της Ένωσης Φυλής Χολστάιν (ΕΦΧ) πραγματοποίησε συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γεώργιο Γεωργαντά, το απόγευμα της Τετάρτης 1ης Μαρτίου 2023 στο υπουργείο στην Πλατεία Βάθη. Η αντιπροσωπεία αποτελείτο από τους Ηλία Κοτόπουλο (πρόεδρος), Γιώργο Κεφαλά (ταμίας), Θανάση Βασιλέκα (τ. και επίτιμος πρόεδρος της ΕΦΧ), Χρήστο Βουλγαρίδη (μέλος) και Θανάση Παπαπαναγιώτου (αναπληρωματικό μέλος).

Όπως δήλωσε ο κ. Κεφαλάς στην «ΥΧ», «σήμερα η διοίκηση της Ένωσης Φυλής Χολστάιν πραγματοποίησε συνάντηση με τον υπουργό ΑΑΤ, κ. Γεωργαντά, για ζητήματα που αφορούν την αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων. Συγκεκριμένα, πρώτον ζητήσαμε την τροποποίηση του κώδικα τροφίμων και ποτών, έτσι ώστε το ελληνικό στραγγιστό γιαούρτι να παρασκευάζεται από νωπό γάλα και όχι από άλλα “ημιέτοιμα” προϊόντα.

Δεύτερον, το ζήτημα της αναγραφής της πρώτης ύλης, δηλαδή της χώρας άρμεξης στα μεταποιημένα γαλακτοκομικά, έτσι ώστε να μην παραπλανάται το καταναλωτικό κοινό με τις λανθασμένες σημάνεις περί ελληνικού προϊόντος. Τρίτον, την κατάργηση των παραπλανητικών σημάνσεων, όπως για παράδειγμα τοπωνύμια –δεν μπορεί να λες θεσσαλονικιό ένα τυρί που παρασκευάζεται με τυρόπηγμα Ολλανδίας– και, τέταρτον, την τοποθέτηση των μη γαλακτοκομικών προϊόντων εκτός ψυγείου και εκτός ραφιών όπου υπάρχουν τα γαλακτοκομικά, διάταξη η οποία υπάρχει στη νομοθεσία και ουδέποτε εφαρμόστηκε τα τελευταία 7-8 χρόνια. Υπήρξε πνεύμα κατανόησης, η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ δήλωσε ότι αντιμετωπίζει θετικά τα ζητήματα αυτά και ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει επόμενη συνάντηση και συνεννόηση με τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσουμε».

Σε ερώτηση της «ΥΧ» αν κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν το κόστος παραγωγής και το θέμα της μη λειτουργίας του ΑΡΤΕΜΙΣ ΙΙ (για το οποίο ο υπουργός έχει δεσμευθεί ότι μέχρι το τέλος της θητείας του θα τεθεί σε λειτουργία), οι εκπρόσωποι της ΕΦΧ μας είπαν ότι, επειδή η ατζέντα είχε αρκετά θέματα, δεν συζητήθηκε κάτι άλλο πέραν των τεσσάρων. Ωστόσο, τόνισαν ότι το κόστος παραγωγής παραμένει ψηλά στην ατζέντα των ζητημάτων του κλάδου, αφορά το κόστος των πρώτων υλών, ζωοτροφών κ.ά., της ενέργειας που παραμένει ακριβή.

Ο Θανάσης Βασιλέκας προέβη σε σχόλιο για τη μείωση της τιμής παραγωγού (σ.σ. που έχει φτάσει αισίως έως τα 9 λεπτά/κιλό από την ΟΛΥΜΠΟΣ) αναφέροντας ότι: «Οι εταιρείες επικαλούνται τη μείωση της κατανάλωσης για την έντονη αποκλιμάκωση στην τιμή του προϊόντος. Όταν επί πανδημίας η κατανάλωση αυξανόταν, κανείς δεν σκέφτηκε να δώσει έστω ένα λεπτό αύξηση στην τιμή παραγωγού».

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι σε ερώτηση της «ΥΧ» προς το υπουργείο Ανάπτυξης σχετικά με το ποιες οικονομικές κυρώσεις έχουν επιβληθεί για αισχροκέρδεια στο γάλα, η απάντηση ήταν ότι το τελευταίο έτος έχουν επιβληθεί πέντε πρόστιμα ύψους 30.000 ευρώ…