Πρότυπο τοπικής ανάπτυξης ο Συνεταιρισμός Γυναικών ΕΡΚΥΝΑ

ΛΙΒΑΔΕΙΑ

Πριν από τρία χρόνια, έξι γυναίκες από τη Λιβαδειά κατάφεραν να στήσουν μια επιχείρηση, δίνοντας έμφαση στα τοπικά αγροτικά προϊόντα της Βοιωτίας. Ξεπερνώντας τις αρχικές αδυναμίες, η Κοινωνική αυτή Συνεταιριστική Επιχείρηση με την επωνυμία ΕΡΚΥΝΑ λειτουργεί ως μία σύγχρονη επιχείρηση μέσα από τις αρχές της κοινωνικής οικονομίας. Οι συνεταιριζόμενες στηρίχθηκαν στη συλλογικότητα, την αλληλεγγύη και την κοινωνική τους παρουσία και κατάφεραν να συνδυάσουν με αρμονικό τρόπο την παράδοση με την καινοτόμο σκέψη. Μέσα σε μικρό διάστημα, οι διακρίσεις άρχισαν να έρχονται η μία πίσω από την άλλη, ενώ διάσημοι σεφ έβαλαν την υπογραφή τους στα προϊόντα του γυναικείου συνεταιρισμού.

Όπως αναφέρει στην «ΥΧ» η πρόεδρος του συνεταιρισμού, Ερμιόνη Χαχάλου, η πορεία προς την καταξίωση ήταν αρκετά δύσκολη: «Στην αρχή, αντιμετωπίσαμε πάρα πολλά προβλήματα λόγω του ότι οι κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις ήταν κάτι άγνωστο. Αυτό δεν ίσχυε μόνο για μας, αλλά και για τις δημόσιες υπηρεσίες που έπρεπε να έρθουμε σε επαφή για να στήσουμε τον συνεταιρισμό μας. Μέσα από αυτή την κατάσταση καταφέραμε να μάθουμε και εμείς πώς ιδρύεται και πώς λειτουργεί μία τέτοια επιχείρηση, με αποτέλεσμα αυτή την πρακτική να τη μεταλαμπαδεύσουμε και σε άλλες κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις. Ήδη, σήμερα, κάνουμε συμβουλευτική σε επιχειρήσεις από την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία. Στην περιοχή μας, έχουμε στηρίξει τη δημιουργία τριών κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων».

Αύξηση του τζίρου και των μελών του συνεταιρισμού

Σήμερα τα μέλη του συνεταιρισμού είναι δέκα και στην επιχείρηση εργάζονται συνολικά άλλα έξι άτομα. Στόχος, όπως δηλώνει η κα Χαχάλου, μέσα από αυτήν τη δράση είναι «να ενισχύσουμε οικογένειες, οι οποίες αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και έχουν χαμηλά εισοδήματα». Το σύνολο των πρώτων υλών που χρησιμοποιούμε στα προϊόντα που παράγουμε (μαρμελάδες, ζυμαρικά, πίτες, παραδοσιακά γλυκίσματα κ.ά.) προέρχονται από την τοπική γεωργία και κτηνοτροφία.

Το όνομα ΕΡΚΥΝΑ

Το όνομα του συνεταιρισμού προέρχεται από τον ποταμό Έρκυνα, ο οποίος διασχίζει την πόλη της Λιβαδειάς. Ο ποταμός πήρε το όνομά του από τη νύφη Έρκυνα, που είναι η πηγή της ζωής και της ομορφιάς της περιοχής της Λιβαδειάς. Για πολλά χρόνια, ο ποταμός εξασφάλιζε την απαραίτητη ενέργεια για την ανάπτυξη της βιομηχανίας, της βιοτεχνίας και της μεταποίησης των τοπικών αγροτικών προϊόντων. 

Περιμένοντας το ΕΣΠΑ

Αναφερόμενη στο θέμα των χρηματοδοτήσεων ως εργαλείων ανάπτυξης της δραστηριότητας όχι μόνο του δικού της συνεταιρισμού, αλλά και πολλών άλλων, η κα Χαχάλου δήλωσε τα εξής: «Όλο αυτό το διάστημα των τριών χρόνων, τα χρήματα που επενδύσαμε προέρχονταν στο σύνολό τους μέσα από ίδιους πόρους και, φυσικά, από τη δική μας εργασία.

Στην πορεία των εργασιών λάβαμε και δωρεές από την τοπική κοινωνία, η οποία αφουγκράστηκε τις ανησυχίες μας και στήριξε αυτή μας την πρωτοβουλία. Περιμένουμε, όμως, τις αποφάσεις του υπουργείου εργασίας για τη χρηματοδότηση από διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα για να προχωρήσουμε στις επόμενες δραστηριότητές μας. Πιστεύουμε στην υγιή επιχειρηματικότητα που στηρίζεται στις αρχές της κοινωνικής οικονομίας».

Στήριξη από τους τοπικούς φορείς

Η σοβαρή δράση των μελών του συνεταιρισμού γρήγορα κίνησε το ενδιαφέρον της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, όπως επίσης και του Επιμελητηρίου Βοιωτίας. Παράλληλα, ο συνεταιρισμός δοκίμασε και άλλες επιχειρηματικές δράσεις, αναλαμβάνοντας το κυλικείο του 4ου Γυμνασίου Λιβαδειάς.

Η πρόεδρος του συνεταιρισμού δήλωσε για αυτή  την προσπάθεια: «Μέσα από αυτή μας τη δραστηριότητα αναδεικνύουμε τα τοπικά προϊόντα, προωθώντας παράλληλα και ένα διαφορετικό διατροφικό μοντέλο στους μαθητές. Στόχος μας  είναι να φτιάξουμε ένα πρότυπο κυλικείο τοπικής ανάπτυξης, το οποίο να μπορούν να το αντιγράψουν και άλλοι συνεταιρισμοί γυναικών στη χώρα μας, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στη διατροφική, συνεταιριστική και περιβαλλοντική διαπαιδαγώγηση των μαθητών».